Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 14 maart 2008

Houd de Pleij tolvrij!

Om de doortrekking van de A15 naar de A12 te financieren wil de provincie mogelijk tol gaan heffen op de (onder andere) de Pleijroute.

D66 wil dit voorkomen. Op de website Houd de Pleij tolvrij! kunt u uw steun aan deze actie betuigen. Zeg NEE tegen de tolheffing.

De provincie Gelderland wil de A15 laten aansluiten op de A12 bij Zevenaar. Daarvoor moet de weg worden doorgetrokken vanaf Bemmel, over of onder de Rijn door, naar de A12. Het rijk wil dit niet volledig betalen. Het totale budget wordt geschat op 750 miljoen euro waarvan 375 miljoen door het Rijk wordt gefinancierd en 112, 5 mlo door de provincie en de regio (110 en 12,5).

Er is dus een sloot geld nodig. Om dat binnen te halen is er onder meer een plan om tol te gaan heffen. Er wordt ingezet op een bedrag van meer dan 260 miljoen euro. Niet alleen op de A15 maar mogelijk ook op de Pleijroute, de verbinding tussen het Gelredome in Arnhem en het Velperbroekcircuit.

Die weg wordt veelvuldig gebruikt door de inwoners van Huissen, Arnhem, Westervoort, Velp enzovoorts. Dus wij zouden voor een belangrijk deel de doortrekking van de A15 moeten meefinancieren. Genoeg is genoeg. We worden door deze provincie al uitgezogen via de rekeningen van het NUON en de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Op de A15 vind ik tolheffing prima maar wij moeten niet voor de A15 gaan betalen via tol op de Pleijroute.

Op zich ben ik niet tegen het doortrekken van de A15 naar de A12. Dat zou een behoorlijke vermindering van de druk op de A12 rond Velperbroek kunnen betekenen maar dit gaat echt te ver. De doortrekking zal vooral het (vracht)verkeer tussen de Randstad en Duitsland vergemakkelijken En dat is op de eerste plaats een verantwoordelijkheid voor het Rijk. Daarvoor hoeft niet een extra graai in onze portemonnee te worden gedaan.

En blijft het wel bij die 750 miljoen cq 260 miljoen tolheffing? D66 heeft hier via vragen aan gedeputeerde staten ook al op gewezen. Die partij schat dat door de stijging van de GWW-prijzen (Grond-, weg- en waterbouw-prijzen)in de afgelopen jaren nu al een tekort van zo’n 100 miljoen voorzien kan worden. De provincie blijft ook nu weer eigenwijs en houdt vast aan berekeningen uit 2006.
Ze wil pas in 2009 opnieuw de businesscase doorrekenen.
We zien hier in Rheden hoe het incompetente bestuur met Hart van Dieren is omgegaan. Gaan we weer in de herhaling? Op nog grotere schaal?

Kijk zelf op Houd de Pleij tolvrij! De website bevat al veel informatie en u kunt op eenvoudige wijze uw steun betuigen.

Om naar de website te gaan kunt u ook op het logo, links op deze pagina, klikken.

------------------
Onderstaand het persbericht van D66 met de aankondiging van de website.
Klik op de afbeelding om te vergroten.
------------------