Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 16 januari 2008

Diaphora (2)

In mijn eerdere artikeltje over Diaphora vroeg ik naar meer informatie. Dat kreeg ik inderdaad. Uit de eerste hand.

Gisteravond werd ik gebeld door Frank Moust, de initiatiefnemer van Diaphora. Hij was nogal ontstemd over de toonzetting van mijn eerdere bericht. Mijn zorg over Diaphora is niet terecht.

Er was enige uitloop in het bouwtraject maar er zijn geen wezenlijke problemen. Vanaf 1 januari is Diaphora dan ook echt gestart. Diaphora is blanko en heeft geen ervaringen met Innoforte. De heer Moust benadrukt dat de samenwerking met Innoforte uitsluitend betrekking heeft op de medische behandeling.

Hij heeft me uitgelegd wat hij met Diaphora voor ogen heeft en vertelde vol trots over de doelstelling van zijn onderneming. Hij heeft in zijn persoonlijke omgeving met vroegdementie te maken en was ontevreden over de huidige mogelijkheden voor verzorging en behandeling.

Dat moest en zou beter kunnen. Deze droom heeft hij uiteindelijk waar gemaakt met Diaphora. Villa Saesveldt is de eerste stap. In Saesveldt is plaats voor zo’n 12 mensen die in een mooie woon- en leefomgeving op uitstekende zorg kunnen rekenen. Kwaliteit is daarbij het credo.

Diaphora wil deze aanpak ook elders ontplooien.

In villa Saesveldt zijn ook enkele innovaties aangebracht. Zo wordt er ervaring opgedaan met “lerende” apparatuur. Deze apparatuur moet leren om ongewone bewegingen waar te nemen. Als iemand bijvoorbeeld door de kamer loopt dan reageert de apparatuur niet maar als iemand valt dan moet dit apparaat alarm slaan. Mogelijk kan deze apparatuur later ook bij mensen thuis worden geplaatst.

Diaphora en villa Saesveldt is op 14 januari ook te zien geweest in Hart van Nederland. Het item over Diaphora start na ongeveer 11 minuten.

Frank Moust heeft mijn vragen naar tevredenheid beantwoord en ik wil zijn maatschappelijke gedrevenheid en vernieuwende aanpak niet in de weg zitten. Het eerdere berichtje over Diaphora heb ik daarom aangepast. De kritische vragen zijn verwijderd. Dat plezier doe ik hem graag.