Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 5 juni 2024

Omgevingswet (toelichting)

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet moet procedures

sneller en goedkoper maken en een aantal zaken voorspelbaarder maken. In de Omgevingswet wordt een hele reeks bestaande wetten (26 stuks), besluiten en bestuurlijke maatregelen gebundeld. Zo verdwijnen de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), de Wet ruimtelijke ordening, de Wet natuurbescherming en de Waterwet. Daarnaast verdwijnt een groot aantal besluiten (ca 60 algemene maatregelen van bestuur) en ministeriële regelingen zoals het Activiteitenbesluit, het Bouwbesluit 2012, het Besluit omgevingsrecht, de Activiteitenregeling en de Regeling omgevingsrecht.

Alle bestaande bestemmingsplannen worden gebundeld in één omgevingsplan per gemeente. Vergunningsaanvragen en andere aanvragen op allerlei gebied worden voortaan getoetst aan de omgevingswet.

Om tot dat omgevingsplan te komen wordt onder andere een omgevingsvisie opgesteld. De omgevingsvisie is een samenhangend, strategisch plan over de leefomgeving. Hoe wil je als gemeente omgaan met de fysieke leefomgeving. Daarin komen alle aspecten over het gebruik van die omgeving aan bod. Denk aan, mobiliteit, wonen, bedrijven, recreatie, bodemgebruik, milieu, natuur, water, groen, lucht, dorpen, kernen en wijken, landgoederen,  geluid, veiligheid, regelgeving, juridische en sociale aspecten, landgoederen etc. etc.

In de aanloop naar die omgevingsvisie is tijdens de afgelopen raadsvergadering (28 mei 2024) de “Koers voor de Omgevingsvisie” behandeld. Wat willen we nu wel en wat willen we niet in deze omgevingsvisie terugzien?

Eind 2024/begin 2025 verwachten we de uitgewerkte Omgevingsvisie. Pas (ver) daarna het Omgevingsplan.

Er werden 15 (!) amendementen ingediend waaronder twee amendementen van ons, de Volkspartij Politiek Rheden. . van er twee van ons .