Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 9 maart 2022

Verkiezingsprogramma Volkspartij Politiek Rheden

Dit verkiezingsprogramma is een levend document. Wij krijgen steeds meer informatie van en over onze inwoners en onze gemeente en zullen daarom het verkiezingsprogramma blijven aanvullen tot vlak voor de raadsverkiezingen.

============================================ 

Volkspartij Politiek Rheden stelt de Rhedense burger centraal. De VPR is open, eerlijk en als het moet recht voor zijn raap.

Volkspartij Politiek Rheden is een onafhankelijke lokale partij met een pragmatische koers en die naar bevindt van zaken politieke standpunten inneemt zonder een dictaat van bovenaf. Wij denken dat veel van onze inwoners zich niet in de huidige gemeenteraad vertegenwoordigd voelen. Wij willen in de gemeenteraad graag de kiezers vertegenwoordigen die genoeg hebben van het arrogante, gevoelloze en leugenachtige gedrag van  een overheid die daar vaak ook nog mee wegkomt. Wij willen kiezers vertegenwoordigen die genoeg hebben van klimaatalarmisme, de duurzaamheidshysterie, de verwurging van de boeren en de agrarische sector, de toenemende macht van een allesoverheersend Europa, de massa-immigratie die ons sociale stelsel onder druk zet en de woningtekorten opdrijft of het geneuzel over ras en diversiteit.

Wij hebben de volgende uitgangspunten:

1. De mens en de menselijke maat staan voor de Volkspartij Politiek Rheden voorop. Wij zijn er allereerst voor de inwoners van Rheden. Wonen, zorg en welzijn, sociale aspecten en leefbaarheid voor de Rhedense burgers staan op de eerste plaats. 

2. Daarnaast vinden wij dat nationale en internationale politiek niet los kunnen zien van de lokale politiek. De (inter)nationale politieke keuzes hebben rechtstreeks invloed op het leven van de  Rhedense burger. Wij willen de negatieve invloeden die daar het gevolg van zijn bestrijden. Doe normaal over het klimaat, we hoeven niet overspannen te raken als we het over duurzaamheid hebben, hou het Nederlandse heft in eigen hand, onze boeren zijn geen stikstofpiraten en hou mensen die hier niets te zoeken hebben buiten de deur. En voor ons zijn alle mensen gelijk, ongeacht kleur, geslacht of hoe iemand zichzelf wil zien. Wij doen niet mee aan geleuter over dat gedoe!  

Speerpunten van ons verkiezingsprogramma zijn:

Natuur en milieu

De Posbank zit in het DNA van de bevolking van de gemeente Rheden.. Wij willen niet dat de Rhedense burger uit de Posbank wordt verdreven en dat we ons iedere keer opnieuw met hand en tand moeten verzetten tegen de telkens weer de kop opstekende plannen om de Posbank op slot te gooien.  De Posbank moet toegankelijk blijven voor de inwoners van Rheden , ook met de auto. Iedereen moet de mogelijkheid hebben en houden om zonder mobiele beperking van de Posbank te genieten. Wij stellen grote vraagtekens bij de democratische legitimatie van de lobby die nu bij het opstellen van het Masterplan Veluwezoom is betrokken en die de Posbank wil afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Er dient daarom een referendum te worden gehouden over het open houden van de Posbank. Laat de bevolking zelf beslissen hoe daarmee moet worden omgegaan.

Het Hondenlosloopgebied op het Rozendaalse Veld moet behouden blijven. Daar hebben mensen uit onze partij zich sterk voor gemaakt en dat zullen we blijven doen.

Zorg, welzijn, sociale aspecten

Terugdringen van de rol van commerciële marktpartijen in de zorgsector. Maak een einde aan de race naar de bodem van de markt. Niet de prijs maar de kwaliteit van zorg is bepalend. De gemeente dient daarom een sturende rol te pakken in de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning waarin de overheidszorg voor senioren, jeugd, minder-validen, thuiszorg en dagbesteding zijn ondergebracht.

De bestrijding van armoede kan rekenen op de volle aandacht van de partij. Wij willen voorkomen dat kinderen in armoede opgroeien en daarmee al direct op achterstand komen te staan in deze maatschappij. Armoede leidt tot uitsluiting in deze maatschappij. Dat moet absoluut voorkomen worden.

Jeugd

Dit is een punt waar wij graag meer van willen horen van de jeugd zelf. Op 8 maart hebben we in TheoThorne in Dieren een inloopavond gehad waarin wij onder andere aan de jeugd hebben gevraagd wat zij  belangrijk vindt. Wij nemen de reacties mee in onze opstelling in de gmeenteraad. Zaken als een jeugdsoos en een jongerenraad zulen wij meenemen naar de gemeenteraad. 

Senioren

De inloopavond op 8 maart is er in TheoThorne in Dieren was ook bedoeld om onze senioren te horen. Wij hadden al veel input van de COSBO maar we wilden horen of enr nog extra zaken zijn die aandacht behoeven. Er werd aandacht gevraagd voor veiligheid en de zorgen om de torenhoge energierekening. OOk dit nemen we naturulijk mee naar de raadszaal.  Wij willen een raadsvoorstel indienen voor het ontwikkelen van een integrale seniorenvisie waarin wonen, welzijn, zorg, veiligheid en de omgang met internet voor en door senioren aan de orde komen.  Deze visie dient de basis te worden voor het seniorenbeleid van de gemeente Rheden. 

Onderwijs

Voor de toekomst van onze kinderen is én de maatschappij is goed onderwijs essentieel. Niet alleen het onderwijs maar ook de sociale rol en opvoedende van de school is daarin belangrijk. Kinderen moeten in een veilige en prettige omgeving kunnen opgroeien om maximaal profijt van de scholing te hebben en om zich sociaal en mentaal op een goede manier richting volwassenheid te ontwikkelen. Wij willen graag basisonderwijs in ieder van eilde dorpen. 

Asiel en migratie

Wij willen geen (nieuwe) asielzoekerscentra (AZC) in de gemeente Rheden. Statushouders mogen bij het toewijzen van woningen geen voorrang krijgen op onze eigen inwoners. Wij zullen ons met kracht verzetten tegen dergelijke voorzieningen. De instroom van de grote aantallen asielzoekers/immigranten zet een gigantische druk op ons sociaal stelsel, op de zorg, op de beschikbaarheid van woningen en op onze veiligheid. Nederland is vol, Rheden is vol. Opvang van vluchtelingen dient plaats te vinden in de eigen regio.

De huisvesting van arbeidsmigranten (voornamelijk uit Oost-Europa) moet beter gereguleerd worden. De overlast die door de concentratie van veelal Oost-Europese arbeidsmigranten wordt ervaren moet worden bestreden. Voorkom dat er hotspots ontstaan waardoor er overlast voor de omgeving ontstaat.

Oekraìne

..in uitzondering op bovenstaande: Wij zijn net als vele anderen verbijsterd door de brute, meedogenloze Russiche inval in de Oekraïne. Wij zijn voorstander van het opvangen van Oekraiense vluchtelingen in onze gemeente. 

Leefbaarheid

Leefbaarheid is een breed begrip. Dan hebben we het over het bevorderen van een bloeiend verenigingsleven, het openhouden van wijk- en dorpshuizen, over  ontmoetingsplekken voor alle burgers, jong en oud,  maar ook over een schone en veilige omgeving waar inwoners op een geode manier met elkaar omgaan en rekening met elkaar houden. Dat betekent onder andere dat verloedering van de woonomgeving wordt aangepakt, dat trottoirs en starten schoon en goed onderhouden worden en dat er geen belemmeringen zijn voor minder-validen.

Wonen

Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte. De gemeente moet zich inzetten voor het op peil houden van het aantal sociale huurwoningen en de bouw van betaalbare koopwoningen. De gemeente maakt zich daarvoor sterk bij woningcorporaties en projectontwikkelaars om dit maximaal te bereiken.

En wat zeer belangrijk is: Onze eigen Rhedense inwoners hebben voorrang bij het toewijzen van woningen boven statushouders.

De huisvesting van arbeidsmigranten (voornamelijk uit Oost-Europa) moet beter gereguleerd worden. Een vergunningstelsel moet voorkomen dat woningen in volkswijken worden bezet door deze arbeidsmigranten.

Klimaatdiscussie en energietransitie

Volkspartij Politiek Rheden zal zich verzetten tegen de bouw van windmolens, zonnevelden of biomassacentrales in de gemeente Rheden. Wij zullen sowieso niet meewerken niet meewerken aan maatregelen die gedreven worden door klimaatalarmisme en duurzaamheidshysterie. Wij moeten weloverwogen en verstandig omgaan met energie en energiebronnen. De exploderende vraag naar elektriciteit kan alleen met technologische vooruitgang en innovatie worden gedekt. De Nederlandse kennis van watermanagement is ongeëvenaard. Wij hebben de beste water-ingenieurs ter wereld. Het lijkt ons veel verstandiger om met deze kennis in te spelen op de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Wij zijn wel voorstander van subsidie voor isolatie of zonnepanelen omdat daarmee de rekening voor energieverbruik voor onze inwoners kan worden gedrukt. 

Bestuur en democratie

Wij willen dat de kiezer de kans krijgt om zelf de burgemeester te kiezen. Een gekozen burgemeester kan rekenen op draagvlak onder de bevolking en zorgt  voor meer helderheid en minder (partijpolitieke) willekeur.

Wij willen wij dat er gebruik wordt gemaakt van het raadgevend referendum en we willen ook dat een correctief (bindend) referendum wordt ingevoerd. 200 handtekeningen van Rhedense kiesgerechtigde burgers zijn voldoende zijn om een referendum af te dwingen. Er zijn in iedere raadsperiode wel enkele belangrijke onderwerpen die de behoefte aan zo’n referendum onderstrepen.

De overheid is neutraal. Dat uit zich bij alle diensten van de gemeente en die neutraliteit geldt voor alle ambtenaren. De laatste tijd wordt de druk om toe te staan dat boa’s hoofddoekjes dragen steeds verder toe. Wij zien dit als een onwenselijke uiting van religieus geinspireerd sexisme en vrouwen onderdrukking en als een provocatie naar een neutrale overheid.

Boa's mogen tijdens hun werk geen uitingen dragen die in verband kunnen worden gebracht met religie of ideologie. (dus geen hoofddoek, keppel of kruis etc.) 

Absoluut voorkomen moet worden dat de gemeentelijke overheid een voorkeursbehandeling geeft aan mensen op basis van ras, cultuur, geslacht of religie.

Wij willen duidelijkheid over alle samenwerkingsverbanden die de gemeente Rheden is aangegaan. Er zijn legio samenwerkingsverbanden waarvan niet altijd even duidelijk is wat daarvan de democratische legitimiteit is, wie het daarin voor het zeggen heeft of hoe de kostenverdeling is geregeld.  Voorbeelden zijn de  Regio Arnhem Nijmegen of de samenwerking met de gemeente Rozendaal.  Wij willen dat alle samenwerkingsverbanden en de afspraken die daarbij horen helder in kaart worden gebracht. Op basis daarvan kunnen wij ons standpunt bepalen hoe daarmee moet worden omgegaan.

Infrastructuur en grote projecten

Wij zullen grote projecten op het gebied van infrastructuur en bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe gemeentehuis zeer kritisch volgen. De ervaring leert dat bij dergelijke project kostenoverschrijdingen eerder regel dan uitzondering zijn. De gemeenteraad heeft een bijzondere verantwoordelijkheid in het bewaken van dit soort projecten.

Wij willen een inventarisatie van alle verkeersknelpunten in de gemeente. Op basis van die inventarisatie wordt per knelpunt een door de gemeenten en inwoners samen gedragen aanpak opgesteld en uitgevoerd.

Subsidies

Wij willen inzicht in alle subsidies en subsidieregelingen. Per regeling moet worden onderzocht in hoeverre deze zinvol is en anders worden afgebouwd.

-                                                         --/--

Zie ook onze kandidatenlijst

Wilt u meer weten van Volkspartij Politiek Rheden?

Bel Theo Kooijmans op 06 – 338 669 60 of mail naar theo.kooijmans@gmail.com.


Kandidatenlijst Volkspartij Politiek Rheden

De Volkspartij Politiek Rheden presenteert met trots haar kandidatenlijst voor de gemeenteraads-verkiezingen die op 16 maart 2022 worden gehouden.

De volledige lijst:

1.     Theo Kooijmans (Velp-Zuid). Theo is een oude bekende in de gemeentelijke politieke arena. Hij was gemeenteraadslid in de periode 2002-2006, heeft daarna enkele jaren de column Theo geschreven in het Streekjournaal en presenteerde een politiek praatprogramma op de lokale radio-omroep. In het dagelijks leven is Theo projectmanager informatietechnologie.

2.     Henk Reusink (De Steeg,).  Henk is sinds 2015 pensionaris en voorheen horeca exploitant en ondernemer in hart en nieren, sociaal gedreven en bekend van Theothorne te Dieren.

3.     Wim Budel (Velp). Wim heeft meer dan 30 jaar in dienst van Defensie gewerkt in de verzorgende sector. Een karakteristieke, authentieke man die geliefd is bij velen.

4.     Peter van Heumen (Dieren). Peter is elektronicus en ondernemer te Dieren met zijn bedrijf Backwood Music. Hij kan zich niet vinden in de huidige gemeentepolitiek en wil daar graag verandering brengen.

5.     Michael Crum  (De Steeg). Michael, met 20 jaar onze jongste, werkt in de horeca én is student  commerciële economie aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Michael wil meer aandacht voor de jeugd in de lokale politiek.

6.     Henk Hagen (Velp). Henk heeft als veteraan van de Koninklijke Marine veel meegemaakt bij verschillende acties. Ook in de politiek is hij een veteraan. Hij heeft acht jaar ervaring in de gemeentepolitiek. Eerst vier jaar als raadsvolger en daarna vier jaar als gemeenteraadslid.

De Volkspartij Politiek Rheden is een onafhankelijke lokale partij met een pragmatische koers
en die naar bevindt van zaken politieke standpunten inneemt zonder een dictaat van bovenaf.
Wij denken dat veel van onze inwoners zich niet in de huidige gemeenteraad vertegenwoordigd
voelen. Dat zijn de kiezers die landelijk op partijen als de PVV, Forum voor Democratie, JA21, Code
Oranje of BBB stemmen. Ons sociale hart delen we met de SP en de PVV.

Wij willen in de gemeenteraad graag de kiezers vertegenwoordigen die genoeg hebben van het arrogante, gevoelloze en leugenachtige gedrag van een overheid die daar vaak ook nog mee wegkomt.

Wij zijn er allereerst voor de inwoners van Rheden. Veiligheid, wonen, zorg en welzijn, sociale aspecten en leefbaarheid voor de Rhedense burgers staan op de eerste plaats. Daarnaast vinden wij dat de (inter)nationale politiek niet los kan worden gezien van de lokale politiek.  Keuzes die in Brussel en Den Haag gemaakt worden hebben vaak rechtstreeks invloed op het leven van de  Rhedense burger.

Wij willen de kiezers vertegenwoordigen die genoeg hebben van klimaatgedram en duurzaamheidshysterie, die genoeg hebben van de schandalige behandeling van boeren, die met zorg de toenemende macht van een allesoverheersend Europa bezien en gruwen van de massa-immigratie die ons sociale stelsel onder druk zet en de woningtekorten opdrijft.

Zie voor meer informatie ons verkiezingsprogramma