Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 24 juni 2024

Tering naar de nering

De gemeente balanceert op het financiƫle randje. De tekorten stapelen zich op en reserves
smelten weg als sneeuw voor de zon. Dan heb ik het nog niet eens over de toekomst. Die is niet erg hoopgevend.
  CAO-verhogingen, prijsstijgingen en kortingen op rijksgelden drukken de financiĆ«le cijfers in het rood. Maar de gemeente moet ook kritisch naar de eigen organisatie kijken.

Bezuinigingen en forse verhogingen van leges en belastingen moeten het huishoudboekje in balans brengen. Zo wordt voorgesteld om de OZB met 20% te verhogen en te bezuinigen op voorzieningen voor minima.

Het is nog niet zover. Eerst moet de gemeenteraad zich daar nog over uitspreken. Wij gaan niet blindelings mee met alle voorstellen. We zullen elke voorgestelde ingreep afzonderlijk beoordelen. Wat gaan de inwoners hiervan merken? De sociale problematiek in onze gemeente is vergelijkbaar met de problemen in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Is het sociale vangnet stevig genoeg om iedereen binnenboord te houden?

De gemeentelijke organisatie zal veren moeten laten. Het mes moet in de externe inhuur. En is uitgebreid onderzoek door dure externe bureaus wel echt nodig? Wellicht voldoet minder diepgaand onderzoek door interne beleidsambtenaren ook prima. 

We moeten de tering naar de nering zetten. Het is niet anders.