Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 29 oktober 2008

Kuiper - "overheveling rijksbijdrage naar Arnhem is gerucht"

Volgens wethouder Kuiper berust het bericht dat de rijksbijdrage voor Hart van Dieren wordt overgeheveld naar Arnhem Centraal op geruchten. Een dergelijk besluit is bij hem niet bekend.

Wel is een overleg dat gisteren met het ministerie van VROM zou plaatsvinden door VROM geannuleerd en uitgesteld naar een datum vóór medio november. De redenen voor dat uitstel zijn onbekend. Kuiper heeft na consultatie van vertegenwoordigers van verschillende departementen de indruk dat de informatie die door de gemeente is aangeleverd voldoet aan de vraag om nadere informatie.

Zowel bij VROM als bij de provincie wordt het bericht betreurd en niet bevestigd. Het zijn geruchten en daar wordt niet op gereageerd. Het project in Dieren en het project in Arnhem zijn afzonderlijke projecten die ieder op hun eigen merites worden beoordeeld. Problematiek, geschiedenis en doeleinden van beide projecten hebben niets met elkaar te maken en het zou niet van realiteitszin, rechtvaardig en evenwichtig beleid getuigen om deze projecten in een potje te gooien en te zeggen: bekijk het maar, de provincie krijgt geld en mag het het naar eigen goeddunken verdelen.

Provincie en gemeente zitten op één lijn vwb de wenselijkheid en financiële uitvoerbaarheid van de voorgestelde variant 3a. Vandaag is naar elkaar toe nog eens bevestigd dat wij (provincie en gemeente) voor dat model gaan. En aan het ministerie van VROM, dat als coördinator optreedt voor de de betrokken ministeries van LNV, V&W en VROM, wordt gevraagd zich over dát voorstel uit te spreken.

Voor alle duidelijkheid. In het eerstkomende gesprek met VROM wordt geen besluit genomen over beschikbaarstelling van het budget maar wordt de gegeven toelichting besproken en worden eventuele onduidelijkheden verhelderd. De beslissing wordt genomen door de minister. Naar verwachting nog in 2008.

Op een vraag van Ronald Haverkamp (VVD) of de “hogere”overheid i.c. het Haagse ambtenarenapparaat gaat beslissen kwam het besliste antwoord dat niet de ambtenaren maar minister Cramer de beslissing neemt. Dat besluit zal de minister aan de provinciale gedeputeerde (Van Haaren), de schatkistbewaarder van het project, kenbaar maken. En er wordt niet geaccepteerd dat de projecten in Dieren en Arnhem in een potje worden gegooid. Als dat het geval blijkt te zijn dan wordt actie ondernomen.

Bert Kiljan (PvdA) vroeg een verklaring voor de reactie van gedeputeerde Van Haaren in de krant en of wethouder Kuiper al van het gerucht wist. Volgens Kuiper is Van Haaren wel naar een reactie gevraagd maar heeft ze gezegd dat het geruchten zijn, een mededeling zonder status, en dat er niet op wordt gereageerd. Kuiper wist zelf van niets. Hij las het bericht vanmorgen in de krant.

Nou. Wat moeten we hiermee? Is de overheveling van de rijksbijdrage voor Dieren naar het Arnhemse stationsproject inderdaad een gerucht of heeft het bericht een stevige basis? En is gedeputeerde Van Haaren dan onjuist of op een misleidende manier door de journalist geciteerd? Zijn uitspraken van Van Haaren in een verkeerde context geplaatst? Ik vind dat het bericht in de krant een uiterst besliste indruk wekt? Ik zie niets in het bericht staan dat er op duidt dat Van Haaren niet inhoudelijk op het bericht heeft gereageerd zoals door wethouder Kuiper wordt beweerd.

Als Kuiper inderdaad en zonder iets te verbergen de waarheid spreekt dan is er iets anders aan de hand. De Gelderlander staat bekend om zijn prudente en zorgvuldige berichtgeving. Het artikel staat ook niet voor niets op de voorpagina van de krant. Bovendien is het hoofredactioneel commentaar ook aan dit bericht gewijd. De journalist en de redactie van de Gelderlander moeten dus overtuigd zijn van de juistheid van het bericht. Is de krant dan misschien misleid? Hebben ambtenaren bij VROM of de provincie proefballonnetjes opgelaten? Komt het bericht misschien zelfs uit Arnhemse koker? Om “Den Haag” op ideeën te brengen en te manipuleren? Ik zou dat graag van de betrokken journalist en de krant willen horen.

Als het bericht niet klopt en als Van Haaren verkeerd zou zijn geciteerd of als uitspraken van Van Haaren in een verkeerde context zijn geplaatst dan zou zij daar minstens over in gesprek moeten gaan met de redactie van de Arnhemse editie van de Gelderlander. Of de kans krijgen om via een ingezonden stuk de zaak recht te zetten.

Aan de andere kant: De reactie van wethouder Kuiper lijkt op die van de voorzitter van een voetbalclub die zegt dat er niets aan de hand is en achter zijn trainer blijft staan. Een paar dagen later lees je dan dat de trainer wordt ontslagen. Dat zou niet de eerste keer zijn. Het ontbreken van een verklaring voor de annulering van het overleg met VROM helpt trouwens ook niet om de geruchten te ontzenuwen.

Dagblad De Gelderlander: verklaar u nader!
Gedeputeerde Van Haaren: reageer!

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

1 opmerking:

  1. Provincie reageert: http://www.m-fm.nl/streekradio/streeknieuws/?IntArticleID=15746

    BeantwoordenVerwijderen