Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 22 april 2008

Bezoldiging wethouders

Vandaag een overzicht van de bezoldiging van wethouders, een nieuwe aflevering over de bezoldiging van ambtsdragers bij de overheid.

Nogal wat mensen blijken zich voor deze informatie te interesseren.
Ik maak er 'n serie van en ga er 'n dossier aan wijden.
Naast de salarissen zal ik tzt ook ingaan op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Alles in hapklare blokken.

De informatie en de bijbehorende uitleg is afkomstig van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier en daar verwijs ik naar de Rhedense situatie.

De hoogte van de bezoldiging van een wethouder is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Hiertoe zijn de gemeenten in een aantal inwonersklassen ingedeeld, net als voor de burgemeesterssalarissen.


Om te vergroten klikt u op de afbeelding.


Bij gemeenten met minder dan 18.000 inwoners geldt dat de wethouders in deeltijd worden bezoldigd. Afhankelijk van het inwonertal is een deeltijdfactor (een tijdbestedingsnorm) van toepassing.

Elke gemeente heeft ten minste twee wethouders. Het maximale aantal wethouders bedraagt 20 procent van het aantal raadsleden. Voor de grootste gemeenten betekent dit maximaal negen voltijdswethouders. De gemeenteraad van Rheden bestaat uit 27 raadsleden, dus er mogen maximaal vijf wethouders worden benoemd.

In gemeenten met minder dan 18.000 inwoners worden de wethouders in deeltijd benoemd en volgens een tijdbestedingsnorm bezoldigd. De tijdbestedingsnormen zijn per gemeenteklasse vastgesteld.

Gemeenten met tussen de 6.001 en 18.000 inwoners hebben, naast de voorgeschreven tijdbestedingsnorm, twee extra keuzemogelijkheden:
- twee wethouders, met een 15% hogere tijdbestedingsnorm,
- drie wethouders, met een 15% lagere tijdbestedingsnorm.
Voor alle wethouders binnen een gemeente zal daarbij een gelijke tijdbestedingsnorm en dus beloning gelden.

In gemeenten met meer dan 18.000 inwoners kan de raad besluiten dat één of meer wethouders in deeltijd worden benoemd. In Rheden geldt dat voor Joop Kock (0,5 fte) en Harriët Tiemens (0,6 fte). Hans Elsenaar , Jan Jansen en Luuk Kuiper hebben ieder een fulltime aanstelling.

Onderstaand de bezoldiging.
Klik op een afbeelding om te vergroten.