Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 2 september 2012

Wat wil de VVD met de gemeente?

Wat hangt gemeenten boven het hoofd?  Ik heb de programma’s eens naast rapport Keuzes in Kaart gelegd.  

Ik begin met de VVD. Het programma Niet Doorschuiven maar Aanpakken is summier over lagere overheden maar dat neemt niet weg dat gemeenten belangrijke veranderingen te wachten staan. Die zijn veelal gekoppeld aan algemene thema’s als bezuinigingen, zorg etc.

Specifiek over gemeenten is het volgende in het programma te vinden:
·         De VVD wil een rechtstreeks gekozen burgemeester om het gemeentebestuur meer kracht en smoel te geven
·        Gemeentes worden verantwoordelijk voor begeleiding en verzorging. Zij kunnen mensen helpen met werk, onderwijs en huisvesting
·       De deelgemeentes en stadsregio's worden afgeschaft

Het rapport Keuzes in Kaart verschaft iets meer inzicht. Ik heb alleen de teksten gepakt waarin het woord “gemeente” voorkomt. Ongetwijfeld zijn meer maatregelen van invloed zijn op het functioneren van gemeenten maar de hier genoemde zijn direct aanwijsbaar.
·         Bij het lokaal bestuur wil de VVD 1,2 mld euro korten op het gemeente- en provinciefonds. De VVD wil de efficiency van de waterketen verbeteren, provincies opschalen en gemeenten samenvoegen.
·         De VVD bespaart 2,9 mld euro op de extramurale AWBZ. De aanspraak op begeleiding wordt overgeheveld van de AWBZ naar de WMO, dus naar gemeenten. Aangenomen dat gemeenten beter maatwerk kunnen leveren is gerekend met een doelmatigheidswinst van 5%. Echter, de VVD kort het budget met 50%, welke een afname van de hoeveelheid verleende zorg betekent. Voor persoonlijke verzorging gaat de norm voor gebruikelijke zorg omhoog van 60 minuten naar 150 minuten per week. Dat betekent dat de hoeveelheid verleende zorg met 20% afneemt. De budgetten worden dienovereenkomstig gekort.

 ·         Op de jeugdzorg bespaart de VVD 0,3 mld euro. De jeugdzorg wordt ontschot door alle zorg vanuit verschillende domeinen over te hevelen naar gemeenten. De tarieven worden scherper vastgesteld. Toegang tot de gesloten jeugdzorg wordt strikter.

·         Landelijke inkomensregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten worden gedecentraliseerd naar gemeenten. De compensatie voor het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten (CER) en de uitkering uit hoofde van de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (WTCG) worden afgeschaft, een ombuiging van 0,6 mld euro. Om de gemeenten in staat te stellen deze nieuwe taak uit te voeren wordt het WMO budget met 0,2 mld euro verhoogd.

Voor uitgebreide informatie verwijs ik u naar Keuzes in Kaart 2012-2017 en
naar het verkiezingsprogramma van de VVD.

===============================================
Wat wil de andere politieke partijen met de gemeente?
VVD PvdA, PVVCDASPD66GroenLinksChristenUniePartij voor de DierenDPK50Plus , VVD Revisited
=============================================

Geen opmerkingen:

Een reactie posten