Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 29 december 2009

Koffiedik

Het is de laatste tijd wat magertjes op de blog. Ik ben ook tijdens deze dagen aan het werk en heb ik weinig tijd voor de blog. Daarnaast druk met het spoor en mijn gezin vraagt ook aandacht.

De gemeentelijke politiek is in winterslaap. Maar dat is maar schijn. Achter de schermen zijn de dames en heren politici zich aan het warmlopen voor de verkiezingen van 3 maart. De komende maanden worden interessant. Hoe gaat het met de Traverse? Wat gebeurt er met Riviersteen en Nimmer Dor? Hoe gaat de lokale politiek zich opstellen tegenover de plannen met het spoor?

De gemeenteraad gaat op de schop. De fractievoorzitters van de SP, het CDA, de PvdA en Gemeentebelangen houden het voor gezien en op de kandidaatlijsten staan een hoop nieuwe namen in de bovenste regionen. Daarnaast zal naar verwachting D66 in de raad terugkeren en volgens onbevestigde berichten doet ook de Groep Hop mee aan de Rhedense gemeenteraadsverkiezingen.

Als de opiniepeilers gelijk krijgen dan zullen de PvdA, het CDA en de SP alle in meer of mindere mate inleveren terwijl D66 sterk terugkomt. De VVD timmert flink aan de weg en klimt ook landelijk uit het dal. Bovendien doet de PVV niet mee en de Wilders-stemmers zoeken een alternatief. Die stemmen zullen voornamelijk naar de VVD en Gemeentebelangen gaan.

Zal ik eens een voorspelling doen?

Groep Hop?: 0 zetels
ChristenUnie: 1 zetel
SP: 2 zetels
GroenLinks: 2 zetels
D66: 4 zetels
PvdA: 4 zetels
VVD: 5 zetels
CDA: 3 zetels
Gemeentebelangen: 6 zetels

Dat kon wel eens een coalitie zonder de PvdA en misschien zelfs zonder het CDA worden. Ziet u het voor u? Een coalitie van D66, de VVD, Gemeentebelangen en eventueel het CDA?

Met Wim Pieper als wethouder. Gezellig, samen met zijn vriendin burgemeester Petra Van Wingerden in het college!

Een alternatief zou een coalitie van de ChristenUnie, GroenLinks, D66, PvdA, SP, CDA zijn. Valt de VVD uit de boot. Dat zou mij ook niet verbazen. Maar als Gemeentebelangen de grootste partij wordt dan zal die het voortouw bij de coalitievorming nemen. Dus het eerste scenario is helemaal niet zo denkbeeldig.

Wordt nog interessant