Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 28 december 2012

De sof van 2012: Nieuw Bergstein in Ellecom

Klik op de afbeelding om te vergroten
"Nieuw Bergstein", het Ellecomse kulturhus, blijkt minder "multifunctioneel" dan gedacht. In oktober werd de multifunctionele accommodatie in gebruik genomen. 

De verenigingen en clubs verruilden hun domicilie in het oude dorpshuis voor Nieuw Bergstein dat zij samen met de Anne Frank school, peuterspeelzaal Robbedoes en buitenschoolse opvang Binnenstebuiten delen. Krap twee maanden later blijkt het gebouw niet aan de verwachtingen te voldoen. De gemeente heeft een klomp stenen gemetseld waarbij de ontwerpers het doel van het gebouw uit het oog hebben verloren. 
De nieuwsbrief van december 2012 van Ellecoms Belang laat daar geen misverstanden over bestaan. Als een brave belangenvereniging als Ellecoms Belang op deze manier in het openbaar het hart lucht dan zit daar een diepe frustratie onder. Bij de bouw van de accomodatie werd het budget fors overschreden. Nu blijkt het ook nog eens niet te voldoen aan de doelstellingen voor gebruik. 

Bij de officiële opening op   29 november twitterde wethouder König nog "opende vanmiddag Nieuw Bergstein in#Ellecom: Anne Frankschool, psz Robbedoes, BSO Kinderij en Dorpshuis in één prachtig nieuw gebouw."

De zoveelste miskleun van het Rhedense gemeentebestuur. 

De tekst uit de nieuwsbrief:      

Ontbrekende buitenverlichting, gravel op de toegangspaden, dat mee naar binnen gelopen wordt, slechte geluidsisolatie…
Nadat de euforie over de ingebruikname van het architectonische wonder voorbij was, kwamen er ook de nodige klachten over Multifunctionele Accommodatie ‘Nieuw Bergstein’, Veel daarvan zijn inmiddels opgelost, maar sommige gebreken blijken hardnekkig. De vraag die opborrelt luidt: voldoet Nieuw Bergstein wel aan de eisen? Oftewel, is het gebouw wel zo multifunctioneel?

“Ik zou willen dat het allemaal kinderziektes waren,”verzucht Herbert Ruesink, penningmeester van Dorpshuis Ellecom. “Maar er is meer aan de hand. Nieuw Bergstein zou een Multifunctionele Accomodatie moeten zijn, waar verschillende gebruikers zich thuis voelen. En waar ze in harmonie tegelijkertijd van gebruik kunnen maken. Maar het gebouw is zo opgezet dat we elkaar geregeld in de weg lopen.”

Het Dorpshuis is één van de gebruikers van Nieuw Bergstein, maar vertegenwoordigt daarmee de grote groep van “kleine” gebruikers: muziek- en andere verenigingen, koren, de ouderensoos en ook Ellecoms Belang. Tot de herfstvakantie gebruikten die het oude Dorpshuis. Nu delen ze een gebouw met de Anne Frank School, Robbedoes en de buitenschoolse opvang. En hoewel iedereen van goede wil is,  blijkt dat niet zo eenvoudig.

Het bestuur van Ellecoms Belang heeft dat zelf ervaren: als je in de ’computerkamer’ zit te vergaderen, kun je het horen als er in de pianozaal gezongen wordt en als er iemand naar de WC moet, stoort dat het koor.
Overdag als school, BSO en peuterspeelzaal het gebouw gebruiken, is de situatie nog lastiger. Ruesink: “Eigenlijk kan het dorpshuis overdag geen gebruik maken van Nieuw Bergstein. Leraren maken dan gebruik van keuken en toilet. Dat is ook logisch want het kan niet anders. Maar het maakt verhuur aan anderen erg lastig. Diverse incidentele huurders zijn hierdoor al afgehaakt.”

Het Dorpshuisbestuur probeert positief te blijven en wil de moed niet opgeven. “In overleg met de gemeente en de andere gebruikers blijven we zoeken naar oplossingen. Daarover hebben we ook contact met de Federatie van Dorpshuizen. Misschien komt daar wat uit.”

Ook Ellecoms Belang zal de vinger aan de pols houden. In de volgende nieuwsbrief hopen we meer en beter nieuws te hebben. 

1 opmerking:

  1. Joop Zijlstra (via mail)3 januari 2013 om 15:29

    MFA? Multifunctioneel? Eenieder trekke zijn eigen conclusies.

    In een brief aan de voorzitter van Ellecoms Behang, van januari 2010, neerslag van een gesprek met hem, heb ik voor een ontstaan van de huidige situatie gewaarschuwd.

    Is er überhaupt een nieuw dorpshuis noodzakelijk?

    Maar de voorzitter gaf er de voorkeur aan liever de gemeente te vriend te houden, aan te pappen en nat te houden.

    Het lijkt mij voor een goede democratische gang van zaken noodzakelijk dat een macht een tegenmacht erkent en daar conclusies aan verbindt. De raad van de gemeente dient in dat opzicht tot weinig of niets.

    Een gemeenbestuur van Rheden dat de gevoelens en gedachten en het commentaar van zijn inwoners ter zijde laat heeft zijn tijd gehad. Persoonlijk heb ik elke hoop op verbetering in de gemeente Rheden opgegeven. Even dacht ik: ‘D66, ja, anders.’ Maar dat is verworden tot het meer vanzelfsprekende: ‘D66, nee, want meer van hetzelfde’.

    Misschien is de vorming van een krachtiger nieuwe gemeente ‘Veluwezoom Oost’ in plaats van Rozendaal, Rheden en Brummen een oplossing. Dat daar vervolgens kundige en verstandige ‘nieuwe’ mensen de leiding krijgen, is de wens van ondergetekende.

    Mag ik mevrouw Van Wingerden – Boers nog even vragen naar inzage in de parkeerparagraaf van de bouwvergunning van Klein Nieuw Bergstein?

    BeantwoordenVerwijderen