Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 7 september 2011

GBO wil de Dierense oplossing (variant 3b)

De Gezamenlijke Belangenorganisaties Dieren e.o doen in een brief aan Provinciale Staten van Gelderland (en aan de gemeenteraad van Rheden) een beroep op de provincie om voldoende geld ter beschikking te stellen voor de realsiatie van variant 3b (de Dierense Oplossing) voor de Traverse Dieren.

Geachte dames en heren volksvertegenwoordigers,

Met het oog op de komende besluitvorming in Gedeputeerde Staten Gelderland en Gemeenteraad Rheden vragen wij uw aandacht voor onze enorme bezorgdheid over de ontwikkelingen in Traverse Dieren.

Op 20 september a.s. zal Gedeputeerde Staten (GS) een besluit nemen over de (voorlopige) tracékeuze van Traverse Dieren. Vooruitlopend daarop heeft de ambtelijke stuurgroep half juli jl. haar voorkeurstracé (3A-kort) kenbaar gemaakt in een gesprek met de bewoners van de Burgemeester Willemsestraat, waarvan enkelen door de tracékeuze bijzonder en onnodig zwaar worden getroffen.
De ambtelijke voorkeur staat haaks op de voorkeursvariant (De Dierense Oplossing) zoals de Dierense bevolking bij monde van het GBO onlangs nog heeft gepresenteerd in de provinciale commissie MIE als ook in de gemeenteraad. Ook u ontving persoonlijk van deze variant een digitaal exemplaar in uw mailbox. Deze variant behelst feitelijk 3B-lang, d.w.z. een verdiepte ligging van de N348 over het tracé Harderwijkerweg tot en met Wilhelminaweg en een aansluiting van de Burg. De Bruinstraat (N348) op de kanaalroute N786 aan de oostzijde van het Apeldoorns Kanaal. De variant 3B-lang heeft niet alleen de voorkeur van de Dierenaren, maar is ook de variant op basis waarvan de gemeente Rheden en de Dierenaren de rijkssubsidie voor Traverse Dieren in 2008 hebben binnengehaald en veiliggesteld. Bovendien scoort deze variant in de MER erg goed (zie bijlage).

De goede oplossing 3-lang (met lange tunnelbak) draagt bij aan drie belangrijke doelstellingen:
• Betere doorstroming van het regionale en lokale verkeer door Dieren
• Herstel van de verbinding tussen Dieren Noord en Dieren Zuid.
• Verbetering leefomgeving

In de door de ambtelijke stuurgroep gekozen variant (3A-kort) wordt weliswaar de verkeers-doorstroming op de N348 verbeterd, maar wordt de verbinding tussen oud- en nieuw Dieren niet hersteld. Bovendien wijzigt in grote (en verwachte negatieve) mate de lokale verkeerscirculatie in Dieren omdat de toegankelijkheid van de Wilheminaweg vanaf de N348 fors wordt ingeperkt. Andere wegen zullen deze functie in te grote mate moeten gaan overnemen. Het is volstrekt onduidelijk wat dit betekent voor Dieren en dus onverantwoord.

De nieuwe N348 door het dorp blijft Dieren in tweeën delen met een nog grotere barrière dan in de huidige situatie. Daarmee wordt een van de belangrijkste doelen van Traverse Dieren – vermindering van de barrièrewerking door de N348 - niet bereikt.

De provincie Gelderland dreigt nu als budgethouder tegen de voorkeur van de Dierenaren te kiezen voor een goedkopere in plaats van een duurzame en meer toekomstvaste oplossing.

Het belangrijkste argument van de ambtelijke stuurgroep om voor 3A-kort te kiezen is (vermoedelijk) dat men hierdoor binnen het huidige projectbudget kan blijven. 3B-lang is (geraamd) ca. € 14 miljoen duurder dan dat het huidige projectbudget toelaat.

Het GBO vindt het erg wrang dat het verschil tussen geraamde kosten van 3B-lang en het nog beschikbare budget ongeveer gelijk gesteld kan worden aan de kosten die in het verleden in het project Hart van Dieren zijn besteed aan vergeefse plannenmakerij, onderszoeksbureaus, keuze voor bundeling weg en spoor, onnodige aankoop van onroerend goed.

Bovendien is de omvang (scope) van het project inmiddels uitgebreid met de spoortunnel in de N786, welke kosten drukken op de Traverse-begroting, maar waarvoor de provincie geen extra budget beschikbaar stelt. Kortom, projectgrenzen zijn opgerekt, maar budget is gelijk gebleven cq. minder geworden (door de kosten van het voormalige project Hart van Dieren). Het GBO kan zich hierin absoluut niet vinden.

De bevolking van Dieren mag van het vorenstaande projectverloop- en aanpak niet het slachtoffer worden.

Aan u als volksvertegenwoordigers vragen wij u uw verantwoordelijkheid te nemen en bij het Provinciebestuur te bevorderen dat de Dierense Oplossing 3B-lang (zie bijlage) gerealiseerd wordt en het benodigde extra budget ter beschikking wordt gesteld .

Gezien het huidige procesverloop betekent dit dat wij u vragen in te grijpen en Gedeputeerde Staten actief bij te staan door extra budget beschikbaar te stellen.

Dieren heeft na vijftig jaar recht op een goede en duurzame oplossing voor de tweedeling en verkeersproblemen in het dorp. Wij rekenen op uw inspanning !

Hoogachtend,
Namens de Gezamenlijke Belangenorganisaties e.o.
D. Ottevanger (woordvoerder)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten