Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 26 augustus 2007

Groen is goed, groen moet (1)

Rheden is een groene gemeente op een voor Nederland unieke locatie. In de loop der eeuwen is er tussen de rivier en de stuwwal een prachtig landschap ontstaan waar het goed toeven is en waar we dus ook erg zuinig op moeten zijn.
Zoals u wellicht gemerkt heb zet ik me soms nadrukkelijk af tegen de groene lobby. En mijn irritaties steek ik dan niet onder stoelen of banken. Ik erger me vreselijk aan de vaak eenzijdige benadering van de natuur door het groene front. Misschien overdrijf ik af en toe maar dat is mijn manier om uitdrukking te geven aan mijn gevoel van onbehagen. Het is niet persoonlijk bedoeld en ik respecteer de mening van de greeners. Soms hebben ze een punt maar vaak overdrijven ze het.

Even voor een goed begrip de twee volgende zaken.
1)Ik maak onderscheid tussen het groene en het grijze milieu. De luchtvervuiling en verkeerslawaai van de A12 (de grijze milieuproblemen) is een ernstig probleem in onze directe omgeving. (zie daarvoor mijn artikelen over de A12)
2)Ik ben absoluut vóór zorgvuldig natuurbeheer. En ik voel me daar ook voor verantwoordelijk. Maar daarin moeten we niet doorschieten.

Mens en natuur moeten in evenwicht zijn. Als dit evenwicht uit balans raakt dan verliest ofwel de natuur ofwel de mens.

Daarbij lijkt het of de mens er helemaal niet meer toe doet. Alles moet wijken voor het groen. Met een haast religieus fanatisme wordt het ene na het andere groene stokpaardje doorgevoerd of worden projecten juist tegengehouden. En je valt uit de boot als je een tegengeluid laat horen.

Het gevolg is dat de economische ontwikkeling van onze gemeente wordt beperkt.
Evenals de ruimte voor de broodnodige betaalbare woningen.

Alleen met een goed gevulde portemonnee is het op den duur nog mogelijk om een plekje in Rheden te veroveren. En natuurlijk liefst midden in de natuur.

Voorbeelden genoeg. Het afgeketste plan Lubbers voor Beekhuizen, beperking van woningbouw op Rhederhof, sluipende verdere afsluiting van de Posbank, Nimmer Dor op losse schroeven. Of de uitholling van het uiterwaardenlandschap en de boerenbedrijven door het ecoduct bij Hof te Dieren en de Havikerpoort.

Onze bossen en de overige natuur moeten beschermd worden. Maar soms schiet het te ver door.

Groen is goed en groen moet.

Maar vergeet daarbij aub de mens niet.