Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 6 augustus 2024

Bezuinigingen Rheden - planning overleg met organisaties

De gemeente Rheden wil praten met de maatschappelijke organisaties die door de voorgenomen bezuinigingen worden getroffen.

Bijgaand een voorbeeld van de uitnodiging aan de organisaties op het gebied van cultuur, sport, financiële bestaanszekerheid en sociale basis om in gesprek te gaan over de besparingsopgaven op deze gebieden.

Er worden vier avonden georganiseerd waarvoor organisaties per thema zijn uitgenodigd. Met de dorps- en buurthuizen vindt voorafgaand deze bijeenkomsten nog een één-op-één gesprek plaats.

De avonden in augustus/september leveren ook input op voor de uitvoeringsagenda van het koersdocument sociaal domein. Deze eerste bijeenkomsten zullen vooral in het teken staan van de kortere termijn (2025), de voorziene vervolggesprekken daarna voor de duur van de uitvoeringsagenda (3 jaar).

Planning bijeenkomsten:

26 augustus – Cultuurorganisaties  - van 19:30 tot 21:30 uur in de Zoomerij Dieren, Ericaplein 5 in Dieren.

4 september – Sportorganisaties  -  van 19:30 tot 21:30 uur in De Hangmat, IJsselsingel 7 in Rheden

9 september – Organisaties m.b.t. Financiële bestaanszekerheid - van 19.30 – 21.30 uur Inloophuis Dieren, Maasdamstraat 63 in Dieren

11 september – Organisaties Sociale basis - van 19:30 tot 21:30 uur in Ontmoetingscentrum De Paperclip, Eiberstraat 14 in Velp

Voorbeeldbrief (aan de cultuurorganisaties) ---------------------------------------

Beste partner,

Wij hebben uw hulp nodig bij de bezuinigingen die onze samenleving hard gaan raken. Onze gemeente moet vanaf 2025 jaarlijks 9 miljoen bezuinigen. Een moeilijke uitdaging, waarbij we het samen met minder moeten doen.

Meer taken en minder Rijksbudgetten

We zijn al jaren bezig om de uitgaven naar beneden te krijgen, maar krijgen vanaf 2026 nóg minder Rijksbudget. We hebben in kaart gebracht welke taken we als gemeente verplicht moeten doen. En ook de taken waarbij we kunnen bepalen of we deze taken willen minderen of stoppen. Voorbeelden zijn het aanmoedigen om te sporten, het stimuleren van culturele activiteiten of het financieel ondersteunen van organisaties om inwoners te helpen met bijvoorbeeld omgaan met schulden.

De financiële keuzes raken ons allemaal

Het college heeft de bezuinigingsmogelijkheden, maar ook het effect en de risico’s uitgewerkt. Dit is in beeld gebracht en te lezen in de kadernota ’25. Voor de gemeente was het moeilijk om een besluit te nemen. De kadernota heeft grote gevolgen voor onze samenleving en leefomgeving. Er moet bezuinigd worden, maar de gemeente heeft nog geen besluit genomen over hoe de taken anders gedaan kunnen worden.

Vanaf 2026 wordt de subsidie aan uw organisatie verlaagd

Uw organisatie ontvangt meer dan vier jaar subsidie. Dit betekent dat er in 2025 nog niets verandert voor u. De subsidie wordt vanaf 2026 geleidelijk afgebouwd.

Wij vinden het belangrijk dat we met elkaar het gesprek aangaan

Samen met u willen we kijken hoe we uitdagingen voor de komende jaren kunnen oppakken. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan blijven doen in de samenleving, ondanks de bezuinigingen? Wat heeft uw organisatie nodig? Wat kunt u wellicht andere organisaties bieden? Kortom hoe kunnen we elkaar helpen. Dit organiseren wij in een reeks van vier bijeenkomsten.

Wij heten u van harte welkom op de bijeenkomst Cultuur op maandag 26 augustus 2024

Tijdens deze bijeenkomst met meer partners uit uw sector gaan we graag in gesprek. De bijeenkomst vindt plaats van 19:30 tot 21:30 uur in de Zoomerij Dieren, Ericaplein 5 in Dieren.

(let op: in overleg met de Zoomerij krijgt deze avond een andere invulling). Hopelijk wilt u samen met ons aan de slag met deze moeilijke opdracht.

Heeft u nu al een dringende vraag? Laat het ons weten

U kunt mailen naar samenwerken@rheden.nl of bellen naar het Telefoonteam op telefoonnummer (026) 49 76 911.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Rheden,

-----------------------