Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 20 januari 2012

Babyboem

Babyboomers zijn luiwammesen. Ze leven in weelde en alles wat ze hebben is ze komen aanwaaien. Hun vette pensioen kost de maatschappij bakken vol geld en ze leggen overmatig beslag op de gezondheidszorg. Terwijl zij hun volgevreten pens op de stranden van de Spaanse Costa’s bruin laten bakken ligt de volgende generatie krom om de rekening voor deze uitvreters te betalen.

De jacht op de babyboomer is geopend. Dit soort berichten over mijn generatie doen het kennelijk goed. Of het klopt is een ander verhaal. Maar ja, helemaal vreemd is dat nu ook weer niet. In politieke kringen ritselt het van de figuren die aan dat beeld voldoen. De club van “links lullen en rechts zakken vullen”. Zij zijn deel van de drie à vier procent vertegenwoordigers van de naoorlogse generatie die met een riante beurs (te)veel jaren over hun studie hebben gedaan, vervolgens met boven-Balkenende-salarissen het bestuurderspluche hebben ingenomen. Nu zijn ze toe aan hun welverdiende wereldcruises. En zij zijn het van harte met hun partijvriendjes eens. Het maakt hen verder niet uit. De buit is immers toch al binnen.

De werkelijkheid is anders. Als ik om me heen kijk zie ik vooral mensen van mijn generatie die net als ik op de arbeidsmarkt kwamen toen zij zestien, zeventien jaar oud waren. Mensen die zich hun hele leven uit de naad hebben gewerkt en in veel gevallen versleten zijn voor hun 65e. Soms hebben ze zich via avondstudie een treetje omhoog kunnen werken. Hun gemiddelde pensioen ligt inclusief AOW rond de 1800 (CBP) euro per maand. Dat schept toch een heel ander beeld dan de verwende politieke nakomelingetjes ons willen doen geloven.

Uit een in 2010 verschenen rapport van het Centraal Planbureau (Vergrijzing verdeeld - toekomst van de Nederlandse Overheidsfinanciën) blijkt dat juist de dertigers en de veertigers, degenen die op de babyboomer jagen, gemiddeld het grootste beslag op de rijksfinanciën hebben gelegd. Voor de geborenen na begin jaren tachtig gaat het inderdaad minder. Maar is dat de schuld van de babyboomer?

4 opmerkingen:

  1. Ach ja het is niet zo zwart wit. De gemiddelde babyboomer is weinig te verwijten. De huidige babyboomer elite en de elite uit de jaren 60-70-80 des te meer. Waar andere landen in europa (bijv noorwegen) verstandige keuzes hebben gemaakt voor een sociaal systeem dat ook op de lange termijn gehandhaafd kan worden heeft de elite uit de jaren 70 besloten alle aardgasbaten elk jaar uit te geven aan een niet duurzaam sociaal systeem. Daarnaast heeft deze elite allerlei leuke regelingen bedacht waar zij zelf en hun vrienden op hun 55ste al van konden profiteren en noem maar op.
    Het gevolg hiervan is dat we nu met zijn allen langzaam er van doordrongen raken dat het huidige systeem niet langer betaalbaar is. Ouderen zeggen terecht dat ze hun hele leven toch betaald hebben voor hun pensioen. Jongeren zeggen terecht dat als er nu niet gekort wordt op de pensioenen er straks helemaal niets meer over is. Tegenstellingen tussen de oudere en jongere generatie worden steeds groter, de bereidheid solidair te zijn steeds kleiner.
    Zelf zou ik liever vandaag dan morgen uit het collectieve pensioenstelsel willen stappen als ik maar de werkgeversbijdrage zou krijgen..........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Henri, wat mij stoort is dat de politiek de generaties tegen elkaar opzet. Solidariteit is een veis woord geworden. Het is "íkke, ikke en de rest kan stikke" aan het worden. Op deze manier gaat de maatschappij eraan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helaas is dat het directe gevolg van jaren lang verkeerd economisch beleid. De FED en ECB houden al een jaar of 5 kunstmatig de rente zeer laag met als doel de crisis oplossen en de economie op gang helpen. Het beoogde doel wordt niet bereikt wat wel bereikt wordt is dat zowel spaarders als gepensioneerden op hun knieen zitten en dan heb ik het nog niet over de torenhoge inflatie die ons de komende jareh te wachten staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Laten we als de gesmeerde bliksem die Euro zoals die nu is wegdoen. En dan orde op zaken stellen in eigen huis.

    BeantwoordenVerwijderen