Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 7 november 2012

Wat was de vraag ook al weer?


Door: Adriaan Dolk

Half oktober rapporteerde de Gelderlander over een voorstel van Gedeputeerde Staten om bepaalde burgers als ‘veelschrijver’ te benoemen teneinde niet langer verplicht te zijn ernstige vragen van hen open en eerlijk te beantwoorden. 

Het voorstel stond 24 oktober op de besprekingsagenda van de commissie AFW en het blad Binnenlands Bestuur meldt dat volgens de Griffie de commissie het voorstel “niet besluitrijp”*) vond. ‘Het waren principiële bezwaren. Iedere burger heeft recht om volksvertegenwoordigers te benaderen. Dat mag op geen enkele manier ter discussie worden gesteld’.

Maar wie in hemelsnaam, vraag je je af,  is de initiatiefnemer? Lastige burgers dienen in een democratie te worden gekoesterd. De onderwerpen die zij aan de orde stellen verdienen de onverdeelde aandacht van onze volksvertegenwoordigers. Elk statenlid of elke gedeputeerde zou zijn eigen politieke doodvonnis tekenen als zij zouden worden geoormerkt als initiatiefnemer van een dergelijk onzindelijk voorstel.

De aanleiding voor het voorstel is de beweerde overbelasting van het ambtelijk apparaat van de provincie Gelderland. Dat maakt het waarschijnlijk  dat een provinciale ambtelijke grootheid het voorstel op slinkse wijze op de agenda van de commissie heeft weten te krijgen. Want nogmaals, ik zie er echt geen statenlid of gedeputeerde van op aan dat zij dat zelf hebben verzonnen. Veelbetekenend is ook dat de griffier van de provincie zich in het openbaar van het voorstel distantieert. “Het is buiten mij omgegaan.” 

Als zulke praktijken in deze provincie mogelijk zijn moet bij elke Gelderse politicus die zich volksvertegenwoordiger noemt de alarmbellen luid gaan rinkelen. Zijn echt alle vragen van lastige burgers naar eer en geweten, of om anders te zeggen – integer - beantwoord?

Of is er sprake van een ambtelijk politbureau dat allereerst onwaarheden debiteert, smoezen verzint, vragenstellers met kluiten in het riet stuurt en zich verschuilt achter formele procedures en vervolgens probeert een hen onwelgevallige burger in het verdomhoekje te zetten om zijn zin te kunnen doordrijven.

Waarom eigenlijk moet die provinciale weg N348 ter hoogte van Hof te Dieren worden verlegd? Want dat was de vraag.

Adriaan Dolk, Dieren 

*) TKO: Het voorstel "Afdoening brieven veelschrijvers" is inmiddels teruggetrokken.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten