Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 24 augustus 2008

Als iedere seconde telt

Uit de berichtgeving in de pers heb ik begrepen dat reanimeren boven de 70 jaar zinloos is. Althans, volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd die indruk gewekt in een brief die het verzorgingshuis St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort aan bewoners had verstuurd.

Maar waarom zou dat beperkt moeten blijven tot dat verzorgingshuis?

Daarom kunt u binnenkort een brief van uw huisarts verwachten waarin hij uitlegt dat hij zijn reanimatiebeleid heeft aangepast. Hij zal u in zijn brief wijzen op de afgenomen levenskwaliteit na reanimatie als u de zeventig bent gepasseerd. Het is daarom zinloos u nog te reanimeren maar als u dat persé toch wilt dan zal hij u die wens niet ontnemen. U dient dan schriftelijk aan te geven dat u WEL gereanimeerd wilt worden na een hartstilstand.

Als u of een van uw huisgenoten de huisarts heeft gebeld en hij komt daadwerkelijk dan zal die bij vastgesteld hartfalen naar zijn assistente bellen die in de computer kan nazoeken of u wel of niet voor reanimatie heeft geopteerd. Nadat de assistente heeft teruggebeld kan uw huisarts al dan niet tot reanimatie overgaan. Laten we ervan uitgaan dat controle zo’n minuuut of tien duurt. U dient daarom in uw reanimatieverklaring aan te geven of u ook nog 10 minuten nadat uw huisarts hartfalen heeft vastgesteld wilt worden gereanimeerd. Daarna is het sowieo over en uit. Mocht de assistente in gesprek zijn of is de computer kapot of nog niet opgestart dan is er sprake van overmacht. Dat is niet zo erg hoor. Uw kwaliteit van leven was er sowieso op achteruit gegaan. En dat is niet alleen erg voor u maar het is ook vanuit maatschappelijk oogpunt onaanvaardbaar. Het leidt maar tot extra kosten en druk op de schaarse zorgcapaciteit.

Ook de brandweer draagt zijn steentje bij. De brandweer is de laatste tijd uitgerust met de defilibrator en heeft al enkele malen succesvol de dood door harstiltand kunnen voorkomen maar het wordt nu echt te gek. Dus binnenkort kunnen alle burgers van 70 jaar of ouder een brief van de brandweer verwachten met daarin hetzelfde verzoek. Als de brandweer gealarmeerd wordt rukt zij altijd uit. Omdat de brandweer niet aan u kan zien of u al dan niet de 70 bent gepasseerd zal zij afgaan op uiterlijke kenmerken. Als u in het bezit bent van een kaal hoofd, grijs haar of een kunstgebit dan zult u niet meer gereanimeerd worden tenzij u een kopie van de brief aan de brandweercommandant bij u draagt. Het is dan wel zaak om die duidelijk zichtbaar bij u te dragen.
Het is ook mogelijk om de beslissing wel of niet alarm te slaan bij eventuele omstanders te leggen. Als zij geen reanimatie-brief bij u vinden hoeven zij 112 niet meer te bellen.

De onlangs opgerichte werkgroep TEGEN VERLAGING VAN DE KWALITEIT VAN HET LEVEN buigt zich in een breder verband over deze materie. Er zijn op dit moment enkele discussiepunten. De eerste is een totale reanimatiestop voor mensen boven de 70 jaar. Dat bespaart administratiekosten en het voorkomt misverstanden bij de vraag of er wel of niet gereanimeerd moet worden. Daarnaast gaan er stemmen op om de reanimatie-leeftijd te verlagen naar 65 jaar. Daarmee denkt men tevens een bijdrage te leveren aan het betaalbaar houden van de AOW. Verdere verlaging van de leeftijdsgrens wordt op termijn niet uitgesloten.
Verder denkt de werkgroep na over nog andere mogelijkheden om de kwaliteit van het leven te beschermen. Zo wordt erover gedacht om de opnameduur in een verpleegtehuis te binden aan een maximum termijn.

Om misverstanden te vermijden: met uitzondering van de eerste regels berust de bovenstaande tekst niet op waarheid. Ze is mijn gedachte over de (on)zin van dit soort maatregelen.

Ik hoop niet dat u ooit in een situatie komt waarin het sociaal wenselijk wordt geacht mee te werken aan dit soort maatregelen. Dat u in volledige vrijheid kunt beschikken over uw levenslot zonder onder druk te worden gezet.

Ik wens u een lang en gelukkig leven op een hoog kwaliteitsniveau.