Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 23 oktober 2024

Vragen over plannen deelgebied 3 in Velp-Zuid

Ik heb een aantal vragen aan het college van B&W gesteld over de plannen m.b.t. deelgebied 3 in Velp-Zuid. Er zijn nog behoorlijk wat onduidelijkheden die ik opgehelderd wil zien. Zodra de vragen zijn beantwoord publiceer ik ze natuurlijk.

-------------

Schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over plannen deelgebied 3 Velp-Zuid

Datum vraag: 21 oktober 2024
Indiener: Theo Kooijmans
Nummer: S24/
Datum antwoord: z.s.m.

Aanleiding: Vivare heeft plannen voor sloop van 138 huizen en vervolgens nieuwbouw van ca. 200 huizen in Deelgebied 3 in Velp-Zuid. Daar is commotie over ontstaan bij de bewoners van de betreffende woningen. Op 17 oktober is er in De Poort een bewoners avond geweest in de Poort waar duidelijk werd dat er onder bewoners grote bezorgdheid heerst over de plannen.

In de loop der jaren zijn de plannen m.b.t. dit deelgebied gewijzigd. Eerst was er sprake van renovatie maar inmiddels heeft Vivare besloten tot het plegen van sloop en nieuwbouw.

Vraag 1: Wanneer bent u door Vivare op de hoogte gesteld van de actuele plannen voor sloop-nieuwbouw van deelgebied 3?

Vraag 2: Heeft Vivare de verandering van de plannen van renovatie naar sloop-nieuwbouw met u gedeeld? Zo ja, wanneer?

Vraag 3: Hebt u actuele plannen van Vivare m.b.t. deelgebied 3 in uw bezit?

Vraag 4: Bent u bereid om deze actuele plannen van Vivare m.b.t. deelgebied 3 integraal te delen met de gemeenteraad? Zo ja, wanneer kunnen wij deze plannen tegemoet zien? Zo nee waarom niet? 

Vraag 5: Bent u van het bestaan van een klankbordgroep op de hoogte en is de gemeente daarin vertegenwoordigd? Wie zijn de andere deelnemers in de klankbordgroep?

Vraag 6: Bij de betreffende bewonersbijeenkomst op 17 oktober is het voornemen tot de oprichting van een bewonerscommissie (dus buiten de klankbordgroep om) gedaan door de initiatiefnemers van de bijeenkomst. Is dat aan u bekend? Hoe staat u daartegen over?

Vraag 7: Bent u bereid om met deze bewonerscommissie in gesprek te gaan?

Vraag 8: Welke rol en welke verantwoordelijkheden heeft de gemeente in de plannen voor deelgebied 3?

Vraag 9: Wie is bevoegd tot het nemen van besluiten over de plannen van deelgebied 3? College? Raad?

Vragen over het verzoek van De Bond Heemschut en Het Cuypersgenootschap om een aantal woningen in deelgebied 3 aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Vraag 10: Welke gremia toetsen deze aanvraag? En in welke hoedanigheid (bijv. adviserend, bindend ja/nee)

Vraag 11: Wie is beslissingsbevoegd over het aanwijzen van gemeentelijke monumenten? Heeft de raad daarin een rol? Kan de raad daarin een rol spelen?

Vragen over documenten “Wijkvernieuwing Velp Zuid, deelgebied 3 met oa Hugo de Grootstraat Velp“. I.h.b. het document “BW besluit 15-10-2024 DEF Voorstel WVZ deelgebied 3 - 2 scenario's met voorkeur voor volledige Sloop-Nieuwbouw -1”

Vraag 12: Deze documenten staan “ter kennisname gemeenteraad”. Wilt u aub aangeven welke rol de gemeenteraad volgens u heeft ten aanzien van deze stukken?

Vraag 13: U, het college, onderschrijft het scenario ‘Volledige sloop-nieuwbouw’. Wie is daarvoor beslissingsbevoegd? Wilt u dit aub met redenen omkleden.

-/- 

De olifant in de kamer

In de laatste raadsvergadering stemde de raad in met de aankoop van de percelen “Gat van
Gerritsen” en “Hupkes Wijma”. Het is de bedoeling om daar 200 woningen te bouwen. Dat klinkt fantastisch, woningen zijn immers broodnodig.

Toch hebben wij tégen dit voorstel gestemd.

De crux zit ‘m in de vraag hoe de gemeente deze aankopen kan doen en met welk doel.  Het geld komt van het Rijk als voorschot op de kosten van de opvang van 250 asielzoekers gedurende 20 jaar. Van de 200 woningen zijn 60-80 woningen bestemd voor deze AZC.

Volgens B&W draagt het plan bij aan de leefbaarheid en de sociale cohesie in de buurten. 

Wij delen die mening niet. 

De integratie van nieuwkomers verloopt om allerlei redenen uiterst moeizaam. En gemiddeld verblijven asielzoekers zes tot twaalf maanden in een asielopvang. In  de loop van 20 jaar zullen dus 5.000 tot 10.000 asielzoekers in deze opvang verblijven.  

De moeizame integratie en de vluchtigheid van het verblijf staan haaks op de aannames van het college. Integendeel, de druk op de leefbaarheid en de cohesie van bijvoorbeeld Stenfert (naast Hupkes Wijma) wordt juist verzwaard. Dat onbenoemd laten is de olifant in de kamer.

Zo zien wij dat! 

Column “Zo zie ik dat” op de raadspagina in de Regiobode