Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 10 december 2010

Chippen

Heeft de gemeenteraad van Rheden al vragen gesteld over het voorstel van B&W om de afvalcontainers te chippen?
B&W schrijven in hun afvalplan dat dit wordt gedaan om dubbele aanbiedingen te voorkomen. Hier spreekt niet alleen wantrouwen naar de burgers uit maar het zet ook de deur open naar verdergaand controledrift door de gemeente.

Wat gebeurt er als een chip in het ongerede raakt? Wie is daarvoor verantwoordelijk? Zorgt de gemeente er dan voor dat er een nieuwe chip in de container komt of moet de burger daarvoor opdraaien? Wie gaat dat dan betalen? Is al bekeken hoe vaak dat voor kan komen? Wat zijn de kosten voor vervanging? Of gebeurt er dan helemaal niets en blijft de container gewoon geleegd worden?

In Purmerend ontstond commotie over de chips. De gemeente maakte het dan ook bont. Kliko’s zonder werkende chip werden als illegaal beschouwd en zouden worden ingenomen. “Slechts door aangifte van diefstal van de kliko bij de politie en het daardoor verkrijgen van een proces verbaal, kan bij de gemeente een nieuwe kliko worden verkregen. Een pikant gegeven, immers de gemeente is zelf de ‘dief’ van de kliko waarop de aangifte doelt."

Is zo’n chip een voorbode voor verdergaande controlezucht door de gemeente? Worden straks gemeenteambtenaren de straat opgestuurd om in onze vuilnisbakken te neuzen? ’s Even kijken wat die Kooijmans allemaal in z’n grijze kliko heeft gedonderd? Of gaat per adres worden bijgehouden hoeveel restafval, papier en GFT-afval wordt afgevoerd? Handige informatie waarmee in de toekomst verdere stappen door de gemeente kunnen worden gezet.

En hoe zit het met de kosten voor dat chippen? Er wordt een informatiesysteem opgetuigd dat ook nog eens wordt gekoppeld aan andere informatiesystemen. Ik schat de kosten voor implementatie, onderhoud en beheer op meerdere honderdduizenden euro's. Die kosten zijn niet in het afvalplan terug te vinden maar horen daar wel degelijk in te zijn opgenomen. En de raad laat zich dat aanleunen?

Lang leve de regelzucht! Lang leve de maakbare samenleving.

Errugh VVD hoor!