Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 20 december 2012

Als je 'n GBA-adres hebt dan hoor je daar ook te wonen


Co Verdaas (2008, De Steeg, Atelier Verdaas)
De Gelderse Staten debatteerden gisteren over de affaire Verdaas.  Een motie van wantrouwen tegen Gedeputeerde Staten werd met 11 stemmen vóór (SP, PVV, Partij voor de Dieren) en 43 stemmen tegen verworpen. SP, PVV en PvdD vonden dat Gedeputeerde Staten verkeerde informatie over de woonplaats van Verdaas aan Provinciale Staten hadden verstrekt.

Het ging dus om de vraag of Gedeputeerde Staten iets in deze kwestie te verwijten zijn. 

Het debat leek af en toe te gaan over de vraag hoeveel engeltjes er op de punt van een naald passen.
De coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en D66 deden uiteraard hun best om GS te verdedigen.

Waltmans (VVD) en Hutten (CDA) vonden dat het adres waar Verdaas stond ingeschreven (Nijmegen) zijn werkelijke woonplaats was. In feite sanctioneerden zij daarmee het toneelspel dat Verdaas al die tijd speelde. probleem. Verdaas wist zelf dat hij daarmee fout zat en probeerde al die jaren de Statenleden een rad voor ogen te draaien. Groot (PvdA) draaide minder om de hete brij heen met zijn uitspraak “Als je 'n GBA-adres hebt dan hoor je daar ook te wonen”. Scheffer (D66) hield GS uit de wind door vooral de eigen verantwoordelijkheid van Provinciale Staten te benadrukken.

Gedeputeerde Markink (CDA) merkte op een vraag van Van Kaathoven (SP) op dat er best discussie mogelijk is over de vraag of iemand op twee plaatsen tegelijk kan zijn (Verdaas liet zich ’s avonds per dienstauto afzetten in Zwolle en declareerde de volgende dag de reis Nijmegen-Arnhem). Markink merkte ook nog op dat het GBA-adres leidend is. Daarmee geeft hij in feite een vrijbrief aan bestuurders om het wettelijke vastgelegde woonplaatsbeginsel aan hun laars te lappen.

Faber (PVV) doet vandaag aangifte tegen Verdaas wegens valsheid in geschriften. Zij vindt dat zijn salaris vanaf april 2008 tot aan zijn benoeming tot staatssecretaris onrechtmatig is en teruggevorderd moet worden. Twee weken geleden zei ze in het programmam Pauw en Witteman ook al dat ze aangifte ging doen. We zullen zien of het er nu echt van komt.

Per saldo bleef alles bij het oude. Naast de motie van wantrouwen werden
ook andere moties die verband houden met deze zaak verworpen (o.a. motie over het schrappen van gebruik dienstauto door algemeen directeur , motie over onderzoek declaratiegedrag)

Als doekje voor het bloeden werd een voorstel van de ChristenUnie om jaarlijks een Integriteitsdag te organiseren door GS omarmd. Daar zit vast weer een leuk congresje aan vast.

Wat blijft staan is dat Verdaas de kluit belazerde. Daarmee had hij niet de bedoeling om er financieel beter van te worden maar hij draaide Provinciale Staten wel een rad voor ogen. En Gedeputeerde Staten keken daarbij de andere kant uit. Geen goede zaak voor de geloofwaardigheid van de politiek.

“Als je 'n GBA-adres hebt dan hoor je daar ook te wonen”. Zeker! Dat geldt niet alleen voor studenten of AOW-ers maar ook voor gedeputeerden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten