Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 3 september 2024

Anthony Heinsiusstraat in verzet tegen sloopplannen Vivare

Er liggen plannen om de Grintakkers in Velp-Zuid op de schop te nemen. De huidige 138 woningen worden gesloopt en er wordt een nieuwe wijk gebouwd van ca. 200 huizen. Vivare wil toekomstbestendig bouwen: van het gas af, levensloopbestendig, bredere groene straten, voor alle soorten mensen, hoog- en laagbouw.
Maar niet iedereen ziet de sloop zitten. Ik heb met enkele met enkele bewoners van de Anthony Heinsiusstraat gesproken die niet vrolijk worden van de plannen.
De buurt kent twee typen woningen die gebouwd zijn door de woningbouwverenigingen Ons Belang en St. Joseph. Tweekappers door Ons Belang en rijtjeswoningen door St. Joseph.
De tweekappers die door Ons Belang waren gebouwd zijn kwalitatief een stuk beter dan de rijtjeswoningen van St. Joseph.
In 2019 was er daarom nog sprake van groot-onderhoud voor de tweekappers en sloop en nieuwbouw voor de overige woningen.
Het blok dat wordt omsloten door de Anthony Heinsiusstraat, Hugo de Grootstraat en de Amaliastraat. bestaat uit tweekappers.
De bewoners uit de Anthony Heinsiusstraat die ik gesproken heb vinden daarom dat zij prima in hun woningen kunnen blijven wonen. Een renovatie is volgens hen voldoende.
In 2022 vond de firma die de woningen onderzocht dat opknappen nog prima mogelijk was. Vivare besluit in eind 2023 tot de sloop van alle woningen. Om dat te onderbouwen komt diezelfde firma die de woningen in 2022 onderzocht met een rapport waarin staat dat de woningen niet goed meer zijn.
De bewoners willen hier niet weg. Zij wonen al tientallen jaren prettig in hun woning. Zij hebben in de loop der jaren ook al veel geïnvesteerd in tuinen, schuren, garage, uitbouwserre etc. Mensen hebben onlangs hun vloerbedekking vervangen, geschilderd opnieuw behangen etc. Die investering zijn ze kwijt zodra ze hun woning moeten verlaten.
En nieuwe plannen voor onderhoud in hun woning kunnen ze ook niet maken. Het flip-flop beleid van Vivare en de lange duur van alle plannenmakerij en de onzekerheid veroorzaken veel stress.
De bewoners voelen zich niet gehoord en komen in verzet. Ze vinden de houding van Vivare arrogant en intimiderend. Er valt volgens hen niet met Vivare te praten.
Zij maken hun verzet daarom duidelijk met posters op de ramen en zoeken de publiciteit in de hoop dat hun noodkreten doordringen en effect zullen hebben.
Overigens zal een en ander nog wel behoorlijk wat tijd in beslag gaan nemen want er zijn bij de gemeente volgens mij nog geen plannen voor dit gebied ingediend. Die moeten dan ook nog allemaal door de ambtelijke molen.