Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 20 december 2008

Peak Oil

Gisteren daalde de prijs voor een vat ruwe olie in New York tot onder de 34 dollar. De laagste prijs sinds 2004. In Londen stond de prijs voor een vat Brent-olie (Noordzee) op net boven de 40 dollar. De prijsval wordt veroorzaakt door de huidige wereldwijde recessie. De vraag naar olie daalt en de markt doet de rest.

Dat is allemaal goed voor de prijs van benzine en diesel aan de pomp maar we mogen de kop nu niet in het zand steken.

De olievoorraden raken op. En dat wordt in de komende jaren steeds sterker voelbaar. De torenhoge olieprijzen van het afgelopen jaar zijn slechts een lichte repetitie voor wat komen gaat.

Er wordt onvoldoende olie gevonden om aan de toekomstige vraag te voldoen. Allerlei oorzaken (geologische, politieke) zullen een verhoging van de olieproductie belemmeren. Een groot aantal olieproducerende landen heeft nu al te maken met een dalende productie. Dit wordt nog versterkt door de kredietcrisis waardoor investeringen (bijv. in de teerzandprojecten in Canada) worden uitgesteld.

Als de afhankelijkheid van olie niet snel wordt verminderd dan zal dit naar verwachting binnen enkele jaren leiden tot zeer scherpe prijsstijgingen waardoor de economische groei stokt en er een langdurige recessie dreigt.

De (financiële) macht komt te liggen bij landen als Rusland en enkele traditionele leveranciers in het Midden-oosten. En bij vrijwel permanente schaarste zullen de conflicten om het zwarte goud toenemen.

Allemaal weinig prettige vooruitzichten. Het is dus zaak om de afhankelijkheid van olie in rap tempo te verminderen. De zoektocht naar alternatieve energiebronen moet met kracht worden voortgezet en geïntensiveerd. Anders is het op een zeker moment gewoon te laat.

Peak Oil is een term die gebruikt wordt om het moment aan te geven waarop de vraag naar olie de productie zal overtreffen.

De Association for the Study of Peak Oil & Gas (ASPO) is een organisatie die wereldwijd de ontwikkeling van olie- en gasvoorraden volgt en de bewustwording over het opdrogen van de oliestroom bevordert. De organisatie adviseert ook over manieren om de afhankelijkheid van olie te verminderen.

In Nederland wordt deze organisatie vertegenwoordigd door de Stichting Peak Oil Nederland

Het werd tijd om dat eens onder de aandacht te brengen.