Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 9 februari 2011

Rozendaal

De grond op de Pinkenberg is flink vergiftigd. Er ligt op geringe diepte een plak rotzooi van anderhalve meter dik met hoge concentraties zware metalen en kankerverwekkende benzeenbevattende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). De vervuiling beslaat naar schatting elfduizend vierkante meter (ongeveer anderhalf voetbalveld). Mogelijk nog groter.

De Pinkenberg ligt in de gemeente Rozendaal maar is eigendom van de gemeente Rheden. De grond werd begin vorige eeuw door de Geërfden van Velp aan Rheden geschonken. Dat maakt deze kwestie tot een merkwaardige figuur. Die gaan we eens ontleden.
Als een particulier eigenaar is van vervuilde grond dan is de overheid er als de kippen bij met een sommatie om de grond te saneren. Voor de gemeente Rozendaal is Rheden in dit geval niets meer of minder dan zo’n particuliere eigenaar. Rozendaal zou Rheden dus moeten opdragen de troep onmiddellijk op te ruimen. En als die dat traineert dan zou Rozendaal dat op kosten van Rheden moeten doen. Bovendien kan de vervuiling zich ook verspreid hebben naar grondgebied dat wel eigendom van Rozendaal is. Rozendaal zou dus de regie over deze kwestie moeten hebben.