Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 10 maart 2010

Bestuurlijk talent

Twee weken geleden lanceerde De Gelderlander op haar website een poll over Riviersteen. Ton Kamp, communicatieadviseur uit Rheden was door de projectontwikkelaar gevraagd om de communicatie over Riviersteen te verzorgen maar hij liet aan de Gelderlander weten op persoonlijke titel en voor nop een lijmpoging te doen. Hij wilde daarvoor geen geld van de ASR. De poll moest het antwoord geven op de vraag wat de mensen het liefst op Riviersteen willen: woningbouw of een steen- of betonfabriek? De uitslag kon Ton dan mooi gebruiken om de politiek en de projectontwikkelaar weer aan elkaar te plakken.

Een absurde actie. Niet zozeer van Ton Kamps en de projectontwikkelaar. Hun belang begrijp ik volkomen. Maar wel van de krant. Hoezo lijmpoging? De poll en het begeleidende artikel wekten de indruk dat de krant zich voor het karretje van de projectontwikkelaar liet spannen. Ik had alles met stijgende verbazing tot me genomen. Uit protest tegen deze poging de publieke opinie te manipuleren had ik op mijn weblog opgeroepen om de poll te saboteren door massaal voor de steenfabriek te kiezen. En ik had zelf ook een poll over Riviersteen op Politiek Rheden geplaatst. Daar kon wel een echte keuze worden gemaakt. Uit de reacties op de website van de Gelderlander bleek dat veel lezers de actie van de krant net als ik niet erg konden waarderen.

Wat dreef de krant ertoe om op deze manier met Ton Kamp in zee te gaan? De Gelderlander beschikt zelf over een heel leger communicatiespecialisten. Was er op dat moment niemand die de “lijmpoging” eens kritisch tegen het licht hield? Bovendien kon de poll gemakkelijk worden beïnvloed. Ik heb zelf een tiental keren gestemd. De Gelderlander-poll was na het weekeinde plotseling verdwenen. Pas afgelopen zaterdag kwam de krant met een verklaring. Het hield niet over. Gelderlander-redacteur Tom Ruijfrok wijdde er een paar regels aan. “Een op papier onafhankelijke partij wilde de besprekingen over Riverstone in Velp, nieuw leven inblazen, ondersteund door een poll” en “In het weekend ontstond door reacties het beeld dat de redactie zich aan een betrokken partij had verbonden. Dat beeld was niet terecht maar ook niet meer te corrigeren”.

Het waren dus de reacties op de website die het beeld schiepen dat de redactie onder een hoedje speelde met de projectontwikkelaar. Het lag uiteraard niet aan de berichtgeving zelf. Stel je voor! De beschuldigende vinger wijst naar Ton Kamp en naar de bezoekers van de website. Hoezo de hand in eigen boezem steken. De redactie maakt geen fouten. Hoe durft u dat te denken? Die is onfeilbaar.

Het lijkt potdomme de politiek wel! Als een volleerd bestuursacrobaat wurmt Tom er zich onderuit. Is er ergens in de regio nog een plaatsje voor hem vrij in een van de nieuw te vormen colleges? De tijd is er rijp voor. En Tom ook. Zo’n talent kun je toch niet laten lopen!

De uitslag van mijn Riviersteen-poll is nog niet verdwenen hoor. Die staat gewoon op weblog Politiek Rheden. Een mijlpaal in de Riviersteen-discussie. Prima te gebruiken om de besprekingen over Riviersteen nieuw leven in te blazen.

Officieel


Klik hier voor het bericht in De Gelderlander

Brij

Partijen die elkaar vóór de verkiezingen te vuur en te zwaard bestrijden kunnen het ná diezelfde verkiezingen uitstekend met elkaar vinden. Dat blijkt ook nu weer. In Rheden wordt een coalitie bekokstoofd die vrijwel het hele politieke spectrum bestrijkt.

Kunnen we de komende vier jaar dan weer uitkijken naar een college zonder serieuze oppositie? De oppositie van SP en Gemeentebelangen was de afgelopen jaren onzichtbaar. Ronald Haverkamp, notabene fractievoorzitter van een coalitiepartij, zorgde nog voor een beetje sjeu. Anders was er helemaal niets aan geweest.

Daar hoeven we als deze coalitie doorgaat de komende tijd niet op te rekenen. Ronald is dan immers zelf verantwoordelijk voor de grijze brij die nu op het vuur staat te garen. Gemeentebelangen is voorlopig niet in staat om serieus weerwoord te geven en ik vraag me af of de PvdA dat wel kan. Die partij zal eerst moeten leren om echt kritisch naar bestuurders te kijken. En van de SP moet ik het ook nog maar zien.

Het lijkt zo mooi. De partijen die nu worden voorgesteld voor de coalitie hebben allemaal gewonnen. Nou en? Is dat een reden om zo’n coalitie te smeden? Eerder een drogreden. Zouden de kiezers van GroenLinks zo blij zijn met een college waarin de VVD de boventoon voert?Krijgen we weer een situatie waarin GroenLinks zaken als Riviersteen of Nimmer Dor doodzwijgt? Of andersom. Zitten de VVD-kiezers te wachten op GroenLinks die de OZB wil verhogen?

Hoe zit het dan met al die tegenstellingen die voorafgaand aan de verkiezingen zo breed werden uitgemeten? Zijn die plotseling in rook opgegaan? Is Riviersteen opeens geen issue meer? De kliko’s of de veiligheid? En als er straks bezuinigingen nodig zijn? Hoe wil GroenLinks de sociale voorzieningen sparen als de VVD juist wil gaan snijden? Of laten we dan alles maar op z’n beloop? Gaat het net als de afgelopen vier jaar? Als ik hier een zandbak mag aanleggen dan mag jij daar een stukje asfalt uitrollen. Als ik ’n tiende procentje meer OZB mag heffen dan mag jij een extra ondernemerscafé organiseren.

Waarom willen die partijen eigenlijk met elkaar in één college? Niet om hun programma te verwezenlijken. Nee het gaat erom dat “de winnaars in het college komen”. Laat me niet lachen. Het gaat alleen om het pluche. Om personen die op dat pluche willen plaatsnemen. Op dat pluche dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent. Anders kan ik het niet verklaren. Deze “politici” vallen elkaar daarvoor in de armen of laten elkaar daarvoor vallen. Als dat maar resulteert in een wethouderszetel. We zullen de komende weken dan ook vaak het woord “compromis” horen vallen. Daar moet u als kiezer toch zeker begrip voor hebben. Tot januari 2014. Want een paar maanden voor de volgende raadsverkiezingen zijn er plots weer die verschillen.