Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 3 mei 2011

Op de barricaden

Door: Andriaan Dolk


Na veel burgerlijk tumult over de acht-min variant en ook daarna over het Gat van Dieren (40 miljoen euro tekort op de begroting), is het al tijden windstil rond de Traverse. College en raad van de gemeente Rheden gingen indertijd diep door het stof met een ‘Ja, we hebben fouten gemaakt’. Dat heeft kennelijk zo’n indruk gemaakt dat het huidige college niet in beweging is te krijgen. ‘We wachten op de uitslag van de Milieu Effect Rapportage’. En... ‘wat kunnen we doen? De Provincie is leidend, we moeten afwachten’.


De gemeenteraad heeft nu de budgettair onbegrijpelijke weg gekozen om € 100.000 ter beschikking te stellen om een Ambitiedocument Ruimtelijke Kwaliteit Traverse Dieren te ontwikkelen.

Op 19 april werd over dit Ambitiedocument ingesproken door de Gemeenschappelijke Belangen Organisaties (GBO) in Dieren. Enkele onbenullige vraagjes vanuit de raad volgden en voor de vergadering van een week later werd dit document geagendeerd als een hamerstuk. De fracties van de coalitie hadden het onderwerp in een achterkamertje al dichtgetimmerd; een echte discussie was niet meer nodig.

Waarom in hemelsnaam € 100.000 uitgeven om weer een rapport te maken waarin bekende ambtelijke gezichtspunten nog eens op een ander rijtje worden gezet? Weer een extern bureau dat wordt ingehuurd en weer een conclusie waar de inwoners van Dieren mee worden geconfronteerd. En begin nu alstublieft niet over inspraak.

In de vijftiger jaren (vorige eeuw) beloofden de toenmalige bestuurders bij de aanleg van de Burg. De Bruinstraat dat de tweedeling van Dieren tijdelijk zou zijn. Tot in de zomer van 2001 een gemeentelijk nieuwsbrief de inwoners van Dieren juichend de tijding bracht dat ondertunneling van weg en spoor de meeste mogelijkheden zou bieden. “Er ontstaat in het centrum ruimte die helemaal opnieuw vormgegeven kan worden. Ruimte voor het ontwikkelen van activiteiten die geld opleveren”.

Zoals we inmiddels weten was die conclusie iets te voorbarig. Het project kostte de burger zo’n 18 miljoen euro zonder dat er één schop de grond in ging. Mag diezelfde burger nu eindelijk eens een fatsoenlijke oplossing verwachten, waar de belangenorganisaties zich sterk voor maken?

Gedeputeerde Van Haren (CDA), de grote leider van dit project, heeft samen met haar rentmeester Peters inmiddels wijselijk haar biezen gepakt.
Door de verkoop van de NUON-aandelen staat er inmiddels – ja, echt - 4000 miljoen euro op een bankrekening van de provincie. Alleen al de waardevermindering van dit vermogen per jaar bedraagt op z’n minst 40 miljoen.

Hebben nu de nieuwe provinciale bestuurders werkelijk het lef om moeilijk te doen over een extra investering voor de Traverse? Zij moeten zich diep schamen als zij de variant, die de voorkeur heeft van de inwoners van Dieren, een strobreed in de weg leggen.

Dus, fracties in de raad van de gemeente Rheden: overtuig uw bloedbroeders in de provincie. Op de barricaden!

Adriaan Dolk, Dieren

1 opmerking:

  1. J. Zijlstra, Ellecom3 mei 2011 om 21:42

    Deze woorden zijn aan dovemansoren gezegd.
    De burgemeester is hoofdschuldige aan het verlies van al die miljoenen. Ook dat is al dikwijls naar diezelfde dovemansoren geroepen. Zeg het met bloemen.

    BeantwoordenVerwijderen