Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 14 september 2007

Hart van Dieren..........Poll

Deze keer een een uitgebreide poll (zie links) over de vraag wie politiek en/of bestuurlijk verantwoordelijk is voor de falende bestuurscontrole op project Hart van Dieren.

U kunt meerdere antwoorden tegelijk geven en u kunt uw stem later wijzigen.
De poll staat open tot 20 september.


Onderstaand wat uitleg over de betrokken spelers.

Hart van Dieren is een project van de provincie Gelderland en de gemeente Rheden.

De provincie Gelderland is de grootste deelnemer in het project en gedeputeerde
Marijke van Haaren (CDA) is voorzitter van de stuurgroep Hart van Dieren.
Marijke van Haaren is de opvolger van Johan de Bondt die in 2003 vertrok.

Wethouder Jan Bart Wilschut (PvdA) vertegenwoordigt de gemeente Rheden in deze stuurgroep. Jan Bart Wilschut is wethouder sinds begin 2005. Hij volgde toen de vertrekkende wethouder Ella Schadd (PvdA) op. Hij erfde van haar ook project voor Hart van Dieren.

Het college van B&W is verantwoordelijk voor het beleid en het dagelijkse bestuur van de gemeente. Sinds april 2007 bestaat dit college uit:
Burgemeester Petra van Wingerden - Boers en de wethouders Jan Bart Wilschut (PvdA), Joop Kock (PvdA), Jan Jansen (CDA), Hans Elsenaar (VVD) en Harriƫt Tiemens (GroenLinks).

De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente. Een van haar voornaamste rollen is het uitoefenen van controle op het beleid en bestuur van het college van B&W.

Van april 2002 tot november 2006 bestond het college van B&W uit een coalitie van PvdA, VVD, CDA en Leefbaar Rheden.

Leefbaar Rheden*, waarvan ik fractievoorzitter was, stapte in november 2005 uit deze coalitie omdat het college van B&W en een meerderheid van de raad weigerden om de controle op project Hart van Dieren te versterken. Zie daarvoor ook het bericht (Hart van Dieren... 40 miljoen, wie verantwoordelijk?) en de andere berichten over het project.

Van november 2005 tot april 2006 bestond het college van B&W uit een coalitie van PvdA, VVD, CDA. Tussen april 2006 en januari 2007 was er een coalitie van PvdA, Gemeentebelangen en SP aan de macht.

Vanaf april 2007 is het college van B&W samengesteld uit een coalitie van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks. De ChristenUnie levert geen wethouder maar geeft gedoogsteun.

*De politieke partijen Leefbaar Rheden en D66 zijn sinds maart 2006 niet meer in de gemeenteraad vertegenwoordigd. Leefbaar Rheden is gestopt en D66 leidt een slapend bestaan.