Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 6 april 2012

Broekriem


De zegeningen van Europa en de euro blijven op ons neerdalen. Nederland heeft uit Brussel het bevel ontvangen het begrotingstekort weg te werken. Onze regering heeft, gesteund door grote delen van de oppositie, flink de knip getrokken voor Griekenland en Europa. Tegelijkertijd heeft Den Haag zichzelf bewust in de hoek gemanoeuvreerd waarin ze moet voldoen aan de heilige 3-procents-norm. De miljarden voor Zuid-Europa komen zoals beloofd terug. Weliswaar niet uit Zuid-Europa maar dat mag de pret niet drukken. In eigen land is nog genoeg te halen. Er worden bedragen genoemd die neerkomen op structureel 1000 euro per Nederlandse kaaskop.


In het Catshuis wordt er hard om gevochten. Nou ja, hard? We weten niet wat er gebeurt maar de gedoogtroika probeert die indruk wel te wekken. Het staat zo raar om al na een paar uur Eureka te roepen. Des te langer je er over doet des te geloofwaardiger het lijkt. Een moeilijke bevalling is beter te verkopen. Ik denk eerder dat 99% van de tijd wordt besteed aan het in elkaar draaien van de bijbehorende salespraatjes. Verhagen probeert kortingen op ontwikkelingssamenwerking aan zijn achterban te slijten, Wilders breekt er zich het hoofd over hoe hij nog wat verkiezingsbeloften bij het oud vuil kan zetten zonder zijn kiezers aan de SP kwijt te raken en Rutte blijft lachend verkondigen dat wij onze eigen broek moeten ophouden terwijl hij uit naam van Europa de broekriem en de knopen in beslag neemt.

De Europese samenwerking bracht vrede en welvaart maar nu schiet het zijn doel voorbij. Het euro-experiment is mislukt. Door onverantwoordelijke politieke keuzes is Europa verworden tot een staatkundig monster. Gestoeld op vage democratische gronden waar de kiezer nauwelijks iets heeft in te brengen. Het kost bakken geld om in de euro te blijven. Het kost ook bakken geld om er, eventueel samen met enkele andere landen, uit te stappen. Ik kies voor het laatste want ik wil mijn eigen broek ophouden. Daarvoor heb ik die broekriem en die knopen wel nodig. Laten we die dus in eigen hand en vooral in eigen land houden.

2 opmerkingen:

  1. Michel Winters6 april 2012 om 17:15

    Goed artikel. De munt, die ons destijds "verkocht" is als een verademing tijdens vakanties omdat we dan geen wisselkoersen meer hadden, zorgt er straks voor dat velen niet meer op vakantie kunnen, ook niet meer in eigen land.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. griekenland, portugal, spanje en italie eruit dan hergroeperen economie op peil brengen en vervolgens kijken of we misschien iets voor ze kunne betekenen punt.

    BeantwoordenVerwijderen