Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 23 februari 2009

Het Traverse-moeras

De Rhedense wethouder Kuiper had het zich, denk ik, allemaal wat anders voorgesteld. De opvolger van Jan Bart Wilschut moet de Traverse Dieren tot een goed einde zien te brengen maar stap voor stap waadt ook Kuiper verder en dieper het moeras in. De Traverse gaat voort in de "Hart van Dieren" traditie van onduidelijkheid, gebrekkige samenwerking tussen de betrokken partijen en "het over het hoofd zien" van burgers. Er is dan ook regelmatig opschudding.

Zo ook vorige week toen naar buiten kwam dat de provincie de kosten voor volledige uitvoering van Traverse variant 3A op 100 miljoen euro raamt terwijl de gemeente het op 83 miljoen euro houdt. Afgelopen donderdag kwam dat aan de orde in de gemeenteraad.

Volgens mij had de wethouder Kuiper zich voorbereid op een lastig raadsavondje. En hij niet alleen. De burgemeester had plaatsgenomen op de publieke tribune en was stand-by voor het geval er steun moest worden verleend. Kuiper’s lichaamstaal verraadde gespannenheid en irritatie. Met zijn linkerelleboog op tafel geplant en af en toe frunnikend aan zijn boord pareerde hij de vragen en opmerkingen vanuit de raad.

De “geschrokken“ en “onthutste” raad hield zich echter rustig. Het bleef (zoals gewoonlijk) vooral bij opmerkingen over de communicatie en de “vertrouwensband” tussen de provincie en de gemeente.

VVD-fractievoorzitter Ronald Haverkamp vroeg aan de wethouder of het geen tijd werd eens boos op de provincie te worden. Kuiper antwoordde dat hij “alleen boos wordt als dat helpt” .

Ook PvdA-fractievoorzitter Pedro Canters vertrouwt niet op de blauwe ogen van de provincie. Hij wil dat de gemeente harde afspraken met de provincie maakt over de verantwoordelijkheden en de taakverdeling.

De irritatie van de wethouder kwam aan de oppervlakte bij vragen van SP-raadslid Lyan van Vliet. Na mededelingen van Kuiper dat hij verrast was over de berekeningen van de provincie en het college nader informatie zal inwinnen vroeg Van Vliet of dat betekende dat hij geen idee had. Hij antwoordde enigszins geprikkeld dat hij nader zou informeren

Wethouder Kuiper blijft echter halstarrig volhouden dat er geen controverse met de provincie is.

De blote feiten laten een heel ander beeld zien. In december weigerde de provincie al om de petitie voor het behoud van de rijksbijdrage te ondertekenen, de provincie wil niet meewerken aan het plan voor de Molenweg-tunnel en als klap op de vuurpijl bleek van de week ook nog dat de provincie de kosten voor de Traverse op 100 miljoen euro raamt terwijl de gemeente uitgaat van 83 miljoen. Bij een eerder deze maand gehouden bestuurlijk overleg over de Traverse waren zowel Clemens Cornielje, de Gelderse Commissaris van de Koningin, als Petra van Wingerden, de burgemeester van Rheden aanwezig. Er was zwaar geschut nodig. De Commissaris van de Koningin schuift echt niet bij zo’n overleg aan voor de lol hoor! Die komt er alleen aan te pas als er een doorbraak moet worden geforceerd, als er obstakels moeten worden overwonnen. En de burgemeester is binnen het college van B&W niet belast met de Traverse dus die was daar ook niet toevallig. Opvallende afwezigen bij dat overleg waren de gemeentesecretaris en de spoor-projectleider van de provincie. Die konden ze bij dat overleg kennelijk juist weer niet gebruiken.

Toch blijft Kuiper beweren dat er geen controverse is. Hij wil waken voor het beeld dat de provincie en de gemeente elkaar in de haren vliegen. Nee hoor! De gemeente en de provincie trekken samen op en hebben vertrouwen in elkaar. Ze gaan immers beide voor de 3A-variant.

Volgens de Dikke van Dale is “twistpunt” een synoniem voor “controverse”. Kuiper kan niet met droge ogen blijven beweren dat er met de provincie geen twistpunten zijn. Je zou ook kunnen spreken van “verschillen van inzicht”. Ter waarde van zo’n 17 miljoen euro, dat wél? Er is zeker sprake van een “verschil van inzicht” over de communicatie. Hij toonde zich van de week verrast over de berekeningen van de provincie. Het kan zijn dat hij van de laatste berekeningen niet op de hoogte is maar zo heel erg verrast hoeft hij niet te zijn. Dat had hij allang kunnen zien aankomen. Van mijn contacten in het provinciehuis verneem ik dat de provincie de gemeente er al maanden van probeert te overtuigen dat de Traverse duurder uitvalt dan door de gemeente wordt voorgesteld. Dus dat moet Kuiper heel bekend in de oren klinken.

Die harde afspraken waar Canters het over heeft moeten vastgelegd worden in de bestuursovereenkomst die met de provincie gesloten moet worden. Maar dat soort afspraken zijn nooit helemaal dicht te timmeren. Dan worden ze onwerkbaar.

Klik hier om onderstaand artikel op de website van De Gelderlander te lezen

De controverses/ twistpunten/ verschillen van inzicht/ verschillen van mening/ communicatieproblemen tussen de provincie en de gemeente zullen blijven aanhouden. Zowel op bestuurlijk niveau, tussen de colleges van Gelderland en Rheden, als op ambtelijk niveau zullen belangentegenstellingen keer op keer voor wrijving zorgen.

En vergeet de ambities niet. In het provinciehuis in Arnhem zal kandidaat-minister/staatsecretaris Van Haaren zich echt niet opnieuw laten meesleuren in een nieuw echec. Dan kan ze Den Haag voorlopig wel uit haar hoofd zetten. Bovendien kreeg ze eind vorig jaar een tik op de vingers van Provinciale Staten toen ze zonder toestemmming vier ton euro's uitgaf aan de voorbereidingen voor de Traverse. Die zal risico's uit de weg blijven gaan.

Kuiper straalt gezag en overwicht uit. Vooralsnog durft de raad daar niet aan te tornen. Maar daar kan hij niet op blijven vertrouwen.

Carnavalsoptocht 2009 - Velp (2)

En 'n paar filmpjes van de carnavalsoptocht 2009 in Velp