Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 17 maart 2024

Lauw kansen

Donderdag 15 maart werden de financiële commissie*geïnformeerd over de financiële stand van zaken. 

Zoals eerder gemeld komt ook Rheden in financieel zwaar weer. Rheden loopt grote risico’s. Zo is er een toenemend risico op hogere uitgaven voor WMO en Jeugd van 3 miljoen euro. (risico eerder geschat op 1 miljoen euro). Oorzaak is een aanpassing van de tarieven die zorgaanbieders mogen rekenen. Daarnaast lopen we een toenemend risico (75% kans) op fors hogere personeelskosten van 1,5 miljoen euro (risico was eerder 250.000 euro). Hier is de belangrijkste oorzaak een functie-herwaardering. Deze bedragen worden gepresenteerd als mogelijke risico´s maar we zien nog geen maatregelen om die risico´s te dempen of te verlagen. De wethouder beloofde hier snel op terug te komen. Ik ben benieuwd.

Kansen op besparingen?


En dan zijn we er nog niet. In november presenteerde het college een lijst met wat zij noemde “kansen op besparingen”. Hoewel ze werden aangemerkt als kans werden ze wel meegeteld in het begrotingssaldo voor 2024. Vragen die ik daarover stelde werd geantwoord dat deze “kansen op besparingen” kansen zeer reëel en alleszins haalbaar waren. Helaas blijken enkele van die kansen blijken nu al een stuk kleiner. Zo was er een besparing van 1,5 miljoen euro ingeboekt op WMO en Jeugdzorg (los van bovengenoemde tariefaanpassingen). De provincie (die toeziet op de gemeentebegrotingen) heeft aangegeven dat deze besparing onvoldoende is onderbouwd. De provincie meent ook dat een bedrag van 0,3 miljoen euro besparing op de gemeenschappelijke regelingen niet reëel is. (gemeenschappelijk regelingen zijn samenwerkingsverbanden in de regio oals Veiligheidsregio, Milieudienst ODRA, Groene Metropool etc.).

De lijst met “kansen op besparingen” is nog veel langer.  De gemeente zag mogelijkheden om totaal 11 miljoen euro te besparen. Enkele van die kansen blijken “lauw kansen” te zijn.

Bij elkaar opgeteld hebben we het over 3 + 1,5 + 1,5 + 0,3 miljoen euro aan tegenvallers in het jaar 2024. Dat terwijl het jaar 2024 nog geen drie maanden oud is.

*De financiële commissie is een adviesorgaan van de Rhedens gemeenteraad. Iedere fractie heeft een afgevaardigde in deze commissie. De wethouder financiën informeert de financiële commissie bij tussentijds belangrijke ontwikkelingen die de financiën van de gemeente raken. Daarnaast bespreekt de commissie alle belangrijke financiële rapportages. De commissie brengt vervolgens advies uit aan de raad. Zo brengt de werkgroep jaarrekening van deze commissie jaarlijks advies uit over de jaarrekening en het jaarverslag 2022.