Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 11 januari 2008

Onvoldoende

De plagiaat-hype ebt langzaam weg. Heb gisteren nog even afgestemd met Cees Sips. Goede vent die Cees. Hij is nog eens geïnterviewd door BNR en het blad Binnenlands Bestuur. Verder kreeg ie nog een schouderklopje van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Cees had ook positieve reacties ontvangen. Van mensen uit Rozendaal waar Ada eerder burgemeester was tot Winschoten waar Ada wethouder is geweest.
Ik had het met vijf telefoontjes minder druk. Alle positief. Mensen die uit de eerste hand wilden weten hoe ik dat plagiaat nou precies had ontdekt. Gewoon googlen mensen en net ’n stapje verder gaan! De kracht van internet. Soms werkt dat constructief maar soms ook destructief. Zonder zoekmachine was Ada’s plagiaat waarschijnlijk onopgemerkt gebleven. Dus al die bestuurders uit het pré-google tijdperk kunnen opgelucht ademhalen. De huidige generatie bestuurders heeft het zwaarder. Weblogs en internetspeurders maken ze nu het leven extra zuur.

De traditionele media hebben er ook baat bij. Mensen zitten achter de computer, schrijven teksten en sturen hun brieven naar de kranten. Email is o zo makkelijk.

En kopiëren is natuurlijk ook zo gepiept. Dat hebben we gezien.

De hype ebt langzaam weg. In totaal zijn er op Politiek Rheden in de afgelopen dagen zo’n 40.000 opvragingen (page-views) geweest door 12.000 unieke bezoekers. Een bezoek is uniek als er meer dan 30 minuten tussen twee opvolgende bezoeken zit.

De kranten doorlezend en het web afspeurend valt me de soms onzorgvuldige berichtgeving over het plagiaat van Ada op. Ik heb nooit wat met Ada te maken gehad maar ik las zelfs ergens dat ik een politieke tegenstander van Ada zou zijn. En om een mogelijk misverstand uit de wereld te helpen. Het vergelijkende staatje waarin de overeenkomende passages van de toespraken van Ada Boerma en Thom de Graaf naast elkaar staan is afkomstig van mij. Ik heb de toespraken naast elkaar gelegd en het vergelijkende staatje opgesteld. Vergelijkingen die op andere websites staan zijn kopieën.

Ik ben puur nieuwsgierig en ik zou dan ook graag weten hoe dit nu plotseling opborrelde. Heeft een door mij getipte journalist het uiteindelijk op de goede plek weten te krijgen? Ik heb er m’n best voor gedaan. Komt het door mijn continue postings over dit onderwerp en is iemand op mijn weblog, de website van Cees of op de weblog of het forum van Anno Zijlstra gestuit? Is het iemand in Nijmegen opgevallen? Of heeft een van mij vaste lezers de tip doorgespeeld? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Het meest benieuwd ben ik naar de verdere gang van zaken in Maasdriel. Hou houden de politici zich daar. De VVD van Cees Sips stond aanvankelijk alleen maar de PvdA schijnt nu toch in te zien dat Ada’s gedrag niet door de beugel kan. Komt dat door een vraagje van een journalist aan de PvdA fractievoorzitter aldaar? De goede man is schooldirecteur en toen hem gevraagd werd wat hij doet als een van zijn leerlingen afkijkt zag ook hij het licht.

Het kind krijgt 'n onvoldoende!