Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 15 februari 2009

Molenweg-tunnel en dat scheelt weer...

Eergisteren schreef ik in "Dat scheelt weer…" over de 14,2 miljoen. Was die nou bestemd voor de Molenweg-tunnel in Dieren of voor het hele Traverse-project? Ik meende in de krant van maandag 9 februari gelezen te hebben dat er 14,2 miljoen voor de Molenweg-tunnel was uitgetrokken. Toen ik het betreffende artikel nog eens op de website van de Gelderlander opzocht bleek die 14,2 miljoen betrekking te hebben op de totale gemeentepot voor de Traverse.

En ik kan het niet laten. Dan wil ik toch weten of ik het nou echt verkeerd heb gelezen. Achteraf gezien bleek mijn geheugen me toch niet helemaal in de steek gelaten te hebben. Dat stelt me weer gerust.

In het originele krantenbericht stond wel degelijk dat die 14,2 miljoen bestemd was voor de Molenweg-tunnel. Die krant kon ik niet meer terugvinden maar op verschillende niet-Gelderlander websites is dat originele bericht nog na te lezen. Zie hier en hier.
Daarin staat de volgende zinsnede:

"De tunnel kost nu volgens de gemeente 14,2 miljoen euro en wordt betaald uit het beschikbare budget voor Hart van Dieren."

Op de website van de Gelderlander meldt het artikel "Bouw Tunnel door Dieren start in voorjaar" nu:

"De tunnel wordt betaald uit het beschikbare budget voor Hart van Dieren. Rheden heeft daarvoor in totaal 14,2 miljoen euro gereserveerd."

Blijkbaar heeft de redactie van de Gelderlander dat op de eigen website later aangepast. Niks mis mee hoor. Maar het bracht mij wel even in verwarring en dan wil ik het naadje van de kous weten.

Nou weet ik niet zeker of de oorzaak van dat foutje bij de gemeente ligt of dat de Gelderlander wat onzorgvuldig is geweest. Doorrechercherend lijkt het erop dat de Gelderlander het mis had want in het betreffende B&W-voorstel staat duidelijk dat de financiering van de tunnel uit het totale gemeentelijke budget voor Hart van Dieren van 14,2 miljoen komt.

Genoeg gemieren...

In een besloten bijlage bij dat voorstel is een financieel overzicht opgenomen met de totale kosten van de (auto)tunnel Molenweg. Die zou ik graag eens willen zien. Wil iemand mij die bijlage mailen?

Uit de volgende passage in het voorstel blijkt eveneens de onenigheid tussen de gemeente en de provincie:

"Met de provincie is getracht op korte termijn afspraken te maken over de wijze van financiering van de tunnel. De provincie heeft aangegeven d.d. 13 januari 2009 hier niet aan mee te werken. Echter, naar onze mening maakt de tunnel Molenweg onderdeel uit van het alternatief 3a waarvoor de Minister van VROM heeft toegezegd dat het rijk EUR 53,3 mln zal bijdragen. De lasten van de tunnel Molenweg kunnen derhalve ten laste worden gebracht van de gemeentelijke aandeel Hart van Dieren van in totaal EUR 14,2 mln"

De gemeente betaalt het dus uit de gemeentepot voor Hart van Dieren. Zonder daarover overeenstemming te hebben met de provincie. Dat leidt onherroepelijk tot hernieuwde onduidelijkheid. Wie betaalt wat uit welke pot? Is dat straks nog na te gaan?