Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 13 januari 2010

BrengRhedeninkaart.nl

Ik werd attent gemeente op een nieuwe website waar inwoners van gemeente Rheden onderwerpen kunnen aandragen die politieke aandacht behoeven. De website heeft de vorm van een “mindmap” waar per dorpskern staat aangegeven welke onderwerpen voor dat dorp van belang zijn. Ziet er goed verzorgd uit.

De ideeën en zorgpunten die op de website worden aangedragen zullen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden voorgelegd aan de lokale politiek. Voor deze, einde februari geplande, bijeenkomst worden mensen uitgenodigd die de ideeën hebben aangeleverd.

Het is aan mij niet bekend wie er achter de site schuilgaat. Er is wel een contactmailadres en die heb ik dan ook direct gemaild met de vraag wie erachter de website zit. (zie de mails onderaan dit bericht)

Geen commercieel initiatief maar het kan vanuit elke hoek komen: gemeente, politiek, ondernemers of burgergroepering. Ik ben dus benieuwd wie erachter steekt maar ik weet ’t dus gewoon niet. Ik ga uit van goede trouw en neem aan dat de mensen achter de site geen banden hebben met de gemeente of de politiek. Hoewel....het taalgebruik...

De website ziet er goed uit en het lijkt me een prima initiatief. Doe er uw voordeel mee.

Ga daarvoor naar: brengrhedeninkaart.nl

Zie ook onderstaande mails:
----------
Vraag:
From: theo.kooijmans@telfort.nl
To: ikbrengrhedeninkaart@hotmail.com
Subject: Breng Rheden in kaart!
Date: Tue, 12 Jan 2010 23:39:01 +0100

Best Team “Breng Rheden in kaart”

Een mooi initiatief deze “mindmap”
Ik zal binnenkort een verwijzing naar jullie website op weblog Politiek Rheden plaatsen.

Heb wel ’n vraag. Wie/welke organisatie zit r achter deze site?

Bvd en vriendelijke groet,
Theo Kooijmans


Antwoord:
Van: Rheden In Kaart [mailto:brengrhedeninkaart@hotmail.com]
Verzonden: woensdag 13 januari 2010 15:15
Aan: theo.kooijmans@telfort.nl
Onderwerp: Breng Rheden in kaart

Geachte heer Kooijmans, Beste Theo,

Dank voor je belangstelling voor onze "mindmap", zoals je het zelf formuleert. Wij gaan de komende maand hard werken om www.brengrhedeninkaart.nl goed van de grond te krijgen. In de planning staat dat we dan naar buiten te treden over wie we zijn en op persoonlijke wijze meer informatie verstrekken over het initiatief. Wel kan ik alvast aangeven dat wij geen commercieel oogmerk hebben, maar handelen vanuit ideële motieven. Wij informeren je binnenkort nader over de voortgang en status.

Met vriendelijke groet,
Het Team Breng Rheden in kaart



De jaren ‘00 (2)

Terugkijken doe je alleen aan het einde van een periode en niet aan het begin. Dat is althans de gewoonte. Een uitstekende reden om daarvan af te wijken.

Bij een terugblik op de jaren nul ontkom je niet aan internet. Dat wonderlijke internet, dat het leven en werken van miljarden mensen drastisch heeft veranderd. Ook al maakt u er zelf geen gebruik van en heeft u zelfs geen computer in huis toch heeft het internet en de datacommunicatie in de afgelopen tien jaar een diepgaande invloed op ons leven gekregen. Vrijwel alles wordt op een of andere manier ontworpen, gemaakt of geregistreerd met behulp van computers en vastgespijkerd op internet. Als het internet morgen zou ophouden te bestaan dan worden we wereldwijd in een diepe crisis gestort.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een aansluiting. Zelf ben ik er al wat langer mee bezig. Begin jaren negentig deed ik een studie wiskunde en informatica en ik hing al snel aan internet. Naar de huidige maatstaven gerekend was het nogal primitief. Met een belachelijk lage snelheid kon je mail versturen en gegevens uitwisselen en regelmatig werd de verbinding verbroken. Dan kon je opnieuw beginnen. Maar het scheelde me een hoop gebel en heen-en-weer gereis. Ik was er dan ook wát blij mee.

Zo rond de eeuwwisseling kwam de definitieve doorbraak en gingen miljoenen mensen aan het mailen en het surfen. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat “surfen” al oubollig klinkt. Dat woord heeft (in deze betekenis) de afgelopen tien jaar niet overleefd. Het is nu gamen, googelen en twitteren.

Tegenwoordig is vrijwel alles te vinden op internet. En we storten ons hart uit op blogs, Hyves of MSN. Maar kijk wel uit. Een reactie op een verkeerd begrepen mailtje of bericht op een website is zo gemaakt. Eenmaal verstuurd blijft verstuurd en wat u aan internet toevertrouwt is over jaren nog steeds terug te vinden. En dan vindt u het misschien minder leuk. Alles wat maar over u en mij is vast te leggen wordt ook daadwerkelijk geregistreerd. Big Brother wordt steeds bigger. We werken daar zelf aan mee.

Internet heeft het aanzien van de wereld definitief veranderd. Ook de manier waarop we met mensen en bedrijven omgaan. Iedere stap van bestuurders, politici, ondernemers, bekende en minder bekende Nederlanders wordt op de voet gevolgd. Daar doe ik op mijn blog enthousiast aan mee. Omgekeerd geldt dat trouwens ook. Overheid, politici, bedrijven en instellingen maar ook terroristen en criminelen maken op grote schaal gebruik van internet om ons te beïnvloeden en hun waar aan de man te brengen.

Internet is een uitstekend middel om de communicatie te vergemakkelijken en de dienstverlening te verbeteren. Helaas wordt het ook ingezet in de bureaucratie. Om mensen van het kastje naar de muur te sturen. Vooral ouderen die niet met computers en internet zijn opgegroeid stuiten op problemen. Mijn schoonouders wilden laatst een inbraak aangeven bij het politiebureau in Velp. Zij kwamen niet verder dan de intercom. Hen werd te verstaan gegeven dat ze maar aangifte moesten doen via internet. Mijn schoonvader heeft zelfs nog nooit een computer aangeraakt. Die man is bijna 80!