Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 22 maart 2011

Een sportief gebaar

Door: Adriaan Dolk

Op deze plaats en in andere lokale media is enige malen van leer getrokken tegen de afdeling Rayonbeheer van de gemeente Rheden, die onderhoudswerkzaamheden uitvoerde in het bosje Lorentzlaan in Dieren, maar daarbij de gemeentelijke notitie Beheer Stadsbosjes totaal negeerde.

Een goede communicatie van Rayonbeheer met de omwonenden staat zowel in de genoemde notitie (hoofdstuk 4) als in het nieuwe groenbeleid van de gemeente (Gelderlander, 25 feb. 2011) hoog in het vaandel.

Voorop staat dat het bosje functioneert als een wandelbosje, waar dagelijks hondjes worden uitgelaten, ommetjes worden gemaakt en kinderen spelen. En laten we proberen dat zo te houden. In december vorig jaar hebben omwonenden van het bosje al enige punten op een rijtje gezet waar Rayonbeheer bij onderhoudswerkzaamheden aandacht aan zou kunnen schenken. Deze aandachtspunten zijn goed verenigbaar met de genoemde notitie Beheer Stadsbosjes.

Die punten zijn:
1 Smallere paden en dat betekent geen tractoren of andere machines meer in het bosje.
2 Het bosje duidelijk fietsonvriendelijk maken en dat ook volhouden.
3 Het nieuw gemaakte brede tracé voor een pad opnieuw inplanten.
4 Niet alles opruimen wat op de bodem ligt; kinderen spelen met het losse hout en maken hutten.

Omwonenden kregen een paar dagen geleden opeens in de gaten dat Rayonbeheer punt 3 heeft opgepakt. Er staan nu sinds kort een zestal jonge boompje midden op het nieuwe pad dat in november vorig jaar door het bosje werd gebaand en dat doorgang moest bieden aan een tractor plus hakselmachine.

Het is een sportief gebaar van Rayonbeheer om deze “vergissing” te herstellen en ze laat daarmee zien dat ze aan het begin van het nieuwe groenbeleid haar beste beentje voor wil zetten. Punt drie kan dus van het lijstje af zolang de boompjes voorspoedig opgroeien. Prima; het begin is er.

Rayonbeheer zou samen met omwonenden na kunnen gaan hoe die andere drie punten van het lijstje kunnen worden gerealiseerd. Ook zouden zij vooraf met omwonenden kunnen overleggen welke onderhoudsactiviteiten een volgende maal in het bosje worden aangepakt. De notitie Beheer Stadsbosjes is daarbij dan maatgevend. Enige omwonenden zelf willen ook best een handje toesteken en zodoende een bijdrage aan het onderhoud leveren.

Adriaan Dolk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten