Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 17 november 2007

Burgers willen openheid

Er is ook interesse voor Hart van Dieren buiten de gemeente. Een Gelderse burger uit Bemmel heeft op grond van de wet openbaarheid bestuur gevraagd om inzage in een verslag van de commissie Mobiliteit en Economische Zaken (MEZ). Gezien de reactie van de griffier van deze commissie lijken in dit verslag zaken te staan die te maken hebben met Hart van Dieren
De druk vanuit de burgerij houdt aan en neemt toe.
De informatie ontving ik van Martijn Leisink van de D66 Statenfractie.

Onderstaand de aanvraag en de wijze waarop de provincie daarmee omgaat.

======================================================
Onderstaand het verzoek van de burger. De naam heb van de aanvrager heb ik om privacyredenen vervangen door de kletter C.
OPm dezelfde reden is de naam van de grifiier van de provincie vervangen door naam griffier
======================================================
Beste naam griffier,

Op 19 september is er na de statenvergadering een vertrouwelijke
vergadering van de commissie MEZ geweest. Het verslag van deze
vergadering is tot op heden ook nog vertrouwelijk. Bij deze vraag
ik met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur om een kopie van
dit verslag.

Met vriendelijke groet,
C
======================================================
In reactie daarop heeft is de commissie ter vergadering geroepen.
Zie onderstaand. Let ook op de laatste alinea: over Gemeentebelangen
======================================================
Aan de commissie Mobiliteit en Economische Zaken

Vorige week heb ik een verzoek ontvangen waarbij de heer C te Bemmel met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vraagt om een exemplaar van het vertrouwelijke verslag van de extra vergadering van de cie. MEZ van 19 september. Zie bijlage.

Uw commissie heeft de geheimhouding in die vergadering van GS 'overgenomen' en bevestigd en ook in de vergadering van 10 oktober (bij de vaststelling van het vertrouwelijke verslag) is door de commissie bevestigd dat zowel het verslag als de beide bijbehorende bijlagen (m.b.t. de businesscases 2005 en 2007 en waar de geheimhouding vooral om ging i.v.m. concurrentiegevoelige informatie) geheim dienden te blijven.

M.b.t. het WOB-verzoek
Op het verzoek dient een beslissing te worden genomen. Vraag was wie formeel op het verzoek dient te beslissen. Aan de hand van jurisprudentie van de Raad van State is geconcludeerd dat de commissie als bestuursorgaan dient te worden aangemerkt dat op het verzoek dient te beslissen (Afd. Bestuursrechtspraak, RvSt 19 maart 2003 nr. 200105178/1).

Een besluit op een verzoek dient binnen 2 weken na de dag van ontvangst te worden genomen. De commissie dient daarvoor bij elkaar te komen. Deze termijn van twee weken loopt formeel tot en met 22 november.

Namens de voorzitter nodig ik u hierbij uit voor een korte extra vergadering na afloop van de PS-vergadering van 28 november (die niet al te lang lijkt te gaan duren). Enig agendapunt zal dan zijn de beslissing op onderhavig verzoek.
De heer C zal worden meegedeeld dat de beslissing en aantal dagen later te verwachten is.

Ik verzoek u aanwezig te zijn bij deze vergadering die, afhankelijk van het eindtijdstip van PS, nog voor of direct na de lunch zal plaatsvinden.

Voor de volledigheid deel ik u nog mee van de griffier van de gemeente Rheden vernomen te hebben dat de fractie Gemeentebelangen wellicht binnenkort in de raad opheffing van de geheimhouding aan de orde wil stellen. In ieder geval v.w.b. de BC2005.

Vriendelijke groet,

Naam griffier
Griffie prov. Gelderland
secretaris Commissie Mobiliteit
en Economische Zaken (MEZ)