Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 15 juni 2008

Ierland zegt "nee" tegen Europees Verdrag

Een zinsnede uit het artikel in het NRC, Ieren mogen het zelf oplossen, viel me op.

De Ieren hebben “nee” gezegd tegen het Europees verdrag. Nu putten de Europese politici zich uit om dit “nee”te bagatelliseren.

De reacties variëren van “De Ierse bevolking beslaat maar 1% van de totale Europese bevolking “ via “we gaan gewoon door” tot “de Ieren moeten het zelf maar oplossen”

Ze weten natuurlijk zelf donders goed dat zo’n verdrag het in een aantal andere landen ook niet zou halen als aan de bevolking om goedkeuring zou worden gevraagd.

Ze wachten nu op “de analyse”van Ierland. Waarom willen de Ieren het verdrag niet?
En de Ieren moeten nu zelf maar nagaan waar het ‘nee”vandaan komt en wat er nu moet gebeuren.

Waar dat “nee” nu vandaan komt is volgens mij niet zo moeilijk te verklaren. Het gebrek aan democratische controle, de enorme afstand tussen Brussel en de man in de straat, een grote toestroom van goedkope arbeidskrachten, het afwentelen van migratieproblemen op de bevolking, de teloorgang van het sociale stelsel en de onwil en onmacht van de nationale politici om dit alles goed uit te leggen.

Da’s jammer want naast alle nadelen hebben we ook veel aan Europa te danken: Relatieve voorspoed, vrede en veiligheid. Met de nadruk op relatief want de bloeiende economie stuwt nu vooral de bedrijfswinsten omhoog terwijl individuele werknemers daar weinig van merken. Ook in Europa wordt gevreesd voor “Amerikanisering” waar grote delen van de bevolking alleen het hoofd boven water kunnen houden als ze meer baantjes hebben.

En wat er nu moet gebeuren? Dat lijkt me duidelijk. Ga maar te rade bij Balkenende en Bos. Gewoon géén referendum houden. Dat recept wordt in Nederland “met succes” ook door Balkenende en Bos toegepast. Gewoon de wens van de meerderheid van de bevolking negeren.

Maar goed. Ik zou op dit moment zelf niet weten of ik nou vóór of tégen zou stemmen.

Maar het niet houden van een referendum is een zeer slechte zaak. Juist voor Europa.
Op die manier wordt de democratische legitimatie voor Europa alleen maar verder ondergraven.

De verkeerde weg!