.jpg)
De wetenschappers oordeelden positief over zo’n glazen overkapping. Die geeft een betere geluidsreductie dan schermen en is ook beter voor de luchtkwaliteit dan andere oplossingen. Omdat er dichter bij de weg kan worden gebouwd kan het bovendien financieel aantrekkelijke zijn.
Maar de minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, ziet dat anders. Hij ziet niets in de “Duurzame weg”. Er zijn volgens hem teveel praktische bezwaren. Zo is het afvangen van fijnstof onder een kap in de praktijk nog onvoldoende bewezen, het leveren van warmte (die onder de overkapping vrijkomt) aan het warmtenet niet rendabel en de toepassing van geluidschermen is financieel interessanter dan een overkapping.
Een “Duurzame Weg” valt bovendien onder de Wet Tunnelveiligheid. Daardoor kunnen er onder een overkapping geen afslagen en opritten worden ingepast. Bovendien zijn extra voorzieningen nodig om te voorkomen dat bijv. een vrachtwagen tegen de glazen kap botst.
Samenvattend: Camiel Eurlings ziet veel risico’s en zet vraagtekens bij de kosten. Ik denk dat vooral dat laatste bij hem de doorslag geeft. Bovendien komt de “Duurzame Weg” niet uit de koker van Verkeer & Waterstaat. Dat wil ook nog wel eens een doorslaggevend argument zijn (denk aan het plan voor Hart van Dieren waar de ambtenaren van V&W ook dwars lagen).
Eurlings zou op zijn minst kunnen overwegen om proeven met de “Duurzame Weg” uit te voeren. Het A12-wegvak tussen Velperbroek en Waterberg is daar bij uitstek geschikt voor.
Is de “Duurzame Weg” nu exit?
In ieder geval wel zolang Camiel Eurlings aan het roer staat.