Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 26 september 2021

Posbank – The Great Reset

Al tientallen jaren worden pogingen ondernomen om de Posbank af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeenten Rheden en  Rozendaal, Natuurmonumenten en een aantal lokale belangenclubs zien de kans schoon om de Posbank verder in het slot te gooien. De argumenten zijn nog dezelfde als 30 jaar geleden: verkeersoverlast en bescherming van de natuur.  Tijdens de lockdown was een ritje over de Posbank een van de weinige mogelijkheden om er toch even uit te kunnen. Logisch dat het dan drukker is. Geholpen door de effecten van corona wordt de sluiting nu doorgedrukt. The Great Reset op Rozendaal- Rhedense schaal.

Ik ben faliekant tegen. Bijna 64 % van de bezoekers komt uit de directe omgeving (minder dan 20 km) en nog geen kwart van de bezoekers woont verder weg dan 40 km. Alleen daaruit al blijkt dat de Posbank voorziet in een grote behoefte. Daarnaast zijn veel mensen voor hun bewegingsvrijheid afhankelijk van de auto. De bevolking in de regio vergrijst en het aantal minder validen neemt toe. Gaan we het hen steeds moeilijker maken?

Met het plan om het Rozendaalse Veld per auto onbereikbaar te maken zijn ook de hondenbezitters  de klos.  Honderden mensen, waaronder wijzelf, laten daar hun honden uit. Deze worden allemaal de dupe van dit bizarre plan. Die Rozendaalse wethouder weet kennelijk niet wat ie aanricht. Of is het  machtswellust, pure pesterij door iemand die een hekel heeft aan auto’s en aan honden. Iemand die het niet interesseert wat ie aanricht, wat de impact van dit idiote plan op de getroffenen is?

Hij belooft parkeergelegenheid onderaan de Kluizenaarsweg. Moet daar dan de auto geparkeerd worden om vervolgens met de hond aan de lijn twee kilometer over de Kluizenaarsweg naar boven te krabbelen voordat de hond kan worden losgelaten op het  Rozendaalse Veld?  Trouwens waar moeten die parkeerplekken  komen? Wordt een van de voetbalvelden op de Pinkenberg van voetbalvereniging VVO opgeofferd of wordt er een stuk bos omgekapt?

En dan? Is er nagedacht over het waterbed effect? Als de Posbank en het Rozendaalse Veld op slot gaan dan zoeken mensen elders hun heil. Dan wordt de druk afgewenteld op gebieden als Mariëndaal, het Beekdal in Renkum of de Ginkelse Hei. Of moeten die ook maar op slot?  

Er zijn alternatieve oplossingen in het Masterplan Veluwezoom opgenomen maar die zijn door de betrokken gemeentebesturen al bij voorbaat af geserveerd. In het plan opgenomen voor de bühne 

Van de politieke partijen in de gemeente Rheden hoeven we niets te verwachten. Van het PvdA, D66  en GroenLinks kunnen we dit soort grappen verwachten. Helaas ontpoppen [T1] het CDA en de VVD zich als slappe meelopers.

Op andere politieke partijen hoeven we ook niet te rekenen. Die waaien veelal met de winden mee. Een partij met ballen ontbreekt in deze raad. Het is een kleffe bende die elkaar voortdurend op de schouders klopt en zichzelf al feliciterend door het politieke leven slaat.

Nee, dit plan is niet in het belang van het overgrote deel van de Rhedense bevolking. 

Ik hoop daarom dat deze politieke kliek bij de komende gemeenteraadsverkiezingen eens flink op z’n donder krijgt.

Theo Kooijmans