Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 16 december 2007

Ada - Van de hemel naar de hel (2)

Ik had nog een ander aardig bericht over Ada Boerma. Ik vind het zelfs een stuk interessanter dan mijn bericht van gisteren.

Beste lezer, heb even geduld en lees het hele verhaal.

Gisteren citeerde ik uit haar installatiespeech in Maasdriel.

Ik rond het nu even af. Helaas pakt het vandaag wat minder fraai uit voor Ada Boerma.

Ada beëindigt haar speech als volgt:

"Ik sluit af met een citaat
“Met uitgestoken handen sta ik voor U allen. Die handen zijn nog leeg. Zij dragen mog geen bouwstenen en geen cement voor de vele taken. U allen wil ik vragen mij te helpen mijn grage hoofd en handen te vullen”.

Ik heb er zin in en ga aan de slag. Laten we er samen, onder Gods zegen, wat moois van maken!”


En ja hoor. Dat heb ik weer. Het is alsof de duvel er mee speelt. Zou Ada dan toch helse streken hebben? .


En ja hoor. Dat heb ik weer. Het is alsof de duvel er mee speelt. Zou Ada dan toch in de hel thuishoren en duivelse streken hebben? .

Ik wilde weten waar die woorden vandaan kwamen en heb daarom maar even verder gegoogled.

De eerste en enige hit was de installatiespeech van Thom de Graaf die hij bij zijn aantreden in Nijmegen op 8 januari van dit jaar uitprak.

En wat ziet mijn oog?
Een aantal passages in de installatiespeech van Ada Boerma zijn ook te vinden in de speech van Thom de Graaf. Kortom ze zijn identiek. In de academische wereld wordt zo’n handeling ernstig bestraft. Dan heet dat plagiaat.

Ada heeft gewoon een aantal pasasages uit de speech van Thom de Graaf gekopieerd onder het motto "Beter goed gejat dan slecht bedacht".

Ada, Ada toch! Het is allemaal niet eenvoudig. Dat weet ik best. Maar ik vind dit wel heel erg stout van je. En niet zo burgemeester-achtig hoor!

Of gebruiken burgemeesters allemaal voorgedrukte speeches waar alleen de variabelen nog moeten worden ingevuld. Moet ik toch de installatiespeech van Petra van Wingerden ‘ns opzoeken.

Of is hier soms een tekstschrijver aan te pas gekomen die op een makkelijke manier aan zijn pennevruchten komt? Ik weet niet wat jij (of de de gemeentekas) daarvoor moet betalen maar ik zou de rekening dan nog maar even laten liggen. En eerst zo'n procentje of 75 van het berekende bedrag afhalen. Of helemaal niet betalen want je bent flink bij de neus genomen.

De speeches zijn nogal lang. Vooral die van Thom de Graaf is te lang om hier nu volledig wwer te geven. Ik heb de overeenkomtsige passages daarom in een tabel geplaatst.

De speech van Ada Boerma stond gisteren nog op de website van Maasdriel. De speech van Thom de Graaf staat op de website van Nijmegen maar is misschien moeilijk te vinden. Ik heb hem gevonden door in google te zoeken op “Met uitgestoken handen sta ik voor U allen”

Klik hier voor het adres van de website van Maasdriel.

Klik hier voor de webpagina met de speech van Thom de Graaf.

De volledige tekst van beide speeches kan ook bij mij worden opgevraagd. Ik heb ze voor de zekerheid maar even gedownload.

Onderstaand de overeenkomende passages.
Klik op de afbeelding om te vergroten.