Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 19 september 2010

M-FM of RTV Veluwezoom? (8) - PBO en politiek



Ik zou nog terugkomen op het PBO, het Programma Bepalend Orgaan. Voormalig raadslid Barbara de Vos-Piater wordt in het B&W voorstel opgevoerd als lid van het PBO van M-FM. Barbara is een prima integere persoon waar ik zeer veel waardering en respect voor heb. Daarmee heeft M-FM een goede slag geslagen.

Barbara de Vos is eerder dit jaar honds behandeld door Gemeentebelangen. Dick Jurriëns kwam in aanvaring met enkele nieuwkomers. Uiteindelijk kwam de partijkliek rond Dick Jurriëns en Olof Wullink ook in conflict met Barbara de Vos. Zij was zelfs niet meer welkom op het “afscheidsfeestje” van de vertrekkende raadsleden omdat zij zich niet de mond liet snoeren door toenmalig voorzitter Olof “stinkefinger” Wullink. (Daarover is meer te lezen op mijn blog, zie o.a. de artikelen Barbara, Stinkefinger, Barbara de Vos breekt met Gemeentebelangen)

Wullink en Jurriëns zijn overigens dezelfde lieden waar Wim Pieper en Magda Rook het mee aan de stok kregen. Wim Pieper eiste volkomen rechtmatig zijn zetel op die hij op basis van voorkeursstemmen had veroverd. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat Pieper en Rook Gemeentebelangen de rug toekeerden en als Groep Pieper-Rook in de raad plaats namen. Even over het niveau van die strijd: Gemeentebelangen (mail Wullink) wilde zelfs een schadevergoeding voor Dick Jurriëns omdat die zijn inkomen als raadslid (12.000 euro bruto per jaar) kwijtraakte. Hoezo Gemeentebelangen? Ja het gaat bij Gemeentebelangen inderdaad om belangen. met name het eigenbelang. (zie de mails op de (niet meer in gebruik zijnde) weblog van Wim Pieper)

De komst van Barbara de Vos in het PBO is een positief punt voor M-FM. Helaas , M-FM is niet alleen Barbara. Sinds het conflict met de M-FM-vrijwilligers, de uitspraken (de “rotte appels”) die het bestuur eerder dit jaar over de toenmalige vrijwilligers deed en het feit dat M-FM in mijn ogen nog steeds niet op poten staat doet mij kiezen voor RTV Veluwezoom.

Maar goed, M-FM krijgt van mij een punt vanwege Barbara de Vos in het PBO.

Stand M-FM – RTV Veluwezoom: 1-4

Ik zie trouwens ook een vertegenwoordiger in het PBO van M-FM die de gemeente Rozendaal vertegenwoordigt. Gaat dat nog door? Rozendaal heeft immers een voorkeur uitgesproken voor RTV Veluwezoom.

Ook RTV Veluwezoom haalt de politiek binnen. In de PBO van RTV Veluwezoom neemt Pedro Canters, ex-raadslid en voormalig fractievoorzitter van de PvdA zitting.

De deelname van voormalige raadsleden aan beide PBO’s kan de keuze voor M-FM of RTV Veluwezoom wel eens sterk beïnvloeden. Barbara de Vos in het PBO van M-FM en Pedro Canters in het PBO van RTV Veluwezoom kunnen wel eens de doorslag geven. Daar dreigt politiek gemarchandeer.

De PvdA zit in de gemeente Rheden in de oppositie. Zij staat tegenover een coalitie van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. In hoeverre wordt de voorkeur van de Rhedense wethouder Tiemens (Groenlinks) daardoor beïnvloed? Nog even de PvdA een hak zetten?

En hoe gaat Gemeentebelangen zich gedragen? Steunt zij RTV Veluwezoom vanwege de aanwezigheid van ex-lid en vijand Barbara de Vos in het PBO van M-FM? Of steunt zij juist M-FM omdat ik voorstander van RTV Veluwezoom ben.

En hoe gaat Groep Pieper-Rook stemmen. Steunt zij RTV Veluwezoom en geeft zij de voormalige vrijwilligers daarmee een steuntje in de rug? Of steunen Pieper en Rooks juist M-FM vanwege hun voormalige strijdmakker Barbara de Vos?

De voorkeur van het Commissariaat van de Media voor een lokale omroep is wat het is: een voorkeur. Niets meer en niets minder. De criteria die het Rhedense gemeentebestuur zelf stelt doen er in de ogen van B&W niet toe. Als B&W die criteria strikt zouden toepassen dan is er maar één uitkomst mogelijk. Dat sterkt mij in de gedachte dat Tiemens politiek motieven heeft.

Eind deze maand neemt de gemeenteraad een besluit. We zullen zien in hoeverre politieke voorkeuren en persoonlijk-politieke vetes een rol bij die beslissing spelen. Sommige reacties op deze blog wijzen daar wel op. Misschien kunnen we dat nog boven water tillen.