Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 4 september 2024

Grintakkers - Een stukje historie

In verband met de sloop- en nieuwbouwplannen voor de Grintakkersbuurt in Velp-Zuid stuitte ik al surfend en zoekend naar informatie op een interessant stukje historie: de QuickScan Cultuurhistorische Waarden Velp-Zuid (2010), een onderzoek naar de cultuurhistorische waarden van oud Velp-Zuid.  

De buurt Grintakkers wordt in deze QuickScan gekenschetst als het oudste (grotere) sociale woningbouwcomplex in Velp-Zuid. De woningen zijn gebouwd door de woningbouwverenigingen Ons belang en St. Joseph. De buurt werd in de jaren 1921-1924 gebouwd “In een  tuindorpachtige opzet met korte straten en zichtlijnen en verbijzonderingen in de vorm van de “entree” aan de Amaliastraat/Grintakkerstraat met de beide schuin geplaatste dubbele kopwoningen, een pleinvormige verbreding van de Hugo de Grootstraat en enkele teruggerooide woningen aan de Caspar Fagelstraat.”

De buurt is van architectuurhistorische waarde. Het is een van de laatste voorbeelden in de gemeente van een groter vooroorlogs complex arbeiderswoningen volgens de tuindorptypologie.  Karakteristiek voor die tijd. Het is op hoofdlijnen nog gaaf met kenmerken van de Amsterdamse School. De ontwerpen zijn gemaakt door gerenommeerde architecten/bouwkundigen waarvan het in volkshuisvesting gespecialiseerde Bureau Gulden en Geldmaker uit Amsterdam het bekendste is.

Een aantal bewoners verzet zich tegen de sloopplannen van de buurt. Neem de historische waarde van dit stukje Velp aub ook mee in de overwegingen voor sloop en nieuwbouw. Misschien kunnen we nog een stukje historie bewaren.