Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 11 augustus 2011

Gemeente Rheden dreigt Riviersteen met forse dwangsom

Nou, de kwestie Riviersteen is toe aan een volgende aflevering.

De gemeente Rheden gaat optreden tegen de illegale opslag van materialen en goederen en de aanwezigheid van woonunits en zeecontainers op het terrein. Dat is in strijd met het bestemmingsplan “Baksteenfabriek”. Het handhavingstraject is mede op verzoek van Het Comité te Ellecom en de IVN Afdeling Oost-Veluwezoom ingezet.

Dat heeft het college in een brief (d.d. 27 juli 2011, datum verzending 28 juli 2011) ) aan Riverstone Gebiedsontwikkeling B.V. meegedeeld. Zij kondigt een “Voornemen tot opleggen last onder dwangsom” aan. Het gaat daarbij niet om een misselijk bedrag. De gemeente dreigt met het opleggen van een dwangsom van 500.000 euro.

Het gaat o.a. om stellages, puin, oude auto’s, werktuigen, rails en een ijzeren constructie. Er is volgens het college geen verband tussen deze materialen en de bestemming “Baksteenfabriek” en er is geen goede ruimtelijke onderbouwing voor de aanwezigheid van deze materialen te geven. Het college is dan ook niet van plan om de gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan zodanig te wijzigen dat de opslag wel mogelijk wordt.

Daarnaast zijn bouwwerken op het terrein aanwezig waarvoor geen vergunning is verleend. Het gaat om ca. 29 woonunits en diverse zeecontainers. Ook hiervoor wil de gemeente geen vergunning verstrekken. Past niet in de bestemming.

Uit de brief van de gemeente:

“Nu vaststaat dat de opslag van goederen en materialen alsook de bouwwerken een overtreding van de wettelijke voorschiften opleveren die niet kunnen worden gelegaliseerd, dienen wij in beginsel handhavend tegen deze overtredingen op te treden.”

"Het belang van een goede ruimtelijke ordening, de algemene belangen die worden gediend met handhaving en het voorkomen van precedentwerking dienen te prevaleren boven uw belang bij het voortzetten van de overtredingen. Daar komt bij dat ons meerdere verzoeken hebben bereikt om handhavend op te treden tegen een aantal illegale activiteiten op uw terrein. Deze verzoeken zijn reeds in maart 2009 ingediend door Het Comité te Ellecom en door IVN Afdeling Oost-Veluwezoom.

Van bijzondere omstandigheden of belangen aan uw kant op grond waarvan van handhaving zou moeten worden afgezien, is ons niet gebleken. Onder de geschetste omstandigheden is handhaving niet als onevenredig zwaar te kwalificeren”

De gemeente is van plan om Riverstone een dwangsom van € 500.000,- ineens op te leggen als de overtreding niet op tijd wordt beëindigd. Dat moet binnen drie maanden na datum verzending van de “definitieve last onder dwangsom”. Deze brief is nog geen definitieve last maar een voornemen, een aankondiging dat de gemeente dit van plan is. Riverstone heeft vier weken de tijd om haar mening over dit voornemen te geven.

De hoogte van de dwangsom is gebaseerd op het feit dat de overtreding al sinds 2004 voortduurt. In 2004 was ook al een handhavingstraject gestart. Dat traject is gestopt maar de overtredingen zijn nog steeds niet beëindigd. De eigenaar heeft verschillende keren tioegezegd dat de opgeslagen materialen weggehaald zouden worden maar dat is nog steeds niet gebeurd.

In de brief wordt er nog aan toegevoegd dat er ook strafrechtelijk tegen de overtredingen kan worden opgetreden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten