Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 18 november 2007

Week van het Respect (1)

De Stichting Duurzame A12 levert af en toe informatie aan mijn weblog. Sta ik volledig achter. De luchtvervuiling is een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Van de week konden we weer lezen dat de concentraties luchtvervuiling boven de Pleyroute en de N348 (Burgemeester de Bruijnstraat in Dieren!!) onaanvaardbaar hoog zijn.

De Stichting Duurzame A12 heeft goede oplossingen voorgesteld waarmee de luchtvervuiling en het verkeerslawaai op effectieve wijze worden bestreden.
De gemeenten Rozendaal, Arnhem en Rheden, de provincie, de Stadsregio Arnhem-Nijmegen hadden eerder active financiële steun toeegzegd om de plannen van de Duurzame A12 op hun haalbaarheid te toetsen. Zelfs de Tweede kamer zegt haar steun toe.

In het openbaar althans. Achter de overheidsschermen is er een ander scenario gevolgd.

Eerst komt het Gelders Genootschap in het voorjaar met haar rapport pArk12 waarin op vernuftige wijze het plan voor overkapping van de A12 wordt neergesabeld. Het past volgens het Gelders Genootschap vizueel niet in de A12-zône.

“Geheel toevallig” komt tezelfdertijd Rijkswaterstaat met de conclusie dat zij bij de verbreding van de A12 binnen de wettelijke normen voor luchtvervuiling zal blijven.

Prompt trekken de Stadsregio en de provincie hun toezeggingen terug. De betrokken gemeenten vinden het allang best en verschuilen zich graag achter deze twee.

Woordbreuk. En niemand die zich daar druk over maakt. Ik merk er althans niets van.

Het komt steeds vaker voor.
Verkiezingsbeloften die zonder met de ogen te knipperen worden verbroken. Zodra de verkiezingen voorbij zijn worden alle “spijkerharde” toezeggingen weer snel vergeten. Voorbeelden te over. Zowel op landelijk als op lokaal niveau. Spijkerharde toezeggingen die na de verkiezingen boterzacht blijken te zijn worden weggewerkt achter de grote schaamlap, het “compromis”.

En de politiek komt er keer op keer nog mee weg ook. De burger accepteert het en vindt het blijkbaar inmiddels heel normaal.

Intussen zakt Nederland langzaam maar zeker verder in het moeras van corruptie en baantjesjagerij.

En de farizeeërs maar blijven praten over normen en waarden.
En aan de schoolkindertjes vertellen dat je respect moet hebben voor elkaar.
Dat levert altijd weer een leuk stukje op in de krant.