Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 3 mei 2009

Tafel van 10 - Verslag 15 april 2009

Bijgaand het verslag van de vergadering van de Tafel van Tien van 15 april 2009.

Er staat niet zo heel veel in. Er is natuurlijk veel meer besproken en er zijn veel interessanter onderwerpen aan de orde geweest dan in de notulen staan.
Denk maar aan de commotie over de Molenweg-tunnel waar de Belangenvereniging Dieren zich gepasseerd voelde. Staat niets over in de notulen.

Ronald Haverkamp van de VVD beweert dat daarover afspraken stonden in de notulen van 18 juni 2008 en dat blijkbaar iedereeen dat had vergeten. Waar zijn die notulen dan? Die waren volgens de Dierense GBO nog niet vastgesteld!

Staat daar trouwens ook in vermeld hoe eensgezind de Tv10 is en hoe unaniem alle leden over variant 3 waren?
Want dat is zo'n beetje het enige waar wethouder Kuiper zich met betrekking tot de Tafel van Tien druk over maakt. Hij blijft niet voor niets hameren op het belang van het "uitstralen van eenheid" door de gemeente en de Tv10.
==============================
Verslag Bijeenkomst Tafel van Tien (TvT), 15 april 2009
De Wagerij in Dieren

Afwezig: dhr. Oorthuys, mw. Nooteboom, dhr. Klaver

Aanwezig:
- de heren Schoemaker, Van Daalen, Weijer, Sidree, Lentink, Fischer, Harmsen, Ottevanger, Paul, Heuzinkveld, Reinders, Sevenster, Feitsma, Mevrouw Geerlings
- Raadsleden: mw. Schaap, de heren Witteveen, Haverkamp, Wubs, Kiljan, De Boer en Groenewoud.
- Wethouders Kuiper en Elsenaar, gemeentesecretaris Roolvink
- mw. @@@@@@@@@@ (communicatie) en mw. @@@@@@@@ (verslag)


1. Opening en programma TvT-bijeenkomst
Het programma dat wordt uitgereikt bevat gesprekspunten die de wethouders Kuiper en Elsenaar tijdens de avond toelichten. Ook onderwerpen van de deelnemers zijn welkom. Naar aanleiding van het vorige verslag wordt opgemerkt dat de zin: ‘De verkeersdruk op de Spankerenseweg neemt niet toe’ ontbreekt. Deze zin wordt toegevoegd aan het verslag van 18 juni 2008.

Op de vraag of de ‘Traverse Dieren’ in het dorp onderwerp van gesprek is, wordt de indruk weergegeven dat met name belangenverenigingen en deelnemers aan de Tafel van Tien, bezig zijn met de voortgang van het project, maar dat bewoners in Dieren over het geheel genomen zich minder bezig houden met het onderwerp.

2. 53 miljoen teruggehaald, hoe verder
Wethouder Kuiper verzekert dat het bedrag van 53 miljoen euro beschikbaar is. Model 3A is het richtinggevende model in het vervolgtraject. Gedeputeerde Staten en Gemeente Rheden zijn op dit moment bezig met het voorbereiden van een bestuursakkoord. Dit akkoord wordt voorbereid door een onafhankelijk persoon. Het streven is om voor de zomervakantie een versie van het akkoord te hebben, die rijp is voor besluitvorming. De formele besluitvorming door GS/PS en B&W/Raad kan plaatsvinden na de zomervakantie.
In dit bestuursakkoord komen o.a. aan de orde: (gescheiden) bestuurlijke verantwoordelijkheden, budget, communicatie, overhead-kosten, tijdschema, verkeersparagraaf, plan van aanpak en terugkoppelingsmomenten. Op de vraag of de leden van de Tafel van Tien hier nog enige invloed op kunnen uitoefenen is het antwoord dat het een openbaar stuk betreft. De Tafel van Tien kan de definitieve versie zien en daarbij op- en aanmerkingen maken, zodat de Raad die in haar uiteindelijke beslissing kan meenemen

3. Eén plan, twee onderdelen/formele posities
Wethouder Elsenaar licht de rol van de twee partijen, provincie en gemeente Rheden, in het plan ‘Traverse Dieren’ toe. De provincie is verantwoordelijk voor de weg, de gemeente voor de gebiedsontwikkeling binnen het plangebied. In een beschikking (VROM en provincie) is bepaald dat het geld voor het gezamenlijke plan door de provincie wordt beheerd. Sinds de beëindiging van het gezamenlijke project ‘Hart van Dieren’ van de gemeente Rheden en de provincie zijn de onderlinge verhoudingen veranderd. Thans worden de verantwoordelijkheden duidelijk gescheiden. Dit was ook één van de adviezen in het Lysiasrapport. Gemeentesecretaris Roolvink geeft hierover in het kort een toelichting.

4. ‘Model 3 richtinggevend
Model 3A is het richtmodel met als voorwaarde dat dit binnen het budget past. Dit is het uitgangspunt van de provincie, dat centraal staat in de gesprekken over de rijksbeschikking.

5. Afspraken over Snijpunten
Over de punten waar de belangen van provincie en gemeente samenkomen, (zoals het stationsgebied en de kruisingen met de Burg. De Bruinstraat, Harderwijkerweg, Wilhelminaweg, Molenweg, Burg. Willemsestraat) zal overleg plaatsvinden die tot afspraken moeten leiden. Juist op die punten moet helderheid bestaan, zowel technisch/inhoudelijk als financieel. Dit zijn ook de kernpunten in het model 3.

6. Rol communicatie en Tafel van Tien
Het is belangrijk dat de gemeente en de Tafel van Tien eenheid blijven uitstralen en daarbij aan het plan 3A vasthouden. Contact tussen Statenleden en de leden van de Tafel van Tien is van belang voor de Tafel van Tien. Daardoor kan de Tafel van Tien ook binnen de provincie verantwoordelijkheid zonodig invloed uitoefenen.
Belangengroep Burg. De Bruinstraat vraagt zich af of ze zich buiten de Tafel van Tien om met een voor deze belangengroep specifieke aangelegenheid tot de provincie kan wenden. Formeel kan dat, maar men staat sterker wanneer de Tafel van Tien als geheel zich ook achter dit, door allen erkende deelbelang, schaart.
Bij de leden van de Tafel bestaat de behoefte om steeds als eenheid op te treden. Dit geldt ook voor de problematiek Burg. De Bruinstraat.

De vergadering wordt gesloten en er is gelegenheid om met elkaar na te praten.

Afspraken
- Rond juli 2009 zal een volgende bijeenkomst van de gemeente en de Tafel van Tien-leden plaatsvinden i.v.m. het bestuursakkoord.
- Er wordt naar gestreefd dat de gemeente en de Tafel van Tien circa vier maal per jaar bijeenkomen, voorzover dit zinvol is. Afspraak is wel dat er dan wat te melden moet zijn.
- Suggestie: wat op de bijeenkomsten wordt besproken in de Rhedenaar plaatsen. Ook wordt voorgesteld informatie over de voortgang in de Redenaar op te nemen. Daardoor blijven de bewoners op de hoogte. De gemeente draagt daar zorg voor.
- Voorafgaand aan elke bijeenkomst worden de TvT-leden geïnformeerd over de inhoud van de bijeenkomst