Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 5 september 2022

Antwoord op vragen over de brand aan de Willemstraat

Antwoord op schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over arbeidsmigratie in het algemeen en de brand op de locatie Willemstraat/Hugo de Grootstraat in het bijzonder. 

Datum vraag: 8 augustus 2022
Indiener: Theo Kooijmans
Nummer: S22/222
Datum antwoord: 5 september 2022

Aanleiding: Hedenmorgen 8 augustus heeft er een felle uitslaande brand gewoed in het arbeidsmigrantenpand op de hoek Willemstraat/Hugo de Grootstraat in Velp. Daarbij waren in ieder geval vier gewonden te betreuren.

Vraag 1: De arbeidsmigranten wonen in het complex hoek Willemstraat/Hugo de Grootstraat in Velp. Dit complex bestaan uit meerdere woningen. Wilt u aangeven hoe dit complex is samengesteld: aantal woningen/wooneenheden, aantal kamers, zijn deze woningen onderling met elkaar verbonden? Etc.

Antwoord: Het complex bestond oorspronkelijk uit een vijftal woningen gebaseerd destijds op een (groente)winkel die op locatie daarvoor is geëxploiteerd met magazijn etc. Nadien is de groentewinkel met bovenwoningen en de aangrenzende woningen tot een complex en binnen in het pand is het verkamert. De vijf huisnummers aan de Willemstraat en Hugo de Grootstraat opgeheven en is het adres Willemstraat 30 toegepast.

Het gehele complex is verkamert tot in totaal 27 kamers. Bestaande uit 1 en 2 persoonskamers met gezamenlijke toilet, douche en keukenvoorziening.

Vraag 2: Op het moment van de brand woonden er volgens omwonenden ca 50 arbeidsmigranten in deze woningen? Kunt u dit bevestigen? Zo nee, hoeveel mensen woonden er volgens u in deze woningen op het moment van de brand?

Antwoord: Nee, dit kunnen wij niet bevestigen. Er waren 39 mensen in het pand woonachtig.

Vraag 3: Voor hoeveel mensen is er plaats in dit complex?

Antwoord: Deze vraag is niet relevant. Op basis van de controles die hebben plaatsgevonden en de afspraken die zijn gemaakt mochten er 39 personen in totaal verblijven.

Vraag 4: Hoeveel mensen mogen er in dit complex worden ondergebracht?

Antwoord: 39 personen

Vraag 5: Is/zijn er (een) vergunning(en) afgegeven voor de huisvesting van arbeidsmigranten in dit complex? Kunt u deze bij het antwoord op deze vragen voegen?

Antwoord: Er worden niet specifiek voor de huisvesting van arbeidsmigranten vergunningen afgegeven in de gemeente Rheden. Eerste stap die een eigenaar/ exploitant moet doen is voor het creëren van een locatie gericht op kamerverhuur bepalen of dit past binnen het bestemmingsplan. Voor de aanpassingen op locatie moet het vaak een omgevingsvergunning aanvragen. Bij 3 kamers of meer is het verplicht om op basis van de APV een exploitatievergunning aan te vragen voor kamerverhuur. Bij 5 kamers of meer moet er een melding brandveilig gebruik worden gedaan. Dit wordt actief gecontroleerd door de brandweer in samenspraak met de gemeente.

Vraag 6: Voldeed de locatie Willemstraat/Hugo de Grootstraat ten tijde van de brand aan alle regels/vergunningen?

Antwoord: In 2021 voldeed het pand aan de brandveiligheidsvoorschriften. Hierop is gecontroleerd en zijn destijds aanpassingen gedaan. In 2020 is bij de corona uitbraak geconstateerd dat er sprake is van een nieuwe exploitant. Horizon groep bleek dit niet langer te doen, maar is overgegaan naar een aanverwante partij. Een nieuwe exploitatievergunning was aangevraagd en we stonden op het punt om de vergunning te verlenen.

Vraag 7: Wanneer is de locatie Willemstraat/Hugo de Grootstraat voor het laatst geïnspecteerd en zijn de vergunningen gecheckt of deze locatie (nog) aan alle regels voldoet?

Antwoord: Zoals aangegeven is dit in 2021 geweest.

Vraag 8: Op het moment van de brand woonden er volgens omwonenden ca 50 arbeidsmigranten in deze woningen? Kunt u dit bevestigen? Zo nee, hoeveel mensen woonden er volgens u in deze woningen op het moment van de brand?

Antwoord: zie vraag 2.

Vraag 9: Kunt u een update geven van de gesteldheid van de slachtoffers van de brand in de Willemstraat?

Antwoord: In het kader van de privacy van deze personen mogen wij daar als gemeente geen uitspraken over doen aan u als raad.

Vraag 10: Zijn alle slachtoffers geïdentificeerd?

Antwoord: Ja, dat is het geval en bekend bij de exploitant. Er wordt zorggedragen voor huisvesting, kleding, medische hulp etc.

Vraag 11: Zijn er naast de arbeidsmigranten nog andere slachtoffers?

Antwoord: Naaste buren hebben schade geleden aan woningen.

Vraag 12: Waar zijn/worden de mensen (arbeidsmigranten) ondergebracht die hun woonplek aan de Willemstraat zijn kwijtgeraakt?

Antwoord: De mensen die niet naar het ziekenhuis zijn overgebracht zijn elders ondergebracht. Dit is in Duitsland op één locatie.

Vraag 13: Vragen over huisvestingslocaties in het algemeen:

a)   Welke huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten zijn er op dit moment in de gemeente Rheden? Waar (adres) zijn deze locaties?

b)   Wie is de eigenaar van de betreffende locatie

c)    Hoeveel migranten worden er op die betreffende locatie gehuisvest?

d)   Voldoet de betreffende locatie aan alle benodigde vergunningen

Antwoord: De grotere locaties betreffen:
·        President Kennedylaan - Flexrooms Velp
·        President Kennedylaan - De President Velp
·        Daalhuizerweg Velp
·        Arnhemsestraatweg Velp - geen arbeidsmigranten meer gehuisvest
·        Oversteeg De Steeg - geen arbeidsmigranten meer gehuisvest

Alle locaties voldoen aan de vergunningen en worden gecontroleerd. Adressen, eigenaren en exploitanten zijn niet benoemd.

Vraag 14: Met welke frequentie worden de huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten geïnspecteerd en wordt gecheckt of deze (nog) aan alle regels en vergunningen voldoen? 

Antwoord: Net als alle andere locaties in de gemeente worden locaties voor arbeidsmigranten structureel gecontroleerd op de regels die gelden en nageleefd moeten worden. Het betreft dan brandveiligheid, constructie en het naleven van de exploitatievergunning kamerverhuur.

Vraag 15: Wij krijgen af en toe klachten van omwonenden over overlast rond locaties waar veel arbeidsmigranten zijn gehuisvest. Bijvoorbeeld rond het winkelcentrum Churchillplein voelen meisjes en vrouwen zich soms onaangenaam bejegend door arbeidsmigranten. Ook is er soms sprake van geluidsoverlast Daarnaast hebben zich zeer ernstige incidenten voorgedaan op zowel de locaties bij het ziekenhuisterrein als in de Willemstraat.

Wat doet de gemeente aan handhaving in deze omgevingen? Welke maatregelen heeft de gemeente genomen om de veiligheid en leefbaarheid rond deze locaties te waarborgen? Is de gemeente Rheden bereid om aanvullende maatregelen ter verhoging van de veiligheid en leefbaarheid rond deze hotspots te verbeteren? En welke maatregelen stelt u dan voor?

Antwoord: Handhaving vindt als dat nodig is plaats door politie en onze eigen BOA’s. Met alle eigenaren/ exploitanten wordt actief contact onderhouden. Overlast en andere zaken worden gemeld waarbij de eigenaar of exploitant dit moet aanpakken. Op diverse locaties is er contact met omwonenden en was er voor de Arnhemsestraatweg voorheen een overleg met diverse partijen waarbij de situatie structureel werd besproken.

Vraag 16: De brand in de Willemstraat laat ook zien dat direct omwonenden extra risico lopen in de buurt van een dergelijke locatie. Directe buren moesten vanmorgen halsoverkop hun huis uit. Bent u zich bewust van de risico’s in een dergelijke dichtbevolkte omgeving? Bent u bereid om nog eens extra zorgvuldig de voorwaarden en vergunningverlening te heroverwegen waar het huisvesting en locaties voor arbeidsmigranten betreft?  

Antwoord: Er is in 2021 een paraplubestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad met daarin opgenomen een afwegingskader voor huisvesting van arbeidsmigranten. Bij nieuwe locaties na 2021 gaan we daar actief op toezien doordat hier specifieke gevallen een omgevingsvergunning voor aangevraagd moet worden. Daarnaast blijven we toezien op de exploitatievergunningen voor kamerverhuur en de naleving hiervan. Ook blijven we actief in gesprek met de eigenaren en exploitanten van de huidige locaties waar arbeidsmigranten verblijven.

                                                           -/-