Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 22 augustus 2022

Antwoorden op vragen Volkspartij Politiek Rheden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen

De gemeente heeft antwoord gegeven op de vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen door de gemeente Rhedenks.

De antwoorden geven enige informatie maar ik ben er niet tevreden over.  Onderstaand de vragen en de antwoorden. Ik ben een nieuwe reeks vragen aan het voorbereiden. Ik wil volledig inzicht in de financiën die met de opvang gemoeid zijn. 

Antwoorden op schriftelijke vragen VPR over de opvang van Oekraïense vluchtelingen door de gemeente Rheden

Datum vraag: 2/8/2022
Indiener: Theo Kooijmans Nummer: S22/218
Datum antwoord: 19 augustus 2022

Aanleiding: De opvang door de gemeente Rheden van Oekraïense vluchtelingen in het algemeen en de geldstromen die daarmee samenhangen.

Vraag 1: Hoeveel Oekraïense vluchtelingen worden op dit moment (actuele moment waarop deze vraag wordt beantwoord) door de gemeente opgevangen? Aub per opvanglocatie aangeven.

Antwoord:
21 Oekraïense vluchtelingen worden op de Kerkallee te Velp opgevangen.

Vraag 2: Welke partijen/organisaties/ondernemingen/leveranciers zijn betrokken bij de door de gemeente Rheden georganiseerde opvang van Oekraïense vluchtelingen? En wat is hun taak/rol daarin?

Antwoord (niet uitputtend en vanaf meer dan €1000,-):
Beddenverkoop.com – leveren van bedden
Dros schoonmaakdiensten – schoonmaken
Jumbo - boodschappen
Bureau Maandag – Locatiemanagers
Paf advies – personele inzet
Radiation Security - beveiliging
JD security - brandmeldinstallatie
Wellington bedden – leveren van bedden
Witgoed service Apeldoorn – leveren van witgoed
Rijn IJssel – onderwijs
Valeriushof exploitatie – huur pand
Interpactum – personele inzet
Crescendo

Vraag 3: Welke locaties zijn voor deze opvang in gebruik c.q. gaan, voor zover nu bekend is, ingericht en gebruikt worden?

Antwoord:
Naast de Kerkallee Velp gaat Het Klooster in De Steeg ingezet worden als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast zijn er nog gesprekken gaande over 1 andere locatie. Zodra dit duidelijk is zullen wij hierover naar de gemeenteraad communiceren.

Vraag 4: Voor hoeveel Oekraïense vluchtelingen is er plaats c.q. zal er plaats zijn in deze opvanglocaties? Aub per opvanglocatie aangeven.

Antwoord:
Kerkallee – 21 plekken
Klooster – 80 plekken
Locatie 3 – 40 plekken

Vraag 5: Kunt u de termijnen aangeven (start- en einddatum) waarin de opvanglocatie in gebruik is of wordt genomen? Aub per opvanglocatie aangeven.

Antwoord: 
Kerkallee startdatum 1 mei 2022 voor onbepaalde tijd (tenminste 12 maanden).
Klooster (verwachting) startdatum eind van het jaar voor 2 jaar.
Locatie 3 (verwachting) startdatum 12 september voor tenminste 12 maanden.

Vraag 6: Gemeenten ontvangen van de rijksoverheid een normbedrag van € 700 euro per week per gerealiseerde gemeentelijke opvangplek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Is dit bedrag voldoende om de kosten voor de opvang te dekken?

Antwoord:Vooralsnog lijkt het de kosten te dekken. Echter mogen we ook altijd de overige kosten declareren mocht dit nodig zijn. Het Rijk heeft aangegeven dat het kostendekkend zal zijn.

De Verzamelbrief opvang Oekraïne aan de Tweede Kamer van het Ministerie Justitie en Veiligheid dd. 6 april 2022 meldt o.a.:

“Gemeenten en veiligheidsregio’s ontvangen reële compensatie. De hoogte en omvang daarvan vraagt om politiek bestuurlijke weging met als uitgangspunt dat gemeenten er als gevolg van de opvang van ontheemden niet slechter voor komen te staan dan daarvoor.

 Vraag 7: Heeft u de kosten zoals hierboven genoemd die door de gemeente voor Oekraïense vluchtelingen worden gemaakt volledig in beeld?

Antwoord:
Ja, die hebben we volledig in beeld.

De Verzamelbrief opvang Oekraïne aan de Tweede Kamer van het Ministerie Justitie en Veiligheid dd. 6 april 2022 meldt ook: “Over de overige gemeentelijke kosten worden afzonderlijke afspraken gemaakt (met OCW over onderwijs gerelateerde kosten en met VWS voor wat betreft kosten gemeentelijke zorg en ondersteuning Wmo, jeugd, PG)”

Vraag 8: Welke afzonderlijke afspraken heeft u hierover met de betreffende ministeries gemaakt?

Antwoord:
Er zijn geen afzonderlijke afspraken gemaakt.

Vraag 9: Zijn de processen en systemen bij de gemeente Rheden hierop ingericht? Wordt dit declaratieproces op dit moment ook daadwerkelijk gebruikt door de gemeente? Zo nee, per wanneer gaat dit proces gebruikt worden?

Antwoord: De gemeente kent de systematiek van SiSa en Spuk gelden. Ook op andere beleidsterreinen wordt hier gebruik van gemaakt.

Vraag 10: Welke betalingstermijn wordt ten aanzien van deze declaraties gehanteerd? Met ander worden hoelang moet de gemeente wachten op de ontvangst van deze gelden?

Antwoord: Uit de Verzamelbrief opvang Oekraïne : “Declaratie vindt plaats op basis van de SiSa systematiek door middel van een Specifieke Uitkering die op dit moment uitgewerkt wordt. De komende SPUK heeft een terugwerkende kracht. Het normbedrag kan dus gedeclareerd worden vanaf het moment dat een Gemeentelijke Opvang Oekraïne (GOO) gerealiseerd is.”

Vraag 11: Heeft u toestemming van de rijksoverheid om voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen een contract langer dan 12 maanden aan te gaan?

Antwoord: Uit de Verzamelbrief opvang Oekraïne : “Gemeenten kunnen een contract aangaan met een locatie voor een termijn van maximaal 12 maanden. Daarbij vraagt het Rijk gemeenten alleen lange termijncontracten aan te gaan wanneer dit een kostenvoordeel oplevert ten opzichte van korte termijncontracten.”

Vraag 12: Worden de kosten voor de uitvoering van het contract dat u met de eigenaar van het voormalige klooster St. Michaël in De Steeg heeft afgesloten volledig gecompenseerd door de rijksoverheid?

Antwoord:Zie antwoord vraag 6.

Vraag 13: Welke financiële en contractuele afspraken heeft de gemeente Rheden met de eigenaar van het voormalige klooster St. Michaël in De Steeg?

Antwoord:
We hebben een huurovereenkomst afgesloten met de eigenaar van Het Klooster.

Vraag 14: Welke financiële en contractuele afspraken heeft de gemeente Rheden met andere partijen (bijvoorbeeld leveranciers) in het kader van deze vluchtelingen opvang?

Antwoord: Zie antwoord vraag 2.

Vraag 15: Vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de locatie in Velp – hoek Alexanderstraat/Kerkallee.

a) Hoelang loopt het contract dat u met de eigenaar van deze locatie heeft afgesloten?

Vanaf 1 mei 2022 voor onbepaalde tijd, waarbij na 1 jaar het contract kan worden opgezegd.

b) Als dit langer is dan 12 maanden heeft de rijksoverheid daarmee ingestemd?

 N.v.t.

c) Kan de gemeente de kosten voor de opvang op deze locatie volledig bij de rijksoverheid declareren?

Zie antwoord vraag 6.

d) Welke financiële en contractuele afspraken heeft de gemeente Rheden met de eigenaar van het pand in Velp op de hoek Alexanderstraat /Kerkallee.

We hebben een huurovereenkomst afgesloten.

e) Welke financiële en contractuele afspraken heeft de gemeente Rheden met andere partijen (bijvoorbeeld leveranciers) in het kader van de vluchtelingen opvang in dit pand?

 Zie antwoord vraag 2.

 Vraag 16: Wilt u aub aangeven hoe hoog de uitgaven voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de jaren 2022 en 2023 (per jaar) in de gemeente Rheden naar verwachting zullen zijn en welk deel daarvan wordt gecompenseerd door de rijksoverheid?

Antwoord: Pas in de Winterrapportage kunnen wij u hier meer inzicht over geven. Voor wat betreft de compensatie verwijs ik u naar het antwoord op vraag 6.

                                                                      -/-