Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 2 september 2007

Innoforte...the empire strikes back

De kritiek op Innoforte begint door te druppelen naar een breder publiek. In de Gelderlander van gisteren (zaterdag 1 september 2007) besteedt journalist Leon Hoogwaarden aandacht aan de problemen bij Innoforte.

Het personeel heeft externe begeleiding gekregen om de frustraties over de fusie kwijt te raken. De directie hoopt zo een turbulente peridoe af te sluiten.

De erkenning dat er ook nu nog een probleem is al een hele verbetering. En staat in schril contrast met de eerdere uitspraak van Ed Cools dat er nog maar één kritische medewerker was.

Dat de leiding bij het fusieproces intrinsiek fouten heeft gemaakt wordt nog steeds niet toegegeven. De schuld voor de problemen wordt ook nu weer bij de medewerkers gelegd. Een deel van het personeel van het Lorentzhuis “keerde zich tegen de door de leiding aangekondigde zorgvernieuwing”.

Als we dat nu eens omdraaien in “Wij konden het personeel niet goed overtuigen van onze plannen voor de zorgvernieuwing zoals wij die voor ogen hadden. In dat proces hebben wij (ernstige) fouten gemaakt.”

Enkele van die fouten zal ik dan wel voor ze benoemen:
- een ernstige onderschatting van de cultuurverschillen
- onvoldoende tijd nemen voor de zorgvernieuwing
- onvoldoende oog voor emoties zoals die zich bij veel fusieprocessen vorodoen
- onvoldoende inlevingsvermogen in de positie van het personeel
- intimidatie
- het laten ontaarden van het fusieproces in een oorlog tussen enerzijds het de ontevreden medewerkers uit het Lorentzhuis en anderzijds de leiding, bijgestaan door de achterban van Zorg en Wonen. Het aankweken van een wij en zij houding.

In het artikel wordt gemeld dat de “Raad van Bestuur” enkele keren moest ingrijpen.

Gaaf!! Zo wil ik ook worden aangesproken.

Tussen neus en lippen door krijgt het personeel van het Lorentzhuis ook nog even een deel van het verlies in 2006 in de schoenen geschoven.

In een tussenalinea wordt gemeld:
“Ook werd vorig jaar extra personeel ingezet om de bewoners van goede zorg te kunnen blijven voorzien. Mede als gevolg hiervan boekte Innoforte over 2006 een tekort van vijf ton en gold enige tijd een personeelsstop”

De plaats en de wijze van inbedding van deze alinea in het artikel suggereert dat dat komt door het eigenwijze personeel van het Lorentzhuis. De argeloze lezer zal dit onbewust associëren met het Lorentz-personeel.

Weblog Innoforte Help!!! wordt ook genoemd. Dat verschillende bijdragen reppen over intimidatie. Om het evenwicht te bewaren wordt gemeld dat de directie in het forum ook bijval krijgt.

Vakbondsbestuurder Jan Kramer zegt nooit door leden over de probleem bij Innoforte te zijn benaderd. Dat kan ik niet verifiëren maar het is wel wat anders dan ik heb vernomen. In een van mijn reacties op de weblog Innoforte Help!!! heb ik daar expliciet naar gevraagd. Het antwoord was dat de bond op de hoogte was maar niets deed. Jammer genoeg staan deze postings (reacties op de discussie "Pikt de politiek het nu op?") niet meer op Innoforte Help!!!

Innoforte-bestuurder (is ze gepromoveerd?) Ineke de Jong wil de weblog laten voor wat ze is.

Wat bedoel je daar eigenlijk mee Ineke? Kun je er niets aan doen of wil je er niets aan doen?

Ineke zegt ook “de onrust serieus te willen nemen”. Dat woordje “willen” is net teveel. Met dergelijk taalgebruik geef je onbewust aan dat het je niet echt lukt om de onrust serieus te nemen. Maar laat ik geen spijkers op laag water gaan zoeken. Het zal wel liggen aan algemeen spraakgebruik.

En, leveren de teamgesprekken nog wat op? Krijgen de dissidenten de ruimte om zonder angst hun kritiek te spuien en wordt er op een volwassen manier gediscussieerd? Of zijn er geen dissidenten meer over?

Goed zo Leon, ga zo door. Ik hoop dat je ook nog eens een artikel schrijft vanuit de perceptie van (oud)personeelsleden van het Lorentzhuis. Dat moet dan wel anoniem. Want de schrik zit er nog steeds in. Maar daar is tenslotte het journalistieke beroepsgeheim voor. Je hoeft geen namen te onthullen.

En ik vind de de samentrekking van Casa Intermezzo en Insula Deï tot Casa Deï prachtig. Daar was ik nog niet opgekomen

Onderstaand nog enkele opmerkingen over het artikel in De Gelderlander.

1. “De samensmelting van het humanistische verzorgingshuis aan de Rijnstraat met onder meer het wooncentrum Broeckerhaven en verpleeghuis ‘t Jagthuis vond ruim drie jaar geleden plaats.”

Dit klopt niet. Broeckerhave hoorde vóór de fusie niet bij de stichting Zorg en Wonen maar juist bij het Lorentzhuis. Samen behoorden ze tot de Humanistische Exploitatiestichting Zorg Velp (Humanistisch Woon- en Zorgcentrum Velp).

AZL Vastgoed uit Limburg is overigens eigenaar van het complex Broeckerhave. Sinds de fusie voert Innoforte het beheer over Broeckerhave, int de huur en biedt zorgarrangementen aan de bewoners van Broeckerhave. Innoforte wilde overigens afscheid nemen van Broeckerhave en het beheer weer teruggeven aan AZL Vastgoed.
Ik weet niet of dat inmiddels al is geëffectueerd.

2. "De Raad van Bestuur moest enkele keren ingrijpen."

Voor alle duidelijkheid. Deze raad van bestuur bestaat uit één persoon, Ed Cools.

3. Innoforte bevindt zich midden in een grote vernieuwingsslag. De nieuwbouw voor ’t Jagthuis en woonzorgcentrum Oosterwolde is naar verwachting eind dit jaar klaar. Op de rol staan nog Casa Deï in Arnhem, het Lorentzhuis en De Biesdel.
Casa Deï bestaat niet. Je hebt Casa Intermezzo in Velp en je hebt Insula Deï in Arnhem. Casa Intermezzo is een tijdelijke voorziening voor de opvang van bewoners van zorgcentra in Arnhem en Velp die verbouwd worden of waarvoor nieuwbouw wordt gepleegd. Casa Intermezzo is eigendom van Innoforte.

Insula Deï uit Arnhem is zo’n zorgcentrum dat op dit moment nieuwbouw pleegt. De bewoners van Insula Deï zijn tijdelijk ondergebracht in het Casa Intermezzo. Insula Deï huurt deze voorziening van Innoforte.

En Insula Deï valt niet onder Innoforte maar is een zelfstandige organisatie. In oktober 2008 gaan de bewoners weer terug naar Insula Deï in Arnhem. Dan worden zij afgelost door de bewoners van Regina Pacis. Een andere zelfstandige zorginstelling uit Arnhem.

Avé!

Wij, Theo Kooijmans, Raad van Bestuur van weblog Politiek Rheden groeten u.