Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 6 april 2010

Open brief: Aub aandacht voor belang Nieuw Velp Zuid inzake ontsluiting de Beemd

Door: Joop Zijlstra

Open brief aan de leden van de raad van de gemeente Rheden.

Geachte raadsleden: aandacht gevraagd voor Nieuw Velp Zuid.

Op de website ‘politiekrheden.blogspot.com’ staat een info van wethouder Elsenaar aan de gemeenteraad. De wethouder heeft op 30 maart jl. een bezoek gebracht aan de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in de provincie Gelderland. De heer Elsenaar heeft daar het plan van B.& W. voor de ontsluiting van De Beemd besproken: een op- en afrit van de A348 bij de wijk Nieuw Velp Zuid. De wethouder zal alle relevante stukken aan RWS toesturen om ze later te bespreken en met argumenten te onderbouwen. Hij heeft de indruk dat de HID het plan welwillend zal beoordelen.

Het is duidelijk. Het College van B.& W. van de gemeente Rheden heeft zich gezet achter een plan ter verdere ontsluiting van het terrein, hoezeer het redelijk is om de in- en uitweg van De Beemd te laten voor wat ze zijn. Tenslotte vestigden de ondernemers zich op De Beemd, zich bewust van de beperkte mogelijkheden.

Hoe staat het in de woonwijk Nieuw Velp Zuid? De wijk bestond al ten tijde van de inrichtingsplannen van De Beemd. De wijkbewoners dreigen nu te worden opgezadeld met de gevolgen van een nieuwe op- en afrit. Daarvoor moet ruimte worden gemaakt ten koste van tuinen van wijkbewoners. Verhoging van de verkeersdruk in de woonwijk is verre van denkbeeldig.

Het is eveneens verre van denkbeeldig dat het plan van het College niet zou lukken als men zich in de wijk zou verenigen. Dat nu is het probleem. Onder de bewoners van de wijk is te weinig samenhang voor krachtig verzet tegen de plannen.

Mag het College onder deze omstandigheden rustig zijn plan uitvoeren? Heeft het College – samenhang in de wijk of niet - niet uit zichzelf de plicht om ‘vooraf’ het belang van de inwoners van de wijk te betrekken in de plannen voor een op- en afrit. Het lijkt erop dat B.& W. voorkeur heeft voor het behartigen van het belang van ondernemers op De Beemd en voorbijgaat aan het belang van de wijkbewoners, nog afgezien van wat een en ander de gemeenschap aan belastinggeld kost.
Volgens berichten komen de kosten geheel en al voor rekening van de gemeente (en haar inwoners).

De onevenwichtige belangenbehartiging is naar mijn mening helder. Het gaat duidelijk over twee belangen die met elkaar in strijd zijn.
Wat nu te zeggen over leden van de raad en over de raad als geheel. Door hen dient een keuze te worden gemaakt, zeker nu de mensen in de wijk hun belangen niet kunnen behartigen.
Hoe denken de partijen vertegenwoordigd in de raad over dit probleem? Hoe pakken hun mensen in de raad, mede gekozen door de inwoners van de betreffende wijk dit probleem aan?
Nodig is degelijk tegenspel vanuit de gemeenteraad, zeker gezien de geringe mogelijkheid van de mensen om het belang van hun eigen woongebied te behartigen. Hebben zij juist niet daarom de gemeenteraadsleden als helpers nodig?

Geachte leden van de gemeenteraad van Rheden, trekt u zich alstublieft iets aan van de mensen in Nieuw Velp Zuid.

Joop Zijlstra, Ellecom.