Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 15 december 2007

Ada - Van de hemel naar de hel

Die Ada Boerma treft het wel hoor. Komt ze pardoes vanuit Rozendaal in een echte ramp in Maasdriel terecht. Ada kreeg met de stroomuitval in de Bommelerwaard haar vuurdoop.

Ik heb haar naam even gegoogled om te kijken hoeveel hits dat opleverde. Dat waren er een paar honderd en de meeste waren van de laatste dagen. En ze heeft daardoor al meer publiciteit gekregen dan in haar hele loopbaan in Rozendaal.

Het is me ook wat zeg. Kom je uit een groen hemeltje en dan raak je direct al in gevecht met een echte Apache. Van de hemel naar de hel.

(voor de onwetenden onder ons: Ada Boerma was burgemeester van Rozendaal maar ze is enkele weken geleden burgemeester geworden in Maasdriel. Je weet wel! In het gebied waar de afgelopen dagen de stroom uitviel door die helicopter die tegen een hoogspanningsmast botste.
Bij haar afscheid van Rozendaal noemde zij Rozendaal “een groen hemeltje op aarde”)

Gistermorgen zei ze nog dat de situatie voor de inwoners van de Tieler- en Bommelerwaard langzamerhand 'heel oncomfortabel' werd . Dat geldt dus ook voor haarzelf. 'Het wordt lastiger en moeilijker; we moeten toch nog heel even volhouden.' En ze had het over een “koude en donkere”nacht.

Tja dat komt ervan. Als je al niet meer tevreden bent in een groene hemel dan wacht je de hel.

Maar ze doet het goed. Nu heeft ze wat omhanden en kan ze zich uitleven op de ramp. En ze staat haar mannetje hoor.

Ze beloofde alvast dat er achteraf een schaderegeling komt voor getroffen bedrijven en particulieren.

Het ministerie van Defensie denkt daar wat anders over. Die vindt het nog te vroeg om over aansprakelijkheid te spreken. Mochten claims komen dan buigt de schadecommissaris van de krijgsmacht zich over de zaak.

Een kniesoor die daarop let. Dus als daar moeilijkheden van komen dan kunnen de Maasdrielenaren terecht bij Ada.

En ze heeft iedereen gevraagd om een oogje in het zeil te houden bij de buren, vooral als het om oudere of zieke mensen gaat. Ze gebruikte daarvoor het woord “naoberschap”.

Daar moet ze wel mee uitkijken want ik weet niet of de Betuwenaren dit woord wel kennen. Straks denken ze nog dat Ada een soort ober is, een “naober”.

En dan komen ze allemaal hun bestellingen bij Ada doen

Maar daar weet ze ook raad op. De website van Maasdriel verwijst naar een andere website Calamiteit Gelderland Zuid voor veelgestelde vragen waar vooral geadviseerd wordt om zoveel mogelijk zelf te regelen. En voor schade is de gemeente niet verantwoordelijk. Dus die garantie voor een schaderegeling blijkt toch nog wat tegen te vallen.

Jaja die Ada komt er wel.

En ja, omdat ik nou toch bezig was heb ik ook maar even haar installatiespeech bij haar aantreden als burgemeester van Maasdriel bekeken. Allemaal hosanna natuurlijk.

Maasdriel heeft elf kernen en dus moet ze die ook allemaal noemen anders gaat het al direct fout.

Blijkbaar is de schoonheid van Rozendaal al rap vergeten want ze wordt helemaal lyrisch van Maasdriel. Kijk maar wat een mooie aardrijkskundeles ze geeft: :

“Waar vind je in Nederland nog de wijdse vergezichten zoals Wellseind en Hurwenen. Er zijn niet veel burgemeesters in Nederland, die er prat op kunnen gaan dat zij twee echte kastelen in de gemeente hebben, in Ammerzoden en Well en bovendien nog een kasteelru├»ne in Hedel. Waar vind je een dorp waar de boomgaarden letterlijk in de dorpskern staan zoals in Rossum? Dan heb ik nog niet gesproken over de fraaie dorpskern in Heerewaarden en het zicht op de uiterwaarden in Alem. Kerkdriel kan zich beroemen op een prachtige jachthaven en golfbaan. Niet alleen het landschap heeft veel te bieden ook de cultuurhistorie. In Hoenzadriel torent de molen boven het dorp uit. In Velddriel is de laatste ambachtelijke klompenmaker van Nederland actief. Hedel is vermaard om zijnpaardenmarkt, en jaarlijks terugkerend evenement. Niet te vergeten fort Sint Andries. Wat kun je als burgemeester nog meer wensen als je zoveel diversiteit binnen de gemeentegrenzen hebt.”

Behalve het verlies van de zelfstandigheid van Rozendaal is er blijkbaar nog een reden om naar Maasdriel te komen. Ada lijkt bezweken voor de wereldse verlokkingen. Ze heeft de groene hemel verruild voor het slijk der aarde:

“De gemeente ligt in een oer-Hollands landschap, met zijn brede rivieren. Mensen komen graag naar Maasdriel om te genieten van het schitterende landschap en de gemoedelijke sfeer in de dorpen. Al die eigenschappen samen vormen de kracht van Maasdriel. Er wordt wel gezegd Maasdriel is een goudklomp in de Bommelerwaard. De grote vraag is wat doe je met dat goud. Misschien denkt u: bewaren dat is, het meest veilige. Bewaren in de safe, in de kluis. Dat is waar, dan blijft alles zoals het is. Er zijn ook andere keuzes mogelijk.”

Die Ada toch.

Maar ze heeft zich goed geweerd in de hel van de rivierklei !
.