Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 16 februari 2009

Hoeveel euro's zei u?

De gemeente Rheden en de provincie Gelderland melden dat ze 53,3 miljoen rijksgeld voor Hart van Dieren vóór 1 mei 2009 binnen krijgen.

In het voorstel voor de Molenweg-tunnel hebben B&W het erover dat de minister van VROM het rijk 53,3 miljoen euro heeft toegezegd voor het alternatief 3a en dat het gemeentelijk aandeel van Hart van Dieren 14,2 miljoen bedraagt.

Waarom ze steeds weer deze getallen in de mond nemen? Dat blijft gissen.

Als u soms denkt dat het rijk nu 53,3 miljoen gaat overmaken dan hebt u het mis. En de minister heeft al helemaal geen 53,3 miljoen toegezegd voor alternatief 3a.

Die 53,3 miljoen rijksbijdrage was het oorspronkelijke bedrag dat het rijk voor Hart van Dieren heeft toegezegd. En die 14,2 miljoen is het oorspronkelijke gemeentelijke budget voor Hart van Dieren. Dat zijn bedragen die bij het “ oude” mislukte project Hart van Dieren horen en niet bij het nieuwe Traverse Dieren.

Voor het gemak zijn de provincie en de gemeente even vergeten dat het rijk in de voorgaande jaren een deel van die 53,3 miljoen al heeft overgemaakt. Het rijk had tot 2008 al 17,7 miljoen euro voor het project gestort dat deels al is verjubeld in episode 1, het drama van Dieren dat zich in de voorgaande jaren heeft afgespeeld.

In totaal was er tot voorjaar 2008 al 18,5 miljoen euro uitgegeven. Aan advies, inhuur personeel, projectkosten werd ca. 8,5 miljoen euro uitgegeven en aan onroerende goed nog eens rond de 10 miljoen euro. En de afrekening was nog niet helemaal afgerond dus er kan nog het een en ander bijkomen.

De gemeentelijke Reserve Hart van Dieren bedroeg volgens die afrekening per 1 januari 2008 € 11.864.865,-. In 2008 zijn er ook nog uitgaven gedaan. Waarom spreekt de gemeente Rheden dan steeds weer over 14,2 miljoen?

De rijksbijdrage is in december toegezegd maar nog steeds niet binnen. De minister van VROM wil terecht een gedegen onderbouwing waarin duidelijk moet zijn waaraan het geld wordt besteed. Bovendien..naar wie moet het geld worden overgemaakt? Gemeente en provincie gaan ieder hun eigen weg met verantwoordelijkheid voor de eigen projectonderdelen. Zij willen dan ook ieder een zo groot mogelijk deel van de rijks-koek. Daarover gaan volgens mij nu de gevechten tussen de gemeente en de provincie. Ben benieuwd hoe dat afloopt.

Als het gaat zoals nu met ’n partje van het project hier (Molenweg-tunnel) en een deel van het project daar dan is het overzicht zo weg. En dan weet niemand meer hoeveel er aan het project wordt uitgegeven.

Gemeenteraad en provinciale staten moeten uiterst scherp blijven en voortdurend openheid van zaken eisen van de betrokken bestuurders.Des te meer onduidelijkheid en mist, des te meer vrijheid van handelen voor de colleges van B&W en Gedeputeerde Staten.

Maar misschien is dat juist de bedoeling!