Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 3 december 2021

Volkspartij Politiek Rheden - nieuw in Rheden


Ik speelde  al langer met het idee om met een nieuwe lokale  politieke partij aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 deel te nemen.  Een groot deel van de Rhedense kiezers voelt zich volgens mij niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Het gedoe met de Posbank en het Rozendaalse Veld gaf me het laatste duwtje.

Daarvoor heb ik de Volkspartij Politiek Rheden opgericht!

De Rhedense kiezer staat op één. Maar de partij is niet blind voor wat er zich op nationaal niveau afspeelt. Zaken die de Rhedense burger rechtsreeks raken.  

Om een idee te geven van de plaats in het politieke spectrum:  Volkspartij Politiek Rheden voelt zich verwant aan de ideeën van landelijke partijen ter rechterzijde. Dan hebben we het over de klimaat- en duurzaamheidshysterie, de verwurging van de agrarische sector,  de toenemende macht van Europa, de immigratie die ons sociale stelsel onder druk zet en de woningtekorten opdrijft of geneuzel over woke en diversiteit.

Volkspartij Politiek Rheden is op zoek naar enthousiaste kandidaat-raadsleden die willen werken aan een sociaal rechtvaardige gemeente Rheden.

Schroom niet en bel mij, Theo Kooijmans,  op 06 – 338 669 60 of mail naar politiekrheden@gmail.com om een afspraak te maken.

Enkele speerpunten:

-        Posbank moet toegankelijk blijven open blijven voor de inwoners van Rheden , ook met de auto. Scenario A uit het Masterplan Veluwezoom is daarvoor een geschikte oplossing. In ieder geval willen wij een referendum waarmee de Rhedens burger zich kan uitspreken over het al dan niet openhouden van de Posbank voor gemotoriseerd verkeer.

-        Hondenlosloopgebied op het Rozendaalse Veld moeten openblijven als hondenlosloopgebied.

-        Terugdringen van de rol van commerciële marktpartijen in de zorgsector. Maak een einde aan de race naar de bodem van de markt. Niet de prijs maar de kwaliteit van zorg is bepalend. De gemeente dient daarom een sturende rol te pakken in de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning waarin de overheidszorg voor senioren, jeugd, minder-validen, thuiszorg en dagbesteding zijn ondergebracht.

-        Steun voor de lokale ondernemer, de lokale economie.

-        Bevorderen van een bloeiend verenigingsleven

-        Zeer kritisch beschouwen van de energietransitie. Minder windmolens of zonneparken, geen biomassacentrales maar steun geven aan innovatie en aan landelijke initiatieven voor andere energiebronnen als kernenergie en waterkracht

-        Onderzoek naar alle mogelijke intergemeentelijke en regionale samenwerkingsverbanden vooral daar waar de democratische legintimatie in het geding komt. 

-        Kritisch volgen van de bouwkosten van infrastructuur en grote projecten als bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe gemeentehuis. De uitgaven hiervoor moeten binnen het daarvoor ter beschikking gestelde budget blijven.

-    Inventarisatie van alle subsidieregelingen. Per regeling moet worden onderzocht in hoeverre deze zinvol is.

Input voor visie Rozendaalseveld van de Geërfden van Velp

De Geërfden van Velp vroegen om Input voor de visie Rozendaalse Veld in het kader van Masterplan Veluwezoom. Hierbij mijn antwoord. (tekst op enkele plekken aangepast t.b.v. dezepost op Facebook)

Geachte Commissie van Beheer van de Geërfden van Velp, Bij deze wil graag reageren op uw oproep voor input voor de visie Rozendaalseveld in het kader van Masterplan Veluwezoom.

Samen met enkele andere hondeneigenaren maken wij ons sterk voor het behoud van het
Hondenlosloopgebied op het Rozendaalse Veld. De afsluiting van de Kluizenaarsweg is mede dankzij de bemoeienis van de Geërfden van tafel maar het losloopgebied wordt nu bedreigd door het plan voor recreatiezonering van de provincie Gelderland waardoor er mogelijk een aanlijngebod op het Rozendaalse veld wordt ingesteld. Het loslopen van de honden is essentieel voor de sociale functie die het gebied heeft. Een aanlijngebod zou de doodsteek zijn voor het losloopgebied, de zeer belangrijke sociale functie voor bezoekers uit de wijde omtrek alsook voor de hondenuitlaatservices die eveneens aan die sociale functie bijdragen.

1) In 2019 heeft de gemeente Rheden samen met de Geërfden de Beheervisie Rozendaalse veld 2019-2029 opgesteld. Een van de uitgangspunten daarin is dat het Hondenlosloopgebied behouden blijft. Wij gaan er vanuit dat deze beheervisie en daarmee dit standpunt nog steeds actueel en geldig is. Deze is overigens ook te vinden op uw eigen website. Zie Beheervisie Rozendaalse Veld 2019

2) Daarnaast voeg ik een brief bij die ik aan de gedeputeerden en provinciale staten heb verzonden waarin ik pleit voor het niet doorgaan van het aanlijngebod ("Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld - brief aan GS"). Zie: Brief aan college van Gedeputeerden Gelderland
3) Daarnaast de reactie van de provincie op deze brief. Daaruit blijkt dat de eigenaar van het Veld, gemeente Rheden, hierin het laatste woord heeft. Ongetwijfeld zal de gemeente ook de Geërfden hierover raadplegen. Zie: Reactie op uw schrijven aan de gedeputeerden

4) de gemeenteraad van Rozendaal heeft met unanieme stemmen een motie aangenomen die ervoor pleit om het Hondenlosloopgebied te behouden. Zie: Motie gemeente Rozendaal - Rozendaalse Veld, hondenlosgebied

5) De gemeenteraad van Rheden heeft een motie met dezelfde strekking in beraad. In oktober staakten de stemmen nog maar de raad gaat hierover nog uitgebreid in discussie. Dit in afwachting van het opstellen van een zienswijze in het kader van de recreatiezonering. Zie: Motie gemeente Rheden - Motie Los, sociaal en betrouwbaar

Door: Theo Kooijmans

Reactie op uw schrijven aan de gedeputeerden

Van: RECREATIEZONERING <RECREATIEZONERING@gelderland.nl>
Date: wo 24 nov. 2021 om 11:52
Subject: Reactie op uw schrijven aan de gedeputeerden
To: Theo Kooijmans <theo.kooijmans@gmail.com>

Geachte heer Kooijmans,

Binnen de systematiek van recreatiezonering is aanwijzing van een deel van het Rozendaals Veld als zone B de juiste. Het betreft hier matig intensief recreatief medegebruik en geen zone A met intensief recreatief gebruik. Deze laatste situatie is van toepassing op zogenaamde ontvangstlocaties zoals bij het bezoekerscentrum Veluwezoom waar zich horeca, speelgeleden en startpunten voor divers recreatief gebruik bevinden. Het Rozendaals veld beschouwen wij niet als ontvangst locatie. V.w.b. hondenlosloopgebied geldt dat zich op diverse plaatsen op de Veluwe hondenlosloopgebieden binnen B-zones bevinden. Dit impliceert niet dat er vanuit de provincie een opdracht is, dan wel komt, om die op te heffen. Wel kan het recreatiezoneringsplan aanleiding voor de terreinbeheerder zijn om per hondenlosloopgebied te beoordelen of het nodig en mogelijk is om de impact door loslopende honden te beperken. Het is aan de terreineigenaar zelf om daarvoor het geschikte moment te kiezen en het gesprek met de omgeving te voeren. In uw geval ligt het initiatief daartoe bij de gemeente Renkum.

Met vriendelijke groet,
Team Recreatiezonering

Recreatiezonering om de Veluwe te beschermen én te beleven. Recreatiezonering is één van de deelprogramma’s voor natuurherstel op de Veluwe.

Voor meer informatie: www.recreatiezoneringopdeveluwe.nl


Motie gemeenteraad Rozendaal - Rozendaalse Veld, hondenlosloopgebied