Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 24 oktober 2009

Proeve van democratie

De herbenoeming van de burgemeester zal nogal wat voeten in aarde hebben. Ik hoor nog geen geluiden uit de gemeenteraad over die herbenoeming. Maar die zullen binnenkort ongetwijfeld komen.

Daarvoor wordt een vertrouwenscommissie samengesteld. Iedere partij wijst een raadslid voor die commissie aan. Meestal is dat de fractievoorzitter. De commissie dient een aanbeveling op te stellen waarin ze aangeeft of de gemeenteraad wel of niet de volgende zes jaar met burgemeester Van Wingerden door wil.

Volgens de procedure stelt deze commissie namens de raad vóór 1 maart een aanbeveling op. Strikt formeel genomen mag deze raad dit doen. Maar dat zou ik, ongeacht de uitkomst van die aanbeveling, een slechte zaak vinden. De huidige gemeenteraad dient zich niet meer met een herbenoeming bezig te houden. Een nieuwe ambtstermijn gaat immers pas in op 1 juli 2010, nadat de huidige raad is afgezwaaid. Na 3 maart (de gemeenteraadsverkiezingen zijn op 3 maart 2010) komt er een nieuwe raad. Ik vind dat de huidige raad zich er sterk voor moet maken dat de ambtstermijn van de burgemeester met zes maanden wordt verlengd tot 1 januari 2011.
Dan krijgt de nieuwe gemeenteraad die na 3 maart aantreedt de gelegenheid zich voor of tegen een nieuwe ambtstermijn uit te spreken en houdt de oude (huidige) gemeenteraad de democratische eer aan zichzelf. Dat zou de geloofwaardigheid van de democratie en de legitimiteit van de aanbeveling ten goede komen.

En niet alleen dat. Als de huidige raad toch een aanbeveling doet dan kan dat voor de burgemeester wel eens vervelende gevolgen hebben. Als burgemeester Van Wingerden wordt herbenoemd dan kan én zal een deel van de raad zeggen dat dat niet hun keuze is geweest. De burgemeester zal dan extra op haar tellen moeten passen. Dat geldt ook bij een negatieve aanbeveling. Dan zal er een nieuwe burgemeester moeten worden gezocht. Daar zal dan een ander deel van de raad, het deel dat Van Wingerden had willen behouden, weer niet blij mee zijn.

Er is dus veel voor te zeggen om de herbenoemingsprocedure over de raadsverkiezingen heen te tillen. Ik vraag me af of de raad de kracht heeft om zich daar sterk voor te maken. Ik twijfel daar zeer aan.

Clemens Cornielje, de commissaris van de koningin wil geen polonaise aan zijn lijf. Daar komt nog bij dat Cornielje in 2004 de rechtstreekse concurrent van Van Wingerden was. Van Wingerden won toen de burgemeesterspost van Rheden vóór Clemens Cornielje die als tweede op de aanbevelingslijst stond. Hij zal zeker niet de schijn willen wekken dat hij revanche voor die “nederlaag” neemt. Ik zeg met nadruk “schijn” want hij is vast niet zo wraakzuchtig maar een deel van de bevolking zou dit misschien wel zo kunnen uitleggen. En hij zal Van Wingerden wel dankbaar zijn want als hijzelf burgmeester van Rheden was geworden dan zou hij nu waarschijnlijk geen Commissaris van de Koningin van Gelderland zijn. Cornielje wil dus geen risico lopen en zal aandringen op een snelle afhandeling van de herbenoeming en zal de raad op een subtiele manier onder druk zetten om toch een aanbeveling op te stellen.

Van Wingerden zelf zal dit ook proberen. Logisch, want zij zoekt zekerheid. De huidige coalitie die een meerderheid in de raad heeft is haar immers goed gezind en het is nog maar afwachten of dat ook geldt voor een volgende gemeenteraad. Bovendien kan zij via de wethouders invloed op de leden van de commissie uitoefenen. Die kunnen hun partijgenoten immers bewerken. Het ligt voor de hand dat die wethouders, die immers deel uitmaken van het huidige college van B&W, de burgemeester goed gezind zijn. Bovendien kan de vertrouwenscommissie een van de wethouders als adviseur aan de beraadslagingen laten deelnemen. Dat beslist de raad i.c. de vertrouwenscommissie. Maar onze brave raadsleden zullen dat zeker doen.
Voor die adviesrol gok ik overigens op Tiemens.

We zullen zien.

Zie ook:
Herbenoeming burgemeester van Wingerden?
Procedure herbenoeming burgemeester botst met democratisch proces